Ørfiske

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
To turgåere er på vei over demningen med Ørfiske i bakgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).
Den vesle plassen Skjerpeløkka ligger ved den vesle fliken av Ørfiske som tilhører Oslo.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).

Ørfiske er et vann i Nittedal kommune. Det har et overflateareal på 0,77 km², og ligger i Nordmarka ca. fire kilometer nordvest for tettbebyggelsen rundt Nittedal stasjon. En liten flik lengst sørvest i vannet befinner seg i Oslo kommune.

Vannet ligger på 337 moh, og har sitt viktigste utløp via Ørfiskebekken. Denne renner fortsetter sørover og østover til den til slutt munner ut i Nitelva like øst for der Kruttverkveien tar av fra Hadelandsveien (Riksvei 4).

Ørfiske var i utgangspunktet to vann, som begge hadde avløp til Nitelva. Ved et oppdemmingsarbeid som startet i 1899 ble imidlertid mesteparten av vannet kanalisert sørover, og Ørfiske ble en del av vannforsyningen til hovedstaden. Demningen i sørenden av vannet sto ferdig i 1911, og gjennomgikk en omfattende restaurering i 1999 og 2000.

Området rundt vannet er et viktig rekreasjonsområde, og den sentrale beliggenheten gjør det til et populært turmål for tilreisende såvel som lokalbefolkningen. På østsiden ligger hyttefeltet Sameiekollen, hvor blant annet Korsvoll Idrettslag har sin klubbhytte.

Ved bekkeløpet ble selskapet Nitedals Krudtværk etablert av Georg Ludvig Andreas Frølich i 1882, og i den forbindelse ble vannreservoaret Vågedammen anlagt like nord for kruttverket.

Galleri

Kilder