Nordmarka (Oslo og Akershus)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Katnosa i Nordmarka. Bildet er tatt ved soloppgang, ca halv fire om morgenen, fra en odde mellom Fagervika og Harpelandsvika. Bildet er tatt nordover mot Katnosa gård.
Foto: Commonsbrukeren Skotten (2009).

Nordmarka er navn på det store skogsområdet nord for Oslo. Det er litt ulike meninger om hvor grensene egentlig går, men en enkel definisjon kan være skogsområdet nord for Oslo, begrenset til Hadelandsbygdene i nord, Gjøvikbanen i øst og Sørkedalen i vest. Navnet Nordmarka går i det minste tilbake til 1760, da vi finner det på kart og navnet er knyttet til Nordmarksgodset. På den tiden tilhørte området Christian Ancher og Jens Hiorth, begge handelsmenn i Christiania.

Friluftsliv

Den Norske Turistforening ble stiftet i 1868, og Frognerseteren og Maridalen ble de to vanligste inngangene til Nordmarka for sommerturistene fra storbyen. Fra 1880-åra kom skiløperne for fullt, og Skiforeningen ble dannet i 1883. For dem var det fra begynnelsen av Holmenkollen som gjaldt.

Drikkevann

Nordmarka er en stor tømmerressurs, og vassdragene her ble brukt til fløting fra 1600-tallet. Rundt midten av 1800-tallet begynte kommunen å bygge dammer innover i marka for å sikre vannføring til bedriftene langs Akerselva, og for å skaffe byens voksende befolkning drikkevann. Nordmarka bidrar i dag med en svært stor del av Oslos vannforsyning, med Maridalsvannet som hoveddrikkevannskilde.

Galleri

Kilder