Anton Fjelstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anton Fjelstad.
Foto: Ukjent

Anton Fjelstad (født 3. februar 1855 i Ringsaker, død 1945) var gardbruker i Ringsaker på Hedmarken. Han overtok slektsgarden Øvre FjelstadRing i 1877 sammen med kona Julie, f. Hundskjold (1854-1943). Fjelstad var både meget velstående og teknisk begavet, og han var en viktig aktør i flere av de bondeinitierte industrivirksomhetene i Ringsaker i annen halvdel av 1800-tallet.

Han var blant stifterne av Ringsaker telefonforening. Han var også en av initiativtakerne til Ringsaker-allmenningens torvstrøfabrikk og til en potetmelfabrikk, som ble opprettet som en del av Strand Brænderis virksomhet. Fjelstad satt i styret i Strand Brænderi mellom 1884 og 1912. Fra 1894 var han formann. Ifølge Nationen opprettet Anton Fjelstad også det første setermeieriet i landet, på Hynna. Sammen med en rekke allmenninger og fløtningsinteresser var Fjelstad videre den drivende kraft bak byggingen av en fellesdemning i Åsta-elva, et tiltak som gjorde elva fløtbar. Han var også en de finansielle støttespillerne til gründeren, oppfinneren og industripioneren Theodor Krogvig.

I 1899 var Fjelstad sammen med Martin G. Halvorsen, Ole Løken og Christian Ulven en av stifterne av Moelven Brug. Han ble bedriftens første disponent fra 1899, men gikk av allerede i 1901. Det framstår imidlertid som om han fortsatte å ha en slags uformell teknisk rådgiverstilling. Avisa Hamar Stiftstidende omtalte ham i 1935 som «fabrikkens egentlige tekniske leder». Fjelstad satt i herredsstyret for partiet Høyre.

Ifølge folketellinga fra 1910 hadde ekteparet på storgarden Fjelstad en stor husholdning og arbeidsstokk, med gardsbestyrer, stallkar, to gardskarer, tre stuepiker (innejinter) og to budeier.

Anton Fjelstad døde i 1945. Sønnen Anders Fjelstad hadde da rukket å bli enda mer sentral i norsk primærnæring, som norsk landbruksutsending, leder i Norges Fleskecentral og konsultativ statsråd i London-regjeringa.

Kilder

Eksterne lenker