Bogstadvannet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bogstadvannet
Basisopplysninger
Bogstadvannet Oslo 2012.jpg
Bildetekst: Bogstadvannet sett fra parken ved Bogstad gård
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Areal: 1,09 km²
Høyde: 145 moh.
Vassdrag: Lysakervassdraget
Kommune: Oslo
Bærum
Fylke: Oslo
Akershus
Utløpet av Bogstadvannet.
Foto: Hans Otto Finstad/Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon

Bogstadvannet er et vann nederst i Sørkedalen, mellom Oslo og Bærum kommuner, ca. 145 meter over havet, med et areal ca. 1 km². Største dybde er ca 10 meter.

Opprinnelig navn på vannet var Fåd- eller Fåvannet (etter Fåd, eldre navn på Lysakerelva), kan også ha hett Vág (opprinnelsen til navnet Voksen). Det fikk dagens navn etter Bogstad gård, som ligger på en tange på østsiden, etter at vannspeilet ble hevet rundt 1869 av en kistedam ved utløpet Osdammen og Øvre Fossum sag, også kalt Ossaga, ble anlagt her på Oslosiden og var operativ fra 1870 til 1913 og baserte seg på vannfallet fra kistedammen. Denne steinkistedemning lå lenger vest enn dagens forsterkete demning i stein som ble bygget i 1913 av Carl Otto Løvenskiold.

Sørkedalselva renner ut i Bogstadvannet nordfra, mens avløpet er gjennom Lysakerelva i sør. Det er opparbeidet badestrand og friarealer i sørøst- og vestenden. Sør for vannet ligger Bogstad golfbane, innviet 1924 (Norges eldste), samt Bogstad camping (åpnet 1959), anlagt på området hvor Bogstadleiren var under krigen og senere nødboliger.

Voksen gård skar is på vannet fram til 1930-årene.

Kilder og referanser


Koordinater: 59.971036° N 10.620296° Ø