«Statsraad Lehmkuhl»: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
(Én mellomliggende revisjon av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Statsraad Lehmkuhl i Tønsberg 2012.jpg|«Statsraad Lehmkuhl» i Tønsberg i 2012.|Stig Rune Pedersen}}
{{thumb|Statsraad Lehmkuhl i Tønsberg 2012.jpg|«Statsraad Lehmkuhl» i Tønsberg i 2012.|Stig Rune Pedersen}}
'''[[«Statsraad Lehmkuhl»]]''' er [[Bergen]]s skoleskip. Det ble bygget som en bark i Bremerhaven i 1914 under navnet «Grossherzog Friedrich August» som skoleskip for den tyske handelsflåten. Under [[første verdenskrig]] ble skipet tatt som prise av Storbritannia og skipet ble i 1921 kjøpt av tidligere statsråd [[Kristofer Lehmkuhl]]. Siden da, med unntak av [[andre verdenskrig]] har skipet vært Bergens skoleskip.
'''[[«Statsraad Lehmkuhl»]]''' er [[Bergen]]s skoleskip. Det ble bygget som en [[Bark (skip)|bark]] hos Johann C. Tecklenborg AG i Bremerhaven-Geestemünde i 1914 under navnet «Grossherzog Friedrich August» som skoleskip for den tyske handelsflåten. Skipet er en tremastet stålbark på 1700 registertonn, bredde 41 fot, mastehøyde 170 fot.


Skipet stod i 1967 i fare for å bli solgt til utlandet, men den bergenske skipsrederen [[Hilmar Reksten]] grep da inn og kjøpte «Statsraad Lehmkuhl», som dermed fortsatt fikk være til glede for byens borgere. «Statsraad Lehmkuhl» inngikk i Rekstens skipsflåte frem til 1978, da han overførte skipet til en privat stiftelse: Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Denne har siden stått for driften av seilskipet.
Under [[første verdenskrig]] ble skipet tatt som prise av Storbritannia og skipet ble i 1921 kjøpt av [[Norges Rederforbund]] etter initiativ av tidligere statsråd [[Kristofer Lehmkuhl]], administrerende direktør for [[Det Bergenske Dampskibsselskab]] i årene 1908 til 1937. Skipet avviklet sitt første tokt som norsk skoleskip med 200 elever 1923. Siden da, med unntak av [[andre verdenskrig]] da skipet var beslaglagt av [[Wehrmacht|den tyske okkupasjonsmakten]] under navnet «Westwärts», har skipet vært Bergens skoleskip.
 
Skipet stod i 1967 i fare for å bli solgt til utlandet, men den bergenske skipsrederen [[Hilmar Reksten]] kjøpte «Statsraad Lehmkuhl» og organiserte undervisningen i årene 1967 til 1972. «Statsraad Lehmkuhl» inngikk i Rekstens skipsflåte frem til 1976, da han overførte skipet til en privat stiftelse: Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Denne har siden stått for driften av seilskipet. Det holdes kursvirksomhet om bord i samarbeid med Statens arbeidsformidling.
 
Skipet er stasjonert på Bergen havn, vanligvis [[Vågen (Bergen)|Vågen]].


== Kilder ==
== Kilder ==
Skribenter
95 453

redigeringer