Sørkedalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Sørkedalen i Oslo kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Sørkedalen kirke ble innviet i 1865.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Sørkedalen er et dalføre i Oslo som går nordover fra Røa og Bogstadvannet, med Tryvannshøgda og Voksenåsen i øst og Venneråsen i vest. Dalen er ca. 10 km lang og 2 km bred på det bredeste. Gjennom dalen renner Sørkedalselva, som renner ut i Bogstadvannet. Bortsett fra den sørlige delen, ved Bogstad, ligger Sørkedalen innenfor Markagrensa.

I likhet med nabodalen Maridalen, er Sørkedalen en utpreget ikke-urban del av Oslo kommune med få innbyggere (i hele Nordmarka innenfor Oslos grenser, inkludert de delene av Sørkedalen og Maridalen som ligger utenfor bydelsstrukturen, bor det ca 1600 personer).

Veien som går gjennom dalføret er Sørkedalsveien. Sørkedalen kirke er fra 1865, og ligger midt i dalen, like sør for Sørkedalen skole, som er en av Oslos minste og eldste. Dagens bygning er fra 1904, arkitekt er Harald Bødtker.

Eiendommer som ligger til Sørkedalsveien er kun nummerert fram til Voksen. Etter dette brukes Sørkedalsnumre. For en oversikt over eiendomme, se Sørkedalsveien: unummerert del.

Sørkedalen er tradisjonelt et skiløpersentrum, hjembygd for blant andre Johan Grøttumsbråten (1899 – 1983) og Lauritz Bergendahl (1887-1965), og herfra går et bredt nettverk av sommer- og vinterløyper tilrettelagt av Skiforeningen.

Sørkedalen dampsag lå ved Skansebakken innerst i dalen og var i drift fra 1916 til 1953. På tomta, kalt Sagtomta ligger i dag Skansebakken utfartsparkering.

Kilder og referanser

Koordinater: 60.01554° N 10.61083° Ø