Tjårnes/Tjorro (Narvik gnr. 239)

Alternativ skrivemåte: Kjårnes. Gammel skrivemåte: Kiornæs

Tjårnes/Tjorro
Fylke: Nordland
Kommune: Narvik
Gnr.: 239

Navnet Tjårnes er trolig utledet av det samiske Corock, og er omdannet til et fellesord.

Av Finn Rønnebu


På forsommeren 1757 ytret fogden et sterkt ønske om å skyldsette finnerydningen Tjårnes som allerede var bebodd av misjonæren Jens Kildal siden slutten av 1720- tallet. Men bosettinga på Tjårnes var gammel; det hadde vært en tradisjonell finnerydning i lang tid. Fogden hadde fått nyss i at Kildals datter hadde kommet ”udi Ægteskab ” med Tollef Joensen. Det var sistnevnte som dro av med den første bygselen året etter og gården ble skyldsatt til en våg. Vektmålet våg var langt fra enhetlig, men fra 1500- tallet ble en fiskevåg alminnelig i bruk og er blitt omregnet til 19,18 kg. Tollef var født midt på 1720- tallet, men grunnet kildemangel vet vi ikke mer om ham. Han giftet seg ca. 1758 med Abigael Kildal, den berømte misjonærens datter fra andre ekteskap. Tollef er et typisk sørlandsnavn så vi skal ikke helt se bort fra at han kom fra traktene til svigerfaren. Samme år fikk paret den første bygselen på Tjårnes.


Men som vi allerede har nevnt var Tjårnes en lenge bebodd finnerydning da skyldsettinga fant sted i 1757. Ved manntallet i 1701 finner vi to navn der, Lars Olsen og Clemet Arntsen. Clemet, født i Kjøpsvik ca. 1671, var gift med Kari Thorsdtr. Stort mer vet vi ikke da kirkebøker ikke finnes som kan si noe om etterkommere. Det er grunn til å tro at Kari var fra Tjårnes. Paret hadde en dreng i 1701 som het Povel Olsen. Også broren til Clemet, Jacob, flyttet til Tjårnes og var gift med Marit Thorsdtr. I perioden ca. 1710 – 1718 har vi navnet på to ”Søefinder” til som bodde på Tjårnes og betalte skatt, Lars Olsen og Paul Amundsen. Men også i 1691 betalte en Lars Gundersen sjøfinneskatt fra Tjårrnes, men i 1701 er han borte.


For å ta med litt 1700- tallssladder kan det nevnes at drengen Povel Olsen, eller Paul, ble dømt for utukt i 1714 etter ” Lejeraal” med en ”Findtøs”. Paul hadde ikke penger til å betale boten og måtte sone med straffearbeid. Kvinnen han hadde begått ugjerningen med eller mot, Berit Paulsdtr, ble senere gift med Peter Erichsen og dette paret ble på høsttinget dømt til ”Ægteschaps Bøder” på 3 riksdaler og 1 ort. Livet kunne være vidløftig også for 300 år siden.


Etter at Tollefs kone Abigael døde i barsel i 1762, giftet han seg på nytt i 1776 med Berit Pedersdtr fra Kjøpsvik. Berit var barnebarn av Jens Kildal. Tollef og Berit fikk 10 barn. To av dem, sønnene Christen og Peder ble på Tjårnes.


Så tidlig som i 1797, nærmere besemt 10. mai, fikk Tollef skjøte på gården Tjårnes, gården fikk matrikkelnummer 83 og kjøpesummen var 120 riksdaler. Skyldøret var fortsatt på en våg.


Tollef døde kort etter at han blitt selveier og det var sønnene Christen og Peder som nå delte gården og drev den sammen. Christen var gift med Malena Sunde Jochumsdtr og Peder med Ane Paulsdtr Jæger . Til sammen utgjorde disse to husholdningene 12 individer, inkludert fire tjenestefolk. Tjenestefolke til Christen og Malena var den 40 år Gamle Ole Ericsen fra Hulløya og Marie Pedersdtr. Hos Peder og Ane var enken Marit Amundsdtr i tjeneste. En person ved navn Ejlert Hagerup Kildal oppholdt seg i huset. Han var født omkring 1740 og er trolig en slektning fra en annen kant av landet.


I løpet av 1700- tallet ble altså Tjårnes i likhet med alle gårder i Tysfjord bebodd og overtatt av ”bumenn”. Den gamle sjøsamiske bosettinga forsvinner som hovedgruppe og utarmes både i antall og rent materielt.


Jordkomminsjonen i 1802 konstaterte at Tjårnes i 1797 var blitt solgt for 120 riksdaler. De vurderte denne gården som middelmådig til korndyrking, men god til husdyrhold. Tilgangen på skog var veldig god. Det holdt ikke bare til eget daglig bruk, men også til salg. Verdien ble satt til maksimum 150 riksdaler.


I 1804 overtok brødrene Christen og Peder formelt på Tjårnes. Det ble utstedt ett felles skjøte. Bare fire år senere, sommeren 1808 solgte de gården til presten Jacob Schytte som nå ble en liten eiendomskonge i prestegjeldet. Gården ble samtidig delt sånn at Schytte satt på to skjøter hver på ½ våg. Prisen synes kanskje dryg for han betalte 299 riksdaler for hver av gårdpartene hvis kildene er til å stole på. Motivet for denne transaksjonen er det ikke mulig å avdekke, men Tollefsenbrødrene går altså fra å være sjøleiere til å bli bygslingsmenn.


Året etter solgte Schytte ett av brukene til John Andreas Reener for 294 riksdaler.

I 1811 døde Christen Torlevsen, og vi må formode at enken Malena og de tre barna forlot Tjårnes. Tidspunktet når de dro fra Tjårnes er usikkeret, men trolig mellom 1812 og 1819. Det siste spor vi har er Christen og Malenas eldste sønn Torlev Juel i 1823 giftet seg med Kirsten Svane Christiansdtr fra Barøy.


I 1815 ble Reener eier av begge brukene på Tjårnes idet han kjøpte Schyttes gjenværende part (nå verdisatt til 1 pd og 12 mark) for 250 riksdaler.


I 1819 fikk en person ved navn Ludvig Larsen en bygsel på 18 mark på Tjårnes. Hvem denne Ludvig Larsen var kan vi ikke være helt sikre på. En Ludvig Larsen er å finne som barn i Tauselv i Lødingen ved folketellinga i 1801. Rent aldersmessig stemmer det. Heller ikke matrikkelkommisjonen i 1818 nevner det navnet. Så det er trolig at han i kom eventuelt i 1919 og drev bruket en tid etter at Malena og ungene hadde forlatt Tjårnes. Vi vet at en Ludvig Larsen døde i Langvåg i 1843, 57 år gammel.


De to gårdpartene på Tjårnes var temmelig omfattende alt tidlig på 1800- tallet. Lnr. 120, matr. 83 hadde en samlet utsæd på ½ tønne rug og 6 tønner bygg der begge kornslagene kunne gi tre fold. Det ble holdt to hester, 10 kyr, 4 ungnaut og 32 småfe. Havnegangen ble ansett som god, godt med skog til brensel (skog for salg ble ikke nevnt i 1818) og overalt ellers fiske til daglig bruk.


I 1818 hadde Peder Christensen og kona Berith Mathisdtr alt flyttet fra Straumen og til Tjårnes. De fikk bygsel hos Reener i 1825, på en halv våg, for livstid. Dg det er rimelig å anta at det var bruket til Peder Torlevsen de overtok. Peder døde i 1821 og yngstesønnen Christen Munc var for ung til å overta etter faren. Han ble senere husmann på Tjårnes.


Peder døde i 1834 og enka Berith giftet seg to år senere med Hans Albricht Johanessen fra Tørnes som i 1842 overtok bygselen.


Gårdparten som Ludvig Larsen hadde hatt ble i 1844 bygslet videre til Hans Christensen fra Straumen. Hans var bror til Peder og gift med Gurine Lundegaard. Gurine er vanskelig å identifisere. Hun opptrer hele livet med Lindegaard som etternavn, og det navnet er ikke mulig å oppspore i kirkebøkene i det tidsrommet hun skulle være født. Uansett fikk dette paret tre barn som har gitt opphav til ei stor slekt.


I 1845 ble Hans Christensen sjøleier. Han kjøpte gården som han hadde bygslet for 90 speciedaler. Skyldøret var fortsatt 1pd og 12 mark. Jacob Lind overtok den andre delen i forbindelse med skifteoppgjøret etter Reener for 80 spd, også den parten på 1pd og 12 mark.


I 1851 fikk Kristian Hansen, Hans Christensens sønn, bygsel på en gårdpart til verdi av ½ våg, Matr.nr. 83/122 lp.nr. 201. Bygselen ble utstedt av Ole Andreassen som trolig stod i et forretningsforhold til Lind i Kjøpsvik, og det var gårdparten til Hans Albricht Johanessen som nå gikk til nye brukere. Hans og Berith hadde ikke arvinger. Kristian Hanssen var i 1851 nygift med Adelus Jensdtr fra Straumen. Kristian døde av tyfus i november 1852. Den unge enka var tre måneder på vei da tragedien rammet det unge paret. Adelus fødte en sønn i april året etter, men han døde tidlig. To år etter giftet hun seg pånytt i Losvika. Ole Andreassen, titulert som styrmann i tingbøkene, eide begge eiendommene på Tjårnes mellom 1853 og 1856, da han solgte lp.nr 201 /1 pd 2 mk til vestlendingen Knud Ragnvaldsen for 200 spd. Men Ragnvaldsen eide gården på Tjårnes bare ett år da han solgte den til Nils Marstrand Hansen, Kristian Hansens bror. Kjøpesummen var igjen 200 spd.


Nils hadde i 1851 giftet seg med Øllegaard Christensdtr fra Losvika. Paret ble eiere av Nils sin ”farsgård” (lp.nr 102) for 60 spd i 1857 mot kår for Hans og Gurine.


Samtidig fikk Kristen Jensen fra Helmofjorden (sannsynligvis Musken) en bygsel hos Nils. Kristen og kona Ane Maria hadde bodd flere steder før paret ble leilendinger på Tjårnes.


1865

I 1865 finner vi hele 32 personer på Tjårnes fordelt på fem familier. Stedets eneste sjøleier var Nils Marstrand Hansen. I dette husholdet var det hele 13 personer. Nils og Øllegaard fikk til sammen seks barn. I 1865 var de fem som levde opp mellom 12 og 2 år gamle. Familien hadde Jensine Johansdatter fra Tørnes var tjenestejente. Hun ble seinere gift på Ness. Nils sin mor bodde også i huset og det samme gjorde Peter Olai som Nils var onkel til og som hadde vært farløs siden femårsalderen. Hele tre ”logerende fiskere” oppholdt hos Nils og Øllegaard denne vinteren. Alle tre var ugifte og to av dem forholdsvis gamle etter datiden mål. Fiskerne var den 36 år gamle Nils Nilsen, den 73 år gamle Arn Olsen og den 60 år gamle Lars Jacobsen. Bruket var relativt stort med hest og 6 kyr og 14 sauer. De sådde 1 tønne bygg og satte 5 tønner poteter.


Kristen Pedersen, en av Jens Kildals etterkommere, var husmann på Tjårnes under Nils. Kristen hadde ikke egen jord, men fôret likevel ei ku og fire sauer. I tillegg livnærte han seg som skomaker og snekker. I 1865 var det tre voksne unger hjemme. I tillegg oppholdt Hanna Hansdtr, 19 år gammel fra Ulvik seg hos denne familien som såkalt tjenestejente.


Vi har så vidt nevnt Kristen Jensen. Han var født i Helmofjorden og kom til Tjårnes og ble leilending. Han og Ane Maria fikk sju barn: Fire av dem bodde hjemme i 1865, og de hadde også en liten pleiedatter, den 3 år gamle Emilie Nilsdtr. Kristens far Jens bodde også i huset. Familien hadde en relativt stor besetning: hest og 7 storfe, 17 sauer og sådde en tønne bygg og satte 5 ½ tønne bygg.


Kristens yngre bror Ole Jensen var husmann på brorens bygselsgård, men han disponerte ikke jord og livnærte som fisker. Ole var gift med Guren Arnsdtr, og deres tre barn bodde hjemme i 1865.


En tredje husmannsfamilie var også kommet til Tjårnes kort før 1865. Mikal Nilsen fra Klubbvika og Ane Esaiasdtr fra Grunnvoll hadde giftet seg i 1863 og flyttet omtrent samtidig til Tjårnes og pr. 1865 hadde de fått to barn. Mikal eide 3 sauer, ellers var fisket hovedveien til familiens livsopphold.

Kristen Jensen døde i 1868 og Nils Hansen skrev et nytt bygselsbrev i 1869 til Jonas Olai Johansen. Jonas var fra Kjøpsvik og var gift med Ane Kristensdtr fra Losvika. Paret hadde bodd noen år i Losvika før de fikk bygslet dette bruket på Tjårnes . Jonas døde før jul i 1875 og Ane i mars 1876. Vi vet ikke noe om dødsårsakene, men familien var nok i oppløsning en tid før dette, trolig pga av sykdom. I 1875 var Ane og fire av ungene hennes på Tjårnes mens datteren Peroline var pleiebarn hos Peder Nielsen i Losvika og Mathilde var pleiebarn hos Jacob Olsen på Tjårnes.


Jacob Olsen kom fra Nærøy i Namdalen til Tysfjord en tid før 1870. Det året giftet han seg med Ane Kathrine Røg Olsdtr fra Kjøpnes og i 1872 fikk han bygselbrev på halvparten av gården på Tjårnes. Den gode Jacob var såkalt kirkesanger og lærer og etter hvert sjøleiede bonde, men foreløpig var han bygselsmann.


1875

Husholdet til Nils M. Hansen var betydelig redusert mellom 1865 og 1875. Nils var i 1871 blitt enkemann og vi må formode at det var den nest eldste datteren, Live, som stod for mye av husholdet. Eldstedatteren, Kristine, giftet seg dette året og flyttet til Kjelvika. Døtrene og Barbara bodde hjemme i 1875, det samme gjorde sønnen Hans Kristian. Det var også en dreng på gården: Niels Ingebrigt Nielsen. Bruket til Nils hadde fortsatt en hest og 6 kyr. I tillegg to kalver, ni geiter og åtte sauer og en gris. En tønne bygg ble sådd og det ble satt 4 tønner poteter.


I familien til husmannen Mikal Nilsen var alt tilsynelatende bra i 1875. Mikal var husmann uten jord, men hadde likevel økt buskapen litt. Nå hadde familien 2 sauer og 4 geiter og en gris. Men året etter rammet tragedien familien. Ane døde en uke etter at hun hadde født tvillinger i juli 1876. Mikal og ungene bodde på Tjårnes fram til 1883 da han omkom på havet. Ungene ble senere spredt og flyttet fra kommunen. (Se Slekt ,Tjårnes, fam. 11).


Kirkesanger Jacob Anthonius og kona Ane hadde i 1875 fått tre barn. I tillegg hadde de som vi har nevnt pleiebarnet Mathilde. Et såkalt legdslem, Jacob Paulsen fra Tørnes, bodde også i huset.


Under dette bygselsbruket sorterte to enker og deres familier. Kristen Jensens enke Ane Marie hadde kår på livstid. Sønnene Jens Benoni og Kristoffer Andreas bodde fortsatt hjemme i 1875. Enka huserte også fiskeren Peter Andreassen. Ane Marie eide 1 ku, 2 sauer og 2 geiter.


Enken etter Jonas Olai Johansen, Ane Kristensdatter, strevde nok også hardt for å livberge seg og familien. Hun hadde faktisk 3 kyr, 7 sauer og 4 geiter, men hadde også fattigunderstøttelse. Hos seg hadde hun fem barn mellom tolv og ett år. I tillegg bodde svigerfaren Johan hos henne, det gjorde også tjenestejenta Inger Nielsdatter fra Klubbvika. Også denne reduserte familien ble året etter rammet av tragedie da Ane døde. Hva som skjedde med ungene vet vi lite om, men sønnen Oluf bodde en tid på Storå som gift mann mot slutten av 1890- tallet. Han ble enkemann i 198 og flyttet trolig bort fra Tysfjord.


Først i 1882 ble Tjårnes formelt delt i to bruk hadde tidligere hatt løpenummer 201 og 202. Nå ble det 201 a) og b) og 202 a) og b) ; begge tilhørende Nils Marstrand Hansen. Det går ikke klart fram av kildene når Jacob Olsen ble sjøleier, men i matrikkelen av 1886 eier han bruk 201b og 202b, så mellom 1882 og 1886 kjøpte han dette bruket. Bruket fikk et egennavn gitt av eieren og blir kalt ”Westgaard” (senere gnr. 39/bnr.2, skyld 1 mark og 35 øre). Skrivemåten Vestgård har også forekommet.

Gårdparten til Nils var betydelig større og fikk en skyld på 4 mark og 6 øre. I 1900 og som følge av arveoppgjøret etter Nils ble ytterligere en del av bruk nr. solgt til Jacob A. Olsen.

Jacob Olsen bygde tidlig på 1890- tallet ny fjøs og våningshus.


Da Nils Marstrand Hansen døde i 1900 hadde han fem gjenlevende barn. Hans Nilsen, som var den eneste sønnen, overtok gården i første omgang, og søstrene mottok en arv.


1900

Rundt 1900 nådde Tjårnes et befolknings høydepunkt. Den alminnelige befolkningsveksten hadde ført til til at antall husmenn hadde økt betraktelig. Det store flertall av disse hadde ikke tinglyste kontrakter. Det gjaldt også for de to brukene på Tjårnes.


Under bruk nr. 1 var var Peder Andreas Hansen fra Tørnes og kona Ane Pedersdtr fra Storåhusmenn. Fisket var hovedinntektskilden. Datteren Marie og barnebarnet bodde også i huset.


Johan Monsen fra Ness var gift med Nils M. Hansen sin datter Live (Liva) og paret var husmenn med jord. Familiens tre barn bodde hjemme. Hos familien var også Johans mor og hans bror Fredrik. Han var inderst og forsørget moren.


Markus Kristensen fra Kjøpsvik var også husmann med jord. Han var gift med Lives søster Jacobine og pr 1900 hadde familien fått 7 barn hvorav seks levde.


Benoni Kristensen fra Gressvika var gift med en tredje søster, Barbara. Også denne familien var husmenn med jord i tilegg til fiske. Paret hadde i 1900 fått åtte barn.


En fjerde husmann (og strandsittet) under bruk 1 var Hans Kristensen, han var bror til Benoni og hadde mora hos seg fram til 1905 da hun døde .Seinere giftet han seg og bodde på flere steder i Tysfjorden.

På bruk nr. 2 var fortsatt Jacob Olsen eier. Mellom 1870 og 1889 hadde han og kona Anne Olsdtr fått til sammen 13 barn. Noen var døde som små, og i 1900 bodde tre halvvoksne barn hjemme hos foreldrene. Under bruk 2 var det ingen husmenn i 1900, noe det heller ikke var plass til.


SLEKTSHISTORIE FOR Kjårnes (gnr. 239)

Av Finn Rønnebu


1. Jens Kildal 1683- 5/3 1766 (født i Vest – Agder) g. a) m. Karen Arnesdtr - df 1731 (Ofoten)

  1. Barbroe ca. 1717 (Kjøpsvik 9)

g. b) 1731 m. Dorthe Pettersdtr ca.1711- 1747 (Kjøpsvik 1)

  1. Abigael ca.1734 (2)
  2. Susanna 1737 (Kjøpsnes/Kjøpsnes 14)
  3. Gurina Maria ca. 1740 (gift i 1767 m. Christen Munch, Hægstad)
  4. Eyler Hagerup 1744 - juni 1801
  5. Ane 1746- 17/10 1752

Paret hadde trolig et barn til vi ikke kjenner identiteten til


2. Tollev Joensen (Juel) ca.1726 -1794 g. a) m. Abigael Kildal ca. 1734- 1762 (1)

  1. Maren Juel 1758 - 1760
  2. Johan Todal 2/11 1759-1760

g. b) ca.1766 m. Berit Kirstina Pedersdtr 1744 – (Kjøpsvik 9)

  1. Johan Todal 12/8 1766 - dså
  2. Dorthe Kathe 21/7 1767 - dså
  3. Christen Kildal 14/7 1770 (5)
  4. Sigvart Kildal 3/2 1772 - så
  5. Peter Juel 12/9 1773 - dså
  6. Peder Peter Juel 4/8 1775 (4)
  7. Peder Paul16/9 1778 - 1779
  8. Gutt 1784 - dså


3. Joen Pedersen g. a) 1775 m. Helvig Joensdtr ca. 1748 - mars 1796

  1. Niels 26/3 1774 (Losvik 7)
  2. Dorthea 1/5 1776 (Losvik 8)
  3. Peder Bredal 22/3 1778
  4. Jon ca. 1782 - d apr. 1789
  5. Daniel 24/11 1784 (Storjord 21)
  6. Maren 17/10 1786

Familien bodde også i Losvik

g. b) 1799 m. enken Marit/Maren Nielsdtr * ca. 1742 - oct 1810

Marit hadde datteren Maria Jacobsdtr ca 1788 (Se Losvik 9)


4. Peder Tollevsen * (Torlevsen) 1775 – 1821 (2) g. 1795 m. Ane Martha Paulsdtr Jæger 1771 – 3/10 1826

  1. Torlev Juel 21/1 1796
  2. Torsten Jæger 2/5 1798
  3. Berit Kristina 8/4 1800
  4. Caren Maria 29/9 1802
  5. NN
  6. Christen Munc 27/ 5 1810 (6)

Peder fikk datteren Ingbor i oktober 1793 : Mor. Ane Lavina Olsdtr, Tørnes


5. Christen Kildal Tollevsen 1770 - sept.1811 (2) g. 1792 m. Malena Sunde Jochumsdtr ca. 1769 – senere enn 1811

  1. nn
  2. Torlev Juel 26/8 1799 *
  3. Joachim 11/7 1804
  4. Else 11/7 1806

Torlev giftet seg 1/1 1823 m. Kirsten Svane Christiansdtr (1799) fra Barøy


6. Christen Pedersen 27/5 1810- (4) g. 3/10 1832 m. Ane Elisabeth Pedersdtr 1807 – 25/5 1900 (Kjelkvik 7)

  1. Dødfødt gutt 1833
  2. Peder Enevold 1834
  3. Maria Margrethe 1836 (Helland 35)
  4. Andreas Edvard 19/8 1838 (Helland 54)
  5. Bertheus Martin 16/9 1844 (Tørnes 37)

Peder Enevold giftet seg 13/11 1862 m Jacobine Jonette Larsdtr (Hulløynes 30). Christen og Ane senere til Tørnes og Mannfjordusken.


7. Hans Albricht Johannesen 8/4 1806 – febr. 1851 (Tørnes 11) g. 13/11 1836 m. Bereth Mathiasdtr ca. 1776 – 17/11 1852 (Sørfjorden 1 + Straumen 24)


8. Hans Christensen 179411/11 1863 (Straumen 4) g. 1/12 1819 m. Gurine Lindegaard ca. 1796 – 13/2 1866 (Ukjent opphav)

  1. Ingeborg ca. 1820 (Tørnes 27B + Tømmervik 5)
  2. Kristian Fredrik 21/4 1826 (9)
  3. Nils Marstand 1830 (10)


9. Kristian Fredrik Bye/Beyer Hansen 21/4 1826 – 3/11 1852 (8) g. 11/10 1850 m. Adelus Marie Jensdtr ca. 1826 – 14/5 1907 (Straumen 6 + Losvik 14 + Storå 30B)

  1. Kristian Fredrik Beyer 23/5 1853 – dså


10. Nils Marstrand Christensen/Hanssen 1830 - 6/9 1900 (8) g. 29/9 1851 m. Øllegaard Gjertrud Christensdtr 8/9 1830 – 26/3 1871 (Losvik 11)

  1. Kristine Hansine Fredrikke 29/8 1853 (Kjelkvik 17)
  2. Live (Liva) Kristine Hansine 30/12 1855 (19)
  3. Jacobine Kristine 25/1 1858 (17)
  4. Vilhelm 1860 – dså
  5. Hans Kristian Berg 8/5 1861 – 14/3 1916
  6. Barbara Katrina 19/12 1863 (16)

Live fikk datteren Ødine Magnusdtr 25/10 1883 (22), far: Magnus Ingebrigtsen (1858)


11. Mikal Nilsen 27/3 1829 - 20/7 1883 (Klubbvik 6) g. 12/9 1863 m. Ane Marie Esaiasdtr 10/11 1838 – 6/7 1876 (Grunnvoll 10)

  1. Kristian Peder 9/3 1863 – 26/12 1959
  2. Anthon Peder Edvard 6/7 1865 – 17/7 1866
  3. Elisabeth Amalie 6/5 1867
  4. Niels Andreas Peder 2/10 1870 – 30/11 1949
  5. Ane Marie Emilie 23/5 1873
  6. Elen 1/7 1876 – dså
  7. Hans 1/7 1876 - dså

Familien ble splittet etter morens død. Kristian Peder til Havøysund i Måsøy kommune i Finnmark. Kristian Peder giftet seg i 1888 med Josefine Kristine Larsen (1867) fra Vesterålen. Paret fikk 7 barn. Niels Andreas gift i Astadfjord, Renså, 1907 m. Hilda Amanda Dorthea Hansen (1886).Paret fikk 2 barn


12. Kristen Jensen 17/12 1817 – 15/5 1868 (Helmofjorden 37) g. 11/7 1847 m. Anne Maria Andreasdtr 1818 - 4/12 1899 (Tørnes 26)

  1. Andreas Peder 25/4 1848
  2. Anne Bergithe 9/10 1849 – dså
  3. Elen ca. 1850
  4. Jens Benoni 26/6 1853 (Tørnes 58)
  5. Abelone Kathrine Bøg 15/3 1855
  6. Kristoffer Andreas Marthin 24/7 1858 (Tørnes 56)
  7. Albertine Bergithe 3/3 1860

Albertine fikk sønnen Hagerup Joakim 4/7 1899 (Kjelkvik 30) Far er ungkar Hans Kristensen.


13. Ole Jensen 15/3 1823 – (Helmofjorden 37) g. 17/5 1847 m. Guren Arnsdtr 28/9 1822 – 7/4 1904 (Kjøpsvik 27)

  1. Ingeborg Kristina 3/9 1849 (Helland 51)
  2. Jensine ca. 1851
  3. Martinus ca. 1865

Paret flyttet til Indre Kjær før 1875


14. Jacob Anthonius Olsen 25/9 1842 – 21/10 1907 (Nærø i Namdalen, far: Ole Ellevsen) g. 7/7 1870 m. Anne Kathrine Røg Olsdtr 10/10 1851 – 24/7 1904 (Kjøpsnes 41)

  1. Ingvald Parelius 25/12 1870
  2. Olaf Joachim Anthonius * 4/3 1872
  3. Alvilde Henriette 26/2 1874 – dså
  4. et pr.1875 udøpt barn
  5. Alvilde Kristine 18/3 1877
  6. Thoralf Gerhard 11/5 1879 (20)
  7. Helga Inanda 23/7 1880 – 15/12 1882
  8. Otelie Peroline 17/1 1882 – dså
  9. Helga 2/12 1883 – 19/12 1886
  10. Anne Kathrine 2/12 1883 – 31/7 1887
  11. Aslaug Vilhelmine 16/2 1886 (Indre Kjær 26)
  12. Einar 14/2 1888 – df 1900
  13. Hjalmar Joachim 2/10 1889 – 11/6 1961

* Olsen som etternavn: Olaf giftet seg 19/5 1895 m. Konkordia (sic) Berntine Forrwald, far: ”smed Forwald”, Bergen. De fikk datteren Astrid Jørgine 18/3 1895 og Olga Antonette 25/5 1896 – 31/3 1897. Olafs familie flytter fra Tjårnes før 1900.


15. Jonas Olai Johansen 1837 - 8/12 1875 (Kjøpsvik 32) g. 14/9 1863 m. Ane Bergithe Akselia Kristensdtr. 9/3 1840 – 29/3 1876 (Losvik 11)

  1. Johan Kristian 2/11 1863
  2. Mathilde 8/5 1865
  3. Joachim Anton Berg 19/3 1868
  4. Oluf Gerhard 19/4 1870 (Storå 36)
  5. Peroline 9/5 1872
  6. Georg Marthin Theodor 15/9 1874

Familien bodde på Råna i 1860 – åra.


16. Benoni Kristensen 1853 – 16/4 1948 (Græsvik 4) g. 18/10 1888 m. Barbara Nilsdtr 1863 – 23/1 1941 (10)

  1. Hans Haldor Kristian 11/2 1889 (26)
  2. Nikoline Ødine 17/10 1890
  3. Kristen Ingvald 6/5 1892 (24)
  4. Marstrand Meyer 5/2 1894 (25)
  5. Bergitte Olea 30/11 1896
  6. Alfred Peder 31/1 1899-2/3 så
  7. Jacob Bernhard 16/1 1900 – 2/5 1993
  8. Sverre (Marcelius) Jacob 16/1 1900
  9. Elen Amalie 21/5 1903 (Indre Kjær 32)
  10. Alf Fredrik Ingvald 16/9 1905 (29)
  11. Leonora Amanda 16/6 1910

Nikoline fikk datteren Irma Julie Astrid 14/8 1918. Far er Edmund Arntsen fra Sund i Lofoten. Paret gifter seg i 1920. Sverre giftet seg i 1950 med Magnhild Arntsen (Indre Kjær 25). Leonora ble gift i 1934 med Trygve Skarstad (1907) fra Lødingen. Paret var i Tysfjord i 1943 da de fikk datteren Bodil Ann 21/6.


17 . Markus Marthin Kristensen 1856 – 11/11 1941 (Kjøpsnes/ Kjøpsvik 36) g. 29/12 1879 m. Jacobine Kristine Nilsdtr 1858 – 7/11 1923 (10)

  1. Konrad Ingolf 9/5 1880 – 17/4 1922
  2. Leonora Amanda 12/3 1885 – 9/11 1907
  3. Harda Gurine 10/4 1887 (23)
  4. Josefa Mathea Birgitte /Martha 20/10 1893
  5. Mathias Jentoft 20/8 1896 – 16/8 1982
  6. Arthur Kristoffer 15/8 1898 (30)
  7. Thora Marie 1/11 1900 – 1978

Familien bodde på Smines i 1880 – åra


19. Johan Severin Monsen 1859 - (Ness 12) g. 5/6 1885 m. Liva Nilsdtr 1854 – 19/4 1918 (10)

  1. Markus Nikolai 25/1 1886 (27)
  2. Levion Joachim 13/10 1890 – 12/1 1911
  3. Peder Adolf 18/1 1895 – 3/5 1915


20. Thoralf Olsen 1879 – 6/11 1938 (14) g. m. Jonette Olsdtr 16/2 1883 – 7/12 1977 (Lødingen)

  1. Signe Marie 18/9 1903 – 1981
  2. Solveig 16/3 1905 (Kjøpsvik 120)
  3. Agnes Margrethe 25/4 1907 – 24/2 1937
  4. Jacob Antoni 6/4 1909 (Kjøpsvik 161)
  5. Anne Kathrine 30/8 1911
  6. Fredleif Andreas 28/8 1913 (Kjøpsvik 208)
  7. Harry 20/8 1919 – 6/8 1961
  8. Tormod Johan 13/2 1925

Familien på Kjøpsnes i 1913 og senere, og tar slektsnavnet Westgård. Signe fikk sønnen Oskar 15/2 1923 (Kjøpsvik 281). Far: Lars Lange (1900 - 1972) Målselv. Med samme mann får hun tvillingene Åge (Kjøpsvik 276) og Alf Arnold 21/4 1930 . Signe giftet seg i 1947 med Karl Hagmand Knutsen (1899) fra Hadsel. Solveig fikk datteren Edel 29/4 1926 – 5/4 1943, far: Sverre Dahl (1903) fra Trondheim.


21. Hans Albert Kristensen 1858 – 23/11 1915 (Gressvik 4) g. 8/9 1907 m. Karen Nikoline Hansine Henriksen 1883 – (Helland 38)

  1. Leonora Olea 22/12 1907 (Straumsnes 21)
  2. Inga Kristine 29/5 1910 (Lysvold 20)
  3. Hilda Marie 19/6 1911
  4. Bergitte 2/8 1913
  5. Elen 2/8 1913
  6. Helga 18/4 1916 (Ulvik 24)

I 1910 , 1911 og 1913 var familien på Helland/Drag, og flyttet trolig dit. Hilda ble gift i 1936 med Emader Nilsen (199) fra Tjeldodden i Lødingen.

Som enke blir Karen mor til Olav Jentoft Normann 13/11 1921 (Bogen 94). Far Markus Norman, Ørsvåg.



22. Mathias Ingvald Hansen 1877 28/9 1942 (Kikvik 15) g. 6/2 1912 m. Ødine Peroline Magnussen 1883 – 17/9 1968 (10)

  1. Einar Fredleiv 23/1 1907 – 15/9 1983
  2. Hilmar Joakim Ingemann 29/2 1912 – 8/10 1961
  3. Joakime Helmine Amanda 1/9 1913
  4. Øivind Marselius 6/5 1915
  5. Arnold Jentoft 4/6 1917 – 17/10 2000
  6. Olaf Kristoffer Andreas 15/4 1919
  7. Leif Antoni 14/3 1921 (32)

Olaf giftet seg i 1948 med Stina Ingeborg Erikson fra Sverige


23. Joakim Kristoffersen 30/6 1886 – 21/8 1953 (Valnesfjord i Fauske) g. 1917 m. Harda Markussen 1887 – 24/9 1944 (17)

  1. Edmund Arne Johan 12/2 1911 (28)
  2. Andreas 15/5 1918 (31)
  3. Arvid Jentoft Arnold 21/10 1920 – 10/10 1979


24. Kristian Benonisen 1892 – 18/7 1977 (16) g. 2/10 1920 m. Ingeborg Knutsen 1897 – 13/1 1987 (Grunnvoll 18)

  1. Rolf Arne Kristian 11/2 1921
  2. Åse 1/9 1923
  3. Johan 18/11 1925
  4. Knut 25/1 1928
  5. Bjørg Barbara 22/3 1930

Bjørg giftet seg i 1964 med Arne Dypedal (1926) fra Selje


25. Marstrand Benonisen 1894 – 14/1 1982 (16) g. 20/10 1923 m. Hilda Nikolaisen 1895 - 18/10 1974 (Grunnvoll 22)

  1. Nikoline Benedikte 25/3 1924
  2. Nora Maren Johanna 10/10 1926
  3. Bjørn Benoni 26/3 1928 *
  4. Haldor Martin 6/1 1930

* Etternavnet Tjårnes fra 1955 . Haldor giftet seg i 1966 med Gudrun Marie Svenson (1942). De fikk sønnen Patrik Martin 23/2 1967.


26. Hans Haldor Benonisen 1889 – 12/11 1949 (16) g. 30/12 1920 m. Jensine Pedersen 1899 – (Helland 41)

  1. Kåre Jens 23/9 1924 *
  2. Henny Jensine 7/7 1926
  3. Randi 20/5 1937

* Kåre tar slektsnavnet Tjårnes fra 1949


27. Markus Johansen 1886 – 31/1 1955 (19) g. 1924 m. Magdalene Ursin Johansen 1891 – 19/6 1960 (Grunnvoll 19)

  1. Liv Johanne 30/3 1931 (Kjøpsvik 282)
  2. PederJohan 21/3 1933


28. Edmund Kristoffersen 1911 – (23) g. 28/8 1943 m. Hansine Hansen 1918 – 17/11 1992 (Klubbvik 16)

  1. Harriet Johanne 3/4 1945
  2. Unni 6/5 1948
  3. Eidun Hansine 153 1951

Harriet giftet seg i 1966 med Bo Andersson fra Jønköping i Sverige. De fikk datteren Carina 207 1966.Eidun giftet seg i 1970 med Arvid Inge Hansen (1950) fra Ballangen.

Familien på Kjøpsnes i 1948 og 51


29. Alf Benonisen 1905 – 8/2 1985 (16) g. 5/12 1942 m. Marie Mathiassen 1912 – 24/8 2000 (Tørnes 58)

  1. Britt Beate 18/7 1951
  2. Marianne 22/8 1956

Familien i Kjerrvika i 1951og 1956


30. Arthur Markussen 1898 – (17) g. 19/12 1945 m. Anna Jakobsen 1916 – 10/7 1989 (Losvik 24)


31. Andreas Kristoffersen 1918 – 14/11 1976 (23) g. 14/2 1948 m. Reidun Nilsen 1921 – (Råna 19)

  1. Harald Joakim 4/7 1948 (Kjøpsvik 382)
  2. Bente Sandra 28/4 1955
  3. Rikke Johanne 9/2 1958

Familien senere i Kjøpsvik. Bente fikk datteren Cathrine 25/2 1974, far: Einar Schei (1951), Oslo. Rikke fikk sønnen Rolein (Anthonsen) 28/11 1975, far: Sven Erik Anthonsen (195), Narvik. Paret giftet seg i 1977.


32. Leif Hansen 1921 – (22) g. 29/12 1953 m. Gullil Antona Temine Lorentsen 24/6 1920 – (Tromsø)

  1. Odin Mathias Karel 4/8 1952
  2. Lise Gunn Jensine 21/11 1956


Kjerrvika i 1956. Odin til Fauske. Lise Gunn fikk datteren Lotte Helen 27/6 1976, far: Harald Jakobsen (1953), fra Sortland


  Tjårnes/Tjorro (Narvik gnr. 239) er basert på en artikkel i Tysfjords gårds- og slektshistorie av Isak Kjerpeseth Hassel, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Den digitale utgaven av boka er lagt ut av ansatte i Hamarøy kommune, i samarbeid med Norsk lokalhistorisk institutt. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen