Anton Fjelstad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Redigering av kildeliste)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Anton Fjelstad''' var født i [[Ringsaker]] i 1855. Han overtok slektsgarden Øvre [[Fjelstad]] på [[Ring]] i 1877 sammen med kona Julie, f. Hundskjold (1854-1943). Fjelstad var teknisk begavet og var en viktig aktør i flere av de bondeinitierte industrivirksomhetene i Ringsaker i annen halvdel av 1800-tallet. Han var blant stifterne av Ringsaker telefonforening. Han var også en av initiativtakerne til Ringsaker-allmenningens torvstrøfabrikk og til en potetmelfabrikk, som ble opprettet som en del av Strand Brænderis virksomhet. Ifølge Nationen opprettet Anton Fjelstad også det første setermeieriet i landet, på [[Hynna]]. Sammen med en rekke allmenninger og fløtningsinteresser var Fjelstad videre den drivende kraft bak byggingen av en fellesdemning i [[Åsta]]-elva, et tiltak som gjorde elva fløtbar. Fjelstad satt i styret i [[Strand Brænderi]] 1884-1912. Fra 1894 var han formann. Han var også en de finansielle støttespillerne til gründeren, oppfinneren og industripioneren [[Theodor Krogvig]]. I 1899 var Fjelstad med som en av stifterne av [[Moelven Brug AS]]. Han ble bedriftens første disponent fra 1899, men gikk av allerede i 1901. Det framstår imidlertid som om han fortsatte å ha en slags uformell teknisk rådgiverstilling. Avisa Hamar Stiftstidende omtalte ham i 1935 som ”fabrikkens egentlige tekniske leder.” Fjelstad sympatiserte politisk med Høyre, og han satt i herredsstyret for partiet.
'''Anton Fjelstad''' var født i [[Ringsaker]] i 1855. Han overtok slektsgarden Øvre [[Fjelstad]] på [[Ring]] i 1877 sammen med kona Julie, f. Hundskjold (1854-1943). Fjelstad var teknisk begavet og var en viktig aktør i flere av de bondeinitierte industrivirksomhetene i Ringsaker i annen halvdel av 1800-tallet. Han var blant stifterne av Ringsaker telefonforening. Han var også en av initiativtakerne til Ringsaker-allmenningens torvstrøfabrikk og til en potetmelfabrikk, som ble opprettet som en del av Strand Brænderis virksomhet. Ifølge Nationen opprettet Anton Fjelstad også det første setermeieriet i landet, på [[Hynna]]. Sammen med en rekke allmenninger og fløtningsinteresser var Fjelstad videre den drivende kraft bak byggingen av en fellesdemning i [[Åsta]]-elva, et tiltak som gjorde elva fløtbar. Fjelstad satt i styret i [[Strand Brænderi]] 1884-1912. Fra 1894 var han formann. Han var også en de finansielle støttespillerne til gründeren, oppfinneren og industripioneren [[Theodor Krogvig]]. I 1899 var Fjelstad med som en av stifterne av [[Moelven Brug]] AS. Han ble bedriftens første disponent fra 1899, men gikk av allerede i 1901. Det framstår imidlertid som om han fortsatte å ha en slags uformell teknisk rådgiverstilling. Avisa Hamar Stiftstidende omtalte ham i 1935 som ”fabrikkens egentlige tekniske leder.” Fjelstad sympatiserte politisk med Høyre, og han satt i herredsstyret for partiet.


==Kilder==
==Kilder==

Sideversjonen fra 29. okt. 2009 kl. 15:11

Anton Fjelstad var født i Ringsaker i 1855. Han overtok slektsgarden Øvre FjelstadRing i 1877 sammen med kona Julie, f. Hundskjold (1854-1943). Fjelstad var teknisk begavet og var en viktig aktør i flere av de bondeinitierte industrivirksomhetene i Ringsaker i annen halvdel av 1800-tallet. Han var blant stifterne av Ringsaker telefonforening. Han var også en av initiativtakerne til Ringsaker-allmenningens torvstrøfabrikk og til en potetmelfabrikk, som ble opprettet som en del av Strand Brænderis virksomhet. Ifølge Nationen opprettet Anton Fjelstad også det første setermeieriet i landet, på Hynna. Sammen med en rekke allmenninger og fløtningsinteresser var Fjelstad videre den drivende kraft bak byggingen av en fellesdemning i Åsta-elva, et tiltak som gjorde elva fløtbar. Fjelstad satt i styret i Strand Brænderi 1884-1912. Fra 1894 var han formann. Han var også en de finansielle støttespillerne til gründeren, oppfinneren og industripioneren Theodor Krogvig. I 1899 var Fjelstad med som en av stifterne av Moelven Brug AS. Han ble bedriftens første disponent fra 1899, men gikk av allerede i 1901. Det framstår imidlertid som om han fortsatte å ha en slags uformell teknisk rådgiverstilling. Avisa Hamar Stiftstidende omtalte ham i 1935 som ”fabrikkens egentlige tekniske leder.” Fjelstad sympatiserte politisk med Høyre, og han satt i herredsstyret for partiet.

Kilder

  • Dalseg, Trygve: Moelven Brug i forvandling og vekst, AS Moelven Brug. Moelv 1974
  • Hamar Stiftstidende 02.02.1935
  • Nationen 10.10.1938
  • Tidens Tegn 11.10.1938