Togagården

Togagården ligger i Teatergata 2 i Oslo er en bygård som ble oppført i 1899, arkitekt Kristen Rivertz. Dette er den eneste gjenværende fasade i kvartalet. Bygningen er ombygd og inngår fra 1996 i regjeringskvartalet.

Togagården
Teatergata-2.jpg
Bygningen inngår fra 1996 i Regjeringskvartalet
Foto: Lars Mæhlum/Riksantikvaren
Bygningsdata
Byggeår: 1898-1899
Andre navn: Togahjørnet
Arkitekt: Kristen Rivertz
Byggmester: Harald Kaas
Materiale: Mur og tegl
Teknikk: Murt
Formål: Bolig- og forretningsgård
Endringer: Innvendig ombygget/nybygg 1994-1996
Adresse: Teatergata 2
Postnummer: 0180
By: Oslo
Annet: Kun fasadene bevart.
Motiv fra Teatergata før riving. Del av Togagården til venstre, videre mot høyre nr. 4-6 og nr. 8.
Foto: Kari Paulsen/Oslo Museum (1966).

Navnet er etter konfeksjonsfirmaet A/S Toga, stiftet 1912, som holdt til i gården.

Historie

På tomta lå det tidligere en bygning med forskjellige leietakere, blant andre Eugenia stiftelse som startet opp her i 1827 og var her til den flyttet til Akersveien i 1842.

I den nye gården hadde Kristiania Kooperative Selskab fra 1900 butikk i lokalene på hjørnet mot Akersgata, etter å ha flyttet fra Møllergata 16, kooperasjonens første butikk i Kristiania fra grunnleggelsen av vrksomheten i 1894. I årene 1905 til 1909 var det manufakturavdeling i annen etasje.

I 1912 ble konfeksjonsfirmaet A/S Toga stiftet og holdt til i gården. Dette firmaet produserte herre- og gutteklær, pikekåper og uniformssøm.

Andre leietakere i gården har butikknavnene fortsatt i fasaden over viinduene i første etasje er Thalia parfymeri og P.A. Larsens vinutsalg.

Blant beboerne de første årene var i år 1900 var den reisende agent Theodor Reissier, translatør og assistent i Rigsforsikringsanstalten (Rikstrygdeverket) Lyder Strøm og førstelærer ved Anstalten for aandelig abnorme Børn Kristen Mo.

Under krigen hadde de tyske okkupasjonsstyrkene verksted og lager for elektrisk materiale i gården.

Senere holdt restauranten Toga (Toga kro) til i første etasje, hvor det senere er innredet kantine for Regjeringskvartalet. I annen etasje lå Pingvin Club, der Sex Pistols hadde sin legendariske Oslo-konsert 20. juli 1977.

Utforming

 
Togagården i sitt tidligere miljø mot Akersgata. Særlig nabogården, nr. 63 fra 1890-åra hadde en spesielt fin fasade i huggen kleberstein. Nr. 61 og 63 ble revet i 1985.
Foto: Harriett Flaatten/Oslo Museum (1966).

Bygningen hjørneparti utgjør størstedelen av gårdens to gatefasader, mot Teatergata og Akersgata og her er den forhøyet med en etasje i forhold til de fire etasjene mot Teatergata.

Bygningen har brutt hjørne og regelmessige vindusakser og fasaden er del i to, hvor de to nederste, høye etasjene har store buede åpninger til vinduene, innfattet i enkelt utformet finhugget stein. I de øvrige etasjene er fasadeflatene utført i gul teglstein, med uttrykk i puss og stukk.

Gården har et stiluttrykk i nybarokk med et sterkt innslag av jugendstil.

Vern

Det var lenge aktuelt å rive gården sammen med nabogårdene i forbindelse med utbyggingen av Regjeringskvartalets del R5, oppført 1994-1996. Dette ville ha medført at hele det gamle kvartalet og hjørnet til Akersgata hadde blitt borte. Denne fasaden har tydelige spor etter mange av de tidligere virksomhetene som har vært i gården.

Løsningen ble at fasaden ble bevart og at det innvendige ble fullstendig ombygget til departementskontorer, ferdigstilt i 1996 som resten av kvartalet.

Bygningen er regulert til bevaring etter Plan- og bygningsloven.

Kilder


Koordinater: 59.91610° N 10.74428° Ø