Ukrainsk
Ukrainsk er et østslavisk språk, og offisielt språk i Ukraina. Som følge av krigen i Ukraina har et betydelig antall ukrainsktalende personer kommer til Norge siden 2022. Høsten 2023 var det så mange som 8216 elever i norsk grunnskole som fikk eller hadde rett til morsmålsundervisning i ukrainsk.
På ukrainsk kalles språket українська мова (utt. ukrajinska mova). Som man ser skrives det med det kyrillisk alfabetet. Ukrainsk bruker en variant med 33 tegn, hvorav 22 er konsonanter, 10 vokaler samt ett bløtt tegn som markerer palatalisering av forutgående konsonant. Bokstaven ї, altså en i med tødler over, har blitt kjent for mange etter krigsutbruddet. Denne bokstaven, som uttales omtrent som ji, er særegen for det ukrainske alfabetet, og har derfor blitt brukt som et motstandssymbol.
Innafor den slaviske språkfamilien er ukrainsk nærmest beslekta med belarussisk, og disse to språkene regnes som gjensidig forståelige. Polsk er forholdsvis nær beslekta, men bare delvis gjensidig forståelig. I grenseområdene mellom Polen og Ukraina er begge språk i bruk, og befolkninga der har naturlig nok noe høyere grad av forståelse seg imellom enn de som bor lenger vest i Ukraina. Russisk ligger lenger vekk fra ukrainsk, og er ikke gjensidig forståelig. Men den russiske dominansen før og under sovjettida har ført til at svært mange snakker eller forstår russisk. Blant de som er født etter Sovjetunionens kollaps er kjennskapen til russisk mindre.
I deler av landet er det betydelige innslag av russere, og i byer som Donetsk og Luhansk ser man mer russisk enn ukrainsk skrift på skilt og plakater. Etter krigsutbruddet i 2022 endre balansen seg enda mer i russisk favør i okkuperte områder.