Asker Meieri: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(legger inn tekst fra AB-leksikon)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Asker Meieri, interessentskap i drift fra 1886. Den gamle meieribygningen i Asker lå omtrent der hvor den nye jernbanestasjonen ble bygd omkring 1960. Der drev Wilhelm Hanevold meieri og kolonialforretning i 30 år. Olaf Kogstad overtok i 1916. Han drev meieriet til 1934, da sønnen Thorleif overtok og drev meieriet til det ble avviklet i 1938. Samme år ble A/L Asker Meieri etablert etter initiativ fra Asker Landbruksforening. Meieriet hadde da 114 medlemmer med til sammen 950 melkekyr. Den nye meieribygningen i Asker sentrum sto ferdig året etter. Frem til meieriet ble bygd, hadde bøndene for en stor del levert melk direkte til kunder, dels ved at kundene kom med sine melkespann og hentet melk på gårdene og dels ved at bøndene leverte melk direkte til lokale butikker.
'''[[Asker Meieri]]''' var i drift fra 1886 som et interessentskap. Den gamle meieribygningen i Asker lå omtrent der hvor den nye [[Asker stasjon|jernbanestasjonen]] ble bygd omkring 1960. Der drev [[Wilhelm Hanevold]] meieri og kolonialforretning i 30 år. [[Olaf Kogstad]] overtok i 1916. Han drev meieriet til 1934, da sønnen [[Thorleif Kogstad|Thorleif]] overtok og drev meieriet til det ble avviklet i 1938. Samme år ble A/L Asker Meieri etablert etter initiativ fra [[Asker Landbruksforening]]. Meieriet hadde da 114 medlemmer med til sammen 950 melkekyr. Den nye meieribygningen i [[Asker sentrum]] sto ferdig året etter. Frem til meieriet ble bygd, hadde bøndene for en stor del levert melk direkte til kunder, dels ved at kundene kom med sine melkespann og hentet melk på gårdene og dels ved at bøndene leverte melk direkte til lokale butikker.


Asker Meieri var det første i landet som begynte med «Pure-Pak»-kartonger. I 1958 inngikk meieriet en samarbeidsavtale med firmaet Elopak i nabobygda Røyken, og fikk sin første pakkemaskin for «pappmelk». I 1967 kom det påbud om at all melk skulle selges i kartonger. I tilknytning til selve meieriet var det innkjøpslag for landbruks- og hagebruksvarer.
Asker Meieri var det første i landet som begynte med «Pure-Pak»-kartonger. I 1958 inngikk meieriet en samarbeidsavtale med firmaet [[Elopak]] i nabobygda [[Røyken kommune|Røyken]], og fikk sin første pakkemaskin for «pappmelk». I 1967 kom det påbud om at all melk skulle selges i kartonger. I tilknytning til selve meieriet var det innkjøpslag for landbruks- og hagebruksvarer.


I 1969 flyttet meieriet inn i nytt og moderne bygg ved Røykenveien, vis-à-vis nåværende brannstasjon. I 1985 ble meieriet overtatt av Østlandsmeieriet og skiftet navn til A/L Østlandsmeieriet Asker. I 1994 var det slutt med all meierivirksomhet i lokalene ved Røykenveien, og i 1995 solgte Østlandsmeieriet de tidligere produksjonlokalene til interessenter uten tilknytning til den tidligere meieridriften. I 1997 var det 193 melkekyr igjen i Asker.
I 1969 flyttet meieriet inn i nytt og moderne bygg ved [[Røykenveien (Asker)|Røykenveien]], vis-à-vis nåværende [[Asker brannstasjon|brannstasjon]]. I 1985 ble meieriet overtatt av [[Østlandsmeieriet]] og skiftet navn til A/L Østlandsmeieriet Asker. I 1994 var det slutt med all meierivirksomhet i lokalene ved Røykenveien, og i 1995 solgte Østlandsmeieriet de tidligere produksjonlokalene til interessenter uten tilknytning til den tidligere meieridriften. I 1997 var det 193 melkekyr igjen i Asker.


{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}