Akersløkken: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Akersveien 37 i Oslo.JPG|Akersveien 37 var opprinnelig ei enetasjes husmannsstue på Akerløkken.|Chris Nyborg (2013)}}
{{thumb|Akersveien 37 i Oslo.JPG|Akersveien 37 var opprinnelig ei enetasjes husmannsstue på Akerløkken.|Chris Nyborg (2013)}}
'''[[Akersløkken]]''', tidligere kalt ''Aggersløkken'', var [[byløkke|løkke]] nr. 180 (gammel nr.) / 125 (nytt nr.) i [[Oslos bymark]], og var på omkring ti dekar. Den lå på området som nå utgjør omtrent den nordvestlige tredjedelen av [[Vår Frelsers gravlund]].  
'''[[Akersløkken]]''', tidligere kalt ''Aggersløkken'', var [[byløkke|løkke]] nr. 163, 164 og 165 (gammelt nr.) i [[Oslos bymark]], og var på omkring 25 dekar. Den lå på området som nå utgjør omtrent den nordvestlige tredjedelen av [[Vår Frelsers gravlund]].  


Løkka var på slutten av [[1600-tallet]] eid av rådmann [[Andreas Pedersen (rådmann)|Andreas Pedersen]]. Senere tok kommerseråd [[James Collett]] over, og den ble da en periode kalt ''Collettløkken''. Familien Collett beholdt løkka til [[1813]]. Da [[Christian H. Grosch]] tegna sitt kart over løkkene i 1830-åra var det murmester J. Knutsen som eide løkka. Det var han som noe før [[1840]] lot oppføre stua som i dag har adresse [[Akersveien (Oslo)|Akersveien]] 37. Dette huset ble skilt ut på egen tomt allerede i [[1845]], og har senere blitt om- og påbygd. [[Georg Andreas Heggelund]] starta keramikkverksted i første etasje der i [[1911]]. Siden har driften av keramikkverkstedet blitt opprettholdt, og også dagens eier (2013) er keramiker.
Rundt år 1800 oppgir byskriver [[Peter Arbin]] seg selv som eier. Da [[Christian H. Grosch]] tegna sitt kart over løkkene i 1830-åra var det murmester J. Knutsen som eide løkka. Det var han som noe før [[1840]] lot oppføre stua som i dag har adresse [[Akersveien (Oslo)|Akersveien]] 37. Dette huset ble skilt ut på egen tomt allerede i [[1845]], og har senere blitt om- og påbygd. [[Georg Andreas Heggelund]] starta keramikkverksted i første etasje der i [[1911]]. Siden har driften av keramikkverkstedet blitt opprettholdt, og også dagens eier (2013) er keramiker.


==Navnebror==
==Navnebror==


Navnet Aggersløkken har også blitt brukt om det som senere fikk navnet [[Iversløkken]], som også ligger ved [[Gamle Aker kirke]]. Dette forekommer i en liste satt opp av byskriver [[Peter Arbin]], som selv var eier av løkkene 163, 164 og 165 og som dermed selv må ha brukt navnet Aggersløkken eiendommene<ref>Daae 1907, s. 9f.</ref>. I [[1823]] ble disse kjøpt av baker [[Ole Iversen (baker)|Ole Iversen]], og fikk etter han navnet Iversløkken. Når det senere vises til skiløp på Aggersløkken/Akersløkken er det Iversløkken som menes, i området ned fra [[Brandts gate]].
Navnet Aggersløkken har også blitt brukt om det som senere fikk navnet [[Iversløkken]], som også ligger ved [[Gamle Aker kirke]]. Den nevnes under dette navnet i Peter Arbins liste fra rundt 1800, tett på hans egen løkke under samme navn, så dette må ha vært et navn som var innarbeida det tidspunkt. I [[1832]] ble denne og tilliggende løkker kjøpt av baker [[Ole Iversen (baker)|Ole Iversen]], og fikk navn etter ham.


==Referanser==
==Referanser==

Sideversjonen fra 20. mar. 2013 kl. 08:06

Akersveien 37 var opprinnelig ei enetasjes husmannsstue på Akerløkken.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Akersløkken, tidligere kalt Aggersløkken, var løkke nr. 163, 164 og 165 (gammelt nr.) i Oslos bymark, og var på omkring 25 dekar. Den lå på området som nå utgjør omtrent den nordvestlige tredjedelen av Vår Frelsers gravlund.

Rundt år 1800 oppgir byskriver Peter Arbin seg selv som eier. Da Christian H. Grosch tegna sitt kart over løkkene i 1830-åra var det murmester J. Knutsen som eide løkka. Det var han som noe før 1840 lot oppføre stua som i dag har adresse Akersveien 37. Dette huset ble skilt ut på egen tomt allerede i 1845, og har senere blitt om- og påbygd. Georg Andreas Heggelund starta keramikkverksted i første etasje der i 1911. Siden har driften av keramikkverkstedet blitt opprettholdt, og også dagens eier (2013) er keramiker.

Navnebror

Navnet Aggersløkken har også blitt brukt om det som senere fikk navnet Iversløkken, som også ligger ved Gamle Aker kirke. Den nevnes under dette navnet i Peter Arbins liste fra rundt 1800, tett på hans egen løkke under samme navn, så dette må ha vært et navn som var innarbeida på det tidspunkt. I 1832 ble denne og tilliggende løkker kjøpt av baker Ole Iversen, og fikk navn etter ham.

Referanser


Kilder

  • Daae, Anders: Dokument no. 19 (1907) - Oversigt over Kristiania bymarks historie, Kristiania 1907
  • Tvedt, Knut Are (red.): Oslo byleksikon, Kunnskapsforlaget, Oslo 2010