22. juli-senteret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde fra åpningen av 22. juli-senteret i Høyblokka i 2015.

22. juli-senteret ble etablert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2015, og har vært underlagt Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon. Fra 1. juli 2019 er 22. juli-senteret underlagt Kunnskapsdepartementet.

Mandat

22. juli-senteret skal formidle kunnskap om terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Gjennom utstillinger, undervisning og dokumentasjon, skal 22. juli-senteret bidra til en historiebevisst forvaltning av minnet om terrorangrepet, for skoleverket og allmennheten. Senteret skal tilrettelegge for diskusjon og refleksjon om 22. juli 2011 og beslektet tematikk, i lys av historiske og samtidige, nasjonale og globale spørsmål. Gjennom undervisning som vektlegger elevmedvirkning skal 22. juli-senteret bidra til å styrke elevers demokratiske ferdigheter og historiebevissthet, og bidra til at kunnskap om årsaker til og konsekvenser av 22. juli 2011 formidles til nye generasjoner.

Beliggenhet

22. juli-senteret ble åpnet i 2015 og ligger i underetasjen på Høyblokka i Akersgata 42. I august 2019 starter rehabiliteringen av Høyblokka, og senteret må derfor flytte ut av nåværende lokaler. 22. juli-senteret flytter inn i midlertidige lokaler i Teatergata 10, i hjørnebygget vis-à-vis Helse- og omsorgsdepartementet. Bygget er en del av det nye, store regjeringskvartalet. Lokalene er et steinkast unna åstedet, og 22. juli-senteret vil fortsatt holde til i umiddelbar nærhet til det midlertidige minnestedet på Johan Nygaardsvolds plass. Et midlertidig læringssenter vil etter planen holde til i Teatergata fram til 2024.

Permanent plassering av 22. juli-senteret fra 2024 er ikke avklart, men tirsdag 18. juni 2019 vedtok et enstemmig Storting: "«å be regjeringen sørge for at så mye som mulig av 22. juli-senteret slik det står i dag, bør bevares og bli et viktig element i det nye regjeringskvartalet».


Kilder

Nettsider

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!