Bilen – Fra politisk motstand til politisk aksept (1905–1960): Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
(Redigering.)
(19 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
<onlyinclude>{{thumb|Kristianias første drosje.PNG|Drosjedriften i Kristiania kom i gang i de første tiåret på 1900-tallet. Dette skal være den aller første.|Anders Beer Wilse/Oslo Museum}}
'''[[Bilen – Fra politisk motstand til politisk aksept (1905-1960)]]''' er en artikkel som gir innblikk i bilens plass i det politiske bildet.


<onlyinclude>
Frem til 1920-årene var det neppe noen som så på bilen som trussel mot de eksisterende transportformene. Derimot var det flere som så bilen som et godt fremtidsrettet tiltak for mobilitet og effektivitet i samfunnet. Utover [[1920-tallet]] ble vognmenn som med sin lastebil tilbød tjenester i markedet i konkurranse med hverandre og de kollektive transportmidlene, først og fremst jernbane, opplevd som en stigende trussel. Staten som hadde eierinteresser i jernbanen, intervenerte til fordel for de kollektive transportmidlene, men hadde lite hell i sine reguleringstiltak frem til utbruddet av [[andre verdenskrig]] i [[1939]].
{{thumb|Kristianias første drosje.PNG|Drosjedriften i Kristiania kom i gang i de første tiåret 1900-tallet. Dette skal være den aller første.|Anders Beer Wilse/Oslo Museum}}
Prosjektet '''[[Samkult]]''' har i denne artikkelen søkt å gi et innblikk i bilens plass i det politiske bilde. Artikkelen innledes med en kortfattet oversikt over innovasjoner i samferdsel gjennom unionstiden med Sverige (1814-1905). Revolusjonerende nye tekniske løsninger ble tatt i bruk i samferdsel. I artikkelen konsentrerer vi oss imidlertid om motorkjøretøyer og vei.
</onlyinclude>
{{thumb|UNIC-bus-in-Norway-1908.jpg|UNIC 1907 tok mange passasjerer.|Eivind Enger/Halvard Hatlen}}


== Sammendrag ==
Under [[Andre verdenskrig|verdenskrigen]] regulerte og rasjonerte okkupasjonsmakten all transport og drivstoff til fordel for sine egne formål. Personbilen ble satt lager i påvente av fred. Transportmidler som for eksempel godsbil ble utstyrt med generator drevet med karbid, knott og småved. Dette løste drivstoffproblemet, men generatoren hadde dårligere virkningsgrad enn bensin og diesel. Da verdenskrigen sluttet i [[1945]], var både transportmidler og veinett nedslitt.</onlyinclude>
Frem til 1920-årene var det neppe noen som så bilen som trussel mot de eksisterende transportformene. Derimot var det flere som så bilen som et godt fremtidsrettet tiltak for mobilitet og effektivitet i samfunnet. Utover på [[1920-tallet]] ble vognmenn som med sin lastebil tilbød tjenester i markedet i konkurranse med hverandre og de kollektive transportmidlene, først og fremst jernbane, opplevd som en stigende trussel. Staten som hadde eierinteresser i jernbanen, intervenerte til fordel for de kollektive transportmidlene, men hadde lite hell i sine reguleringstiltak frem til utbruddet av [[andre verdenskrig]] i [[1939]].


Under [[Andre verdenskrig|verdenskrigen]] regulerte og rasjonerte okkupasjonsmakten all transport og drivstoff til fordel for sine egne formål. Personbilen ble satt på lager i påvente av fred. Transportmidler som for eksempel godsbil ble utstyrt med generator drevet med karbid, knott og småved. Dette løste drivstoffproblemet, men generatoren hadde dårligere virkningsgrad enn bensin og diesel. Da verdenskrigen sluttet i [[1945]], var både transportmidler og veinett nedslitt.
{{thumb|Lambrechts Breiseths Hotel 1910.jpg|Foran Breiseths Hotel på Lillehammer. Bilen er en Clement Bayard 1910. Sjåfør er Thv. Roverud, amtmann [[Sigurd Lambrechts]] ved hans side. Bileieren Johan Iversen står på fortauet. |Ukjent/Lillehammer veteranvognklubbs hjemmeside}}
{{thumb|Lambrechts Breiseths Hotel 1910.jpg|Foran Breiseths Hotel på Lillehammer. Bilen er en Clement Bayard 1910. Sjåfør er Thv. Roverud , amtmann Sigurd Lambrechts ved hans side. Bileieren Johan Iversen står på fortauet. |Ukjent/Lillehammer veteranvognklubbs hjemmeside}}


Frem til utløpet av [[Samkult 3]] hadde [[Arbeiderpartiet]] flertall i [[Stortinget]] og fortsatte i noen år krigstidens ordninger med rasjonering og regulering i samferdsel til antatt fordel for jernbane. Salg av godsbiler ble frigitt i [[1951]]. I [[1959]] kunngjorde statsminister [[Einar Gerhardsen]] at salget av personbiler ville bli fritt høsten [[1960]]. Dette var en ideologisk snuoperasjon av Arbeiderpartiet som til da hadde oppfattet personbilen som utenfor interesse for partiets medlemmer. En trafikal revolusjon sto for døren. Trass i politisk motstand hadde i 1960 personbil og motorsykkel allerede nesten halvparten av personkilometer.   
Frem til 1961 hadde [[Arbeiderpartiet]] flertall i [[Stortinget]] og fortsatte i noen år krigstidens ordninger med rasjonering og regulering i samferdsel til antatt fordel for jernbane. Salg av godsbiler ble frigitt i [[1951]]. I [[1959]] kunngjorde statsminister [[Einar Gerhardsen]] at salget av personbiler ville bli fritt høsten [[1960]]. Dette var en ideologisk snuoperasjon av Arbeiderpartiet som til da hadde oppfattet personbilen som utenfor interesse for partiets medlemmer. En trafikal revolusjon sto for døren. Trass i politisk motstand hadde i 1960 personbil og motorsykkel allerede nesten halvparten av personkilometer.   


== 1905 Status i samferdsel ved unionstidens slutt ==
== Ved unionstidens slutt ==
Den eldste samfunnsmessig organiserte samferdselsvirksomhet i Norge er post. Postverket ble etablert i [[1647]] og var ingen dyr virksomhet, men komplisert å organisere effektivt. Post var i unionstiden med [[Danmark]] og med [[Sverige]] en statlig virksomhet. Norge tok i bruk frimerket i [[1855]], 15 år etter at [[England]] gjennomførte reformen som første land.  
{{thumb|UNIC-bus-in-Norway-1908.jpg|''[[UNIC]] 1907'' tok mange passasjerer.|Eivind Enger/Halvard Hatlen}}
{{thumb|Drammen trolley 1909.PNG|Trolleybuss 1909 fra Drammens Elektriske Bane|Ukjent/Ukjent}}
{{thumb|Drammen trolley 1909.PNG|Trolleybuss 1909 fra Drammens Elektriske Bane|Ukjent/Ukjent}}
 
{{thumb|Lilleborgs første lastebil 1910.PNG|Lilleborg Fabrikkers første lastebil 1910.|Ukjent/Teigens_atelier -_Dextra_Photo.}}
Tidlig på [[1800-tallet]] kom dampskip i drift i utlandet, og regjeringen mente at dampskip også kunne egne seg for norsk samferdsel. I [[1825]] kjøpte [[Finansdepartementet]] to dampskip til marinen og lånte ut skipene til Postverket for post- og passasjertransport. Beslutningen om innkjøp hørte inn under Stortingets myndighetsområde, og da Stortinget kom sammen i [[1827]], ble det besluttet å anlegge sak for Riksrett mot regjeringen, som utvilsomt hadde gått ut over sine fullmakter. Da saken kom opp på neste Storting i [[1830]] (på den tiden møttes Stortinget bare hvert tredje år), var imidlertid skipene i drift og blitt meget populære. Stortinget nøyde seg derfor med en mild irettesettelse. Etter hvert kjøpte staten 11 dampskip i fart langs hele kysten og til utlandet før næringslivet på [[1850-tallet]] ga økonomisk grunnlag for privat dampskipsfart.
 
Lokomotivjernbane var allerede tatt i utstrakt bruk i utlandet da Stortinget i [[1851]] etter en intens debatt vedtok å bygge jernbane mellom [[Oslo]] og [[Eidsvoll]]. Problemet for jernbanen var ikke at den var driftsmessig komplisert, men at den var kostbar å anlegge. Vedtaket omfattet ikke et nett, og politikerne så den 68 km lange strekningen som et prosjekt. Banen fikk navnet Norsk Hovedjernbane. Likevel hadde Norge anlagt 3 000 km med jernbane i [[1905]].
 
På [[1840-tallet]] ble den elektromagnetiske telegrafen oppfunnet i [[USA]], og tidlig på 1850-tallet kom myndighetene her hjemme til at den også egnet seg for norske forhold. Det ble antatt at telegrafen ikke hadde et betydelig privat markedsgrunnlag, og Stortinget besluttet i [[1854]] å bygge ut et statlig telegrafnett, som i 1905 var kommet opp i nesten 20 000 km.
 
Stortingssamlingen i 1854 var blant de viktigste i Stortingets samferdselshistorie. Stortinget rakk også å vedta to viktige kanalanlegg: [[Haldenvassdraget]] ble besluttet kanalisert fra [[Brekke sluser]] ovenfor [[Tistedalsfossen]] til [[Rødenessjøen]] ovenfor [[Ørje]], og [[Telemarkskanalen]] fra [[Skien]] til Norsjø og derfra opp Heddalsvatnet (til fremtidige [[Notodden]]). I [[1892]] ble dette anlegget utvidet med sluser fra [[Ulefoss]] til Flåvatn, [[Kviteseid]] og [[Bandak]].
 
På 1880-tallet kom telefonen på markedet internasjonalt. Det var neppe mange i Norge som så for seg den store betydningen telefonen med tiden ville få, da det første lokale telefonselskapet ble etablert i Oslo i [[1880]]. Myndighetene ønsket ikke å spille en aktiv rolle i etablering av telefonselskaper, men overlot til markedet å organisere telefonvirksomhet. Etter starten i 1880 ble det etablert flere hundre lokale telefonselskaper rundt om i landet. Staten tok på seg å organisere anlegg og drift av fjerntrafikk, den såkalte rikstelefon.
Norge var blant de først landene i verden som tok i bruk den trådløse [[telegraf]]en i [[1902]].
 
Fra 1880-tallet foregikk hektisk teknisk utviklingsarbeid i utlandet for å få frem selvgående trafikkmidler for veitransport. Dampdrevne ble utprøvd, men slo ikke gjennom. Det gjorde derimot motorsykler og automobiler. Flere av konstruktørene dannet med tiden globale selskaper, som for eksempel Karl Benz og Gottlieb Daimler i [[Tyskland]] og Henry Ford i USA med masseproduksjon av biler, som den berømte T-Ford fra [[1908]]. Bilen var på vei til å erobre verden, men så lett skulle det ikke gå i Norge.
Fra 1880-tallet foregikk hektisk teknisk utviklingsarbeid i utlandet for å få frem selvgående trafikkmidler for veitransport. Dampdrevne ble utprøvd, men slo ikke gjennom. Det gjorde derimot motorsykler og automobiler. Flere av konstruktørene dannet med tiden globale selskaper, som for eksempel Karl Benz og Gottlieb Daimler i [[Tyskland]] og Henry Ford i USA med masseproduksjon av biler, som den berømte T-Ford fra [[1908]]. Bilen var på vei til å erobre verden, men så lett skulle det ikke gå i Norge.


== 1905-1914 Det optimistiske tiåret ==
== 1905-1914: det optimistiske tiåret ==
Da vi forlot unionen med Sverige i [[1905]], hadde vi et bra veinett for kjøring med hest og vogn på [[Østlandet]]. Et sammenhengende offentlig veinett hadde ikke nådd frem til kyststrøkene og [[Nord-Norge]]. Heldigvis tok det noen år før biltrafikken tok seg opp og kunne slite på veibanen. I 1905 fantes bare 49 motorkjøretøyer i hele landet fordelt på 11 motorsykler, 31 personbiler og 7 godsbiler. De første rutebilselskapene ble etablert i [[1908]], og så langt vi har kunnet fastslå, kom de første drosjene også i 1908.  
Da vi forlot unionen med Sverige i [[1905]], hadde vi et bra veinett for kjøring med hest og vogn på [[Østlandet]]. Et sammenhengende offentlig veinett hadde ikke nådd frem til kyststrøkene og [[Nord-Norge]]. Heldigvis tok det noen år før biltrafikken tok seg opp og kunne slite på veibanen. I 1905 fantes bare 49 motorkjøretøyer i hele landet fordelt på 11 motorsykler, 31 personbiler og 7 godsbiler. De første rutebilselskapene ble etablert i [[1908]], og så langt vi har kunnet fastslå, kom de første drosjene også i 1908.  


Med trafikken følger ulykker, enten det er på grunn av trafikk med hest og vogn eller motorkjøretøy. Ifølge [[Statistisk sentralbyrå]] døde i gjennomsnitt 5 mennesker årlig mellom [[1911]] og [[1915]] med motorkjøretøyer innblandet.  
Med trafikken følger ulykker, enten det er på grunn av trafikk med hest og vogn eller motorkjøretøy. Ifølge [[Statistisk sentralbyrå]] døde i gjennomsnitt 5 mennesker årlig mellom [[1911]] og [[1915]] med motorkjøretøyer innblandet.  
{{thumb|Gassbiler v Grand 1917.PNG|Gassdrevne biler foran Grand Hotel i Kristiania 1917.PNG|Anders Beer Wilse/Oslo Museum}}
{{thumb|Gassbiler v Grand 1917.PNG|Gassdrevne biler foran Grand Hotel i Kristiania 1917.PNG|Anders Beer Wilse/Oslo Museum}}
 
{{thumb|Molstad & Co. Automobil-Kaaber.png|Bilen skapte nye behov: Molstad & Co i Kristiania averterer sine «Automobil-Kaaber, Reise-Kaaber og Reise-Dragter for Damer».|Molstad & Co/Kongelig Norsk Automobilklub. Fortegnelse over de i Norge indregistrerte motorvogner og motorcykler pr. 1. mai 1916.}}
Det fantes ikke noen lov for landet om motorkjøretøyer på vei, og hvert fylke (amt som var betegnelsen den gangen) regulerte bilhold og biltrafikk etter egne ønsker. Derfor fantes en rekke restriktive bestemmelser avhengig av lokalmiljøenes forhold til bilen, for eksempel at maksimal fart skulle være som i skyssen: 15 km i timen, eller at bilen bare kunne brukes til bestemte tider og på bestemte steder. Stortinget kom til at det var ønskelig med ensartede regler for landet.
Det fantes ikke noen lov for landet om motorkjøretøyer på vei, og hvert fylke (amt som var betegnelsen den gangen) regulerte bilhold og biltrafikk etter egne ønsker. Derfor fantes en rekke restriktive bestemmelser avhengig av lokalmiljøenes forhold til bilen, for eksempel at maksimal fart skulle være som i skyssen: 15 km i timen, eller at bilen bare kunne brukes til bestemte tider og på bestemte steder. Stortinget kom til at det var ønskelig med ensartede regler for landet.
{{thumb|Republic lastebil 1919.jpg|Republic lastebil 1919.|Bjørn Foss/Norsk Vegmuseum}}
{{thumb|Republic lastebil 1919.jpg|Republic lastebil 1919.|Bjørn Foss/Norsk Vegmuseum}}
Linje 82: Linje 66:
Da første verdenskrig brøt ut i [[1914]], erklærte Norge seg nøytral, men det hjalp lite i en krig som ble mer og mer total. I [[1915]] erklærte Tyskland hele [[Nordsjøen]] som krigsområde. Dette gjaldt også for nøytrale lands skip. De krigførende la ut tusenvis av miner, og den tyske marinen anført av en stor ubåtflåte gjorde skipsfarten meget risikofylt. Tidlig i [[1917]] kunngjorde tyskerne uinnskrenket ubåtkrig overalt til havs. Tapene ved skipsforlis ble derfor store, og i løpet av krigsårene forliste henimot 900 norske skip med en bruttotonnasje på i alt 1,3 millioner tonn, og 1 200 liv gikk tapt.
Da første verdenskrig brøt ut i [[1914]], erklærte Norge seg nøytral, men det hjalp lite i en krig som ble mer og mer total. I [[1915]] erklærte Tyskland hele [[Nordsjøen]] som krigsområde. Dette gjaldt også for nøytrale lands skip. De krigførende la ut tusenvis av miner, og den tyske marinen anført av en stor ubåtflåte gjorde skipsfarten meget risikofylt. Tidlig i [[1917]] kunngjorde tyskerne uinnskrenket ubåtkrig overalt til havs. Tapene ved skipsforlis ble derfor store, og i løpet av krigsårene forliste henimot 900 norske skip med en bruttotonnasje på i alt 1,3 millioner tonn, og 1 200 liv gikk tapt.


Mangel på dagliglivets varer førte til rasjonering, dyrtid og politisk uro. Inflasjon og spekulasjon førte til at noen tjente svært mye, men for de fleste ble krigsårene en vanskelig tid. Det ble ulovlig med salg av bensin til private biler, motorsykler og fritidsbåter. Det ble innført såkalt luksusskatt på personbiler og motorsykler, men tallet på motorkjøretøyer fortsatte likevel å stige.  
Mangel på dagliglivets varer førte til rasjonering, [[dyrtid]] og politisk uro. Inflasjon og spekulasjon førte til at noen tjente svært mye, men for de fleste ble krigsårene en vanskelig tid. Det ble ulovlig med salg av bensin til private biler, motorsykler og fritidsbåter. Det ble innført såkalt luksusskatt på personbiler og motorsykler, men tallet på motorkjøretøyer fortsatte likevel å stige.  


Det ble årene under første verdenskrig som synliggjorde motorisert veitransport nasjonalt. I Statistisk årbok for 1915 ble registreringsstatistikk over motorkjøretøyer for første gang tatt inn. Rutebilstatistikk dukket også opp.
Det ble årene under første verdenskrig som synliggjorde motorisert veitransport nasjonalt. I Statistisk årbok for 1915 ble registreringsstatistikk over motorkjøretøyer for første gang tatt inn. Rutebilstatistikk dukket også opp.
Linje 115: Linje 99:
{{thumb|Mosjoeen torg 1929.jpg|Bilholdeplassen med Mosjøens drosjer paraderende 1929|Karolius Jensen/Origo}}
{{thumb|Mosjoeen torg 1929.jpg|Bilholdeplassen med Mosjøens drosjer paraderende 1929|Karolius Jensen/Origo}}


Før 1920 sto det klart for de innsiktsfulle at godsbilen var en teknisk og økonom¬isk overlegen transportform sammenlignet med transport med hest. Bekymringen for skip og tog kom fra og med 1920-tallet og kan allerede leses ut av innstillingen til komiteen som skulle revidere prinsippene for jernbanebyggingen. Arbeidsdepartementet som hadde ansvar for samferdsel, nedsatte i 1920 en komité for å revidere disse prinsippene. Komiteen var også bedt om å vurdere spørsmålet om å erstatte lokalbaner/sidebaner med bilruter. Innstillingen forelå mot slutten av 1921. Komiteen hadde kommet til at lokalbaner/sidebaner ikke burde besluttes bygget før det forelå en undersøkelse om det var riktigere å satse på bilruter ut fra en nasjonaløkonomisk – i vår terminologi samfunnsøkonomisk – vurdering. Komiteen hadde fått laget en figur over transportkostnadene med de ulike trans¬port¬måtene. Godsbilen kom bedre ut enn toget på de mindre jernbanene og lar oss ane diskusjonen som kom med Jernbaneplanen i 1923.  
Før 1920 sto det klart for de innsiktsfulle at godsbilen var en teknisk og økonomisk overlegen transportform sammenlignet med transport med hest. Bekymringen for skip og tog kom fra og med 1920-tallet og kan allerede leses ut av innstillingen til komiteen som skulle revidere prinsippene for jernbanebyggingen. Arbeidsdepartementet som hadde ansvar for samferdsel, nedsatte i 1920 en komité for å revidere disse prinsippene. Komiteen var også bedt om å vurdere spørsmålet om å erstatte lokalbaner/sidebaner med bilruter. Innstillingen forelå mot slutten av 1921. Komiteen hadde kommet til at lokalbaner/sidebaner ikke burde besluttes bygget før det forelå en undersøkelse om det var riktigere å satse på bilruter ut fra en nasjonaløkonomisk – i vår terminologi samfunnsøkonomisk – vurdering. Komiteen hadde fått laget en figur over transportkostnadene med de ulike transportmåtene. Godsbilen kom bedre ut enn toget på de mindre jernbanene og lar oss ane diskusjonen som kom med Jernbaneplanen i 1923.  
Jernbaneplanen hadde tatt med mange små og store anlegg. Blant stambanene sto [[Sørlandsbanen]] igjen, og Nord-Norgebanen var knapt påbegynt. [[Stortinget]] fattet imidlertid den kloke beslutningen, at et prosjekt ikke skulle påbegynnes før etter en vurdering av samfunnsnytten sammenlignet med konkurrerende transportmåter. Dermed forsvant dynamikken i jernbanebyggingen.  
Jernbaneplanen hadde tatt med mange små og store anlegg. Blant stambanene sto [[Sørlandsbanen]] igjen, og Nord-Norgebanen var knapt påbegynt. [[Stortinget]] fattet imidlertid den kloke beslutningen, at et prosjekt ikke skulle påbegynnes før etter en vurdering av samfunnsnytten sammenlignet med konkurrerende transportmåter. Dermed forsvant dynamikken i jernbanebyggingen.  
Trafikkulykker hadde allerede rukket å bli et politisk tema i mellomkrigstiden. I gjennomsnitt for årene 1921-1925 døde årlig nærmere 50 og for 1926-1930 vel 70 etter å ha vært innblandet i uhell med motorkjøretøyer. I en interpellasjon i Stortinget sommeren 1920 hevdet interpellanten at allmennheten var blitt oppskaket over det store antall bilulykker. Interpellanten satte frem krav om tiltak som nye trafikkregler og bedre kjøreopplæring. Debatten kom til å dreie seg om, for oss i dag, velkjente emner som høy fart og uvøren kjøring. Interpellasjonen og stortingsdebatten ble første skrittet i det parlamentariske arbeidet frem mot motorvognloven av 1926. I innstillingen og høringsuttalelser til loven ble berusede førere nevnt som årsak til ulykker, så vår tids problemer med alkohol¬bruk og kjøring er av meget gammel dato. Kusker som kjørte i beruset tilstand med hest hadde også vært årsak til stygge ulykker. Opplysningene er gitt i artikkel skrevet av Anne-Mette Nielsen i Årbok for [[Norsk vegmuseum]] [[2006]].
Trafikkulykker hadde allerede rukket å bli et politisk tema i mellomkrigstiden. I gjennomsnitt for årene 1921-1925 døde årlig nærmere 50 og for 1926-1930 vel 70 etter å ha vært innblandet i uhell med motorkjøretøyer. I en interpellasjon i Stortinget sommeren 1920 hevdet interpellanten at allmennheten var blitt oppskaket over det store antall bilulykker. Interpellanten satte frem krav om tiltak som nye trafikkregler og bedre kjøreopplæring. Debatten kom til å dreie seg om, for oss i dag, velkjente emner som høy fart og uvøren kjøring. Interpellasjonen og stortingsdebatten ble første skrittet i det parlamentariske arbeidet frem mot motorvognloven av 1926. I innstillingen og høringsuttalelser til loven ble berusede førere nevnt som årsak til ulykker, så vår tids problemer med alkoholbruk og kjøring er av meget gammel dato. Kusker som kjørte i beruset tilstand med hest hadde også vært årsak til stygge ulykker. Opplysningene er gitt i artikkel skrevet av Anne-Mette Nielsen i Årbok for [[Norsk vegmuseum]] [[2006]].
{{thumb|Selburutens godsbil med snøplog 1930.jpg|Selburutens godsbil med snøplog 1930|Ukjent/NJM}}
{{thumb|Selburutens godsbil med snøplog 1930.jpg|Selburutens godsbil med snøplog 1930|Ukjent/NJM}}


Linje 190: Linje 174:


<gallery widths=250 heights=250>
<gallery widths=250 heights=250>
Bensinpumpe BP.jpg|Bensinpåfyllingen foregikk enkelt, men effektivt.
Bensinpumpe BP.jpg|Bensinpåfyllingen foregikk enkelt, men effektivt. <small>Foto: Bjørn Foss, tatt på Vegmuseet.</small>
Buss med tohjuls tilhenger.jpg|Buss med tohjuls tilhenger gjorde effektiv jobb.
Buss med tohjuls tilhenger.jpg|Buss med tohjuls tilhenger gjorde effektiv jobb.
Melkebil med persontransport.jpg|Praktisk tilpasning til transportbehovet: Melkebil, stykkgods og persontransport.
Melkebil med persontransport.jpg|Praktisk tilpasning til transportbehovet: Melkebil, stykkgods og persontransport.
Linje 197: Linje 181:


Bilrutene konkurrerte vanligvis ikke med jernbanen. Det kunne naturligvis hende at en bilrute fulgte jernbanen over en viss strekning, men vanlig praksis ville være at rutebilen på en slik strekning ikke fikk ta opp passasjerer. Rutene kunne derimot tilby forbindelse til jernbanestasjon og kai med ruteanløp.
Bilrutene konkurrerte vanligvis ikke med jernbanen. Det kunne naturligvis hende at en bilrute fulgte jernbanen over en viss strekning, men vanlig praksis ville være at rutebilen på en slik strekning ikke fikk ta opp passasjerer. Rutene kunne derimot tilby forbindelse til jernbanestasjon og kai med ruteanløp.
Allerede på 1920-tallet ble det klart at godsbilen tok transport fra de kollektive transportmidlene. Det er slik transport vi med et dekkende uttrykk kaller overført transport. Mens samfunnet var opptatt av overført transport fra de kollektive transportmidlene, var det liten politisk oppmerksomhet omkring fløting. selv om fløtingen hadde det største godstransportarbeidet. I en artikkel gjengitt i Samkultartikkelen om fløting kan vil lese at allerede i slutten av 1920-årene begynte lastebilen å kunne konkurrere med fløtingen om skogsvirket. Dette dreiet seg om overført transport. Artikkelen omtaler imidlertid også fremveksten av små sagbruk ved riksveiene i Nord-Trøndelag. Denne lokaliseringen forutsatte biltransport og dreiet seg om såkalt nyskapt transport. Industrilokalisering og godsbil begynte å henge uløselig sammen.
Et annet eksempel på nyskapt transport har vi hentet fra tiden da varebilen begynte å bli et effektivt transportmiddel i distribusjon mot slutten av 1920-årene. Eksemplet er når et bakeri og konditori begynte å investere i filialer i Oslo og forsynte disse fra et sentralt anlegg. Dette var også et eksempel på nyskapt transport. Hest og vogn eller håndkjerre hadde ikke den nødvendige aksjonsradius.


Transportmateriell og -standard ble stadig bedre. Tidlig på [[1920-tallet]] dukket de første bensinpumpene opp i Osloområdet, og allerede i 1939 fantes det mer enn 3 800 utsalgssteder for bensin i landet. På 1920-tallet kom gjennombruddet for trafikk hele året. Bilruter ble stort sett drevet av private aktører, men etter hvert kom både kommuner og fylkeskommuner med. Selv statsbanene drev bilruter i egen regi.
Transportmateriell og -standard ble stadig bedre. Tidlig på [[1920-tallet]] dukket de første bensinpumpene opp i Osloområdet, og allerede i 1939 fantes det mer enn 3 800 utsalgssteder for bensin i landet. På 1920-tallet kom gjennombruddet for trafikk hele året. Bilruter ble stort sett drevet av private aktører, men etter hvert kom både kommuner og fylkeskommuner med. Selv statsbanene drev bilruter i egen regi.
Linje 231: Linje 219:


<gallery widths=250 heights=250>
<gallery widths=250 heights=250>
Minnesund bru sprengt.jpg|Minnesund bru fra 1913 ble sprengt 11. april 1940. <small>Fotokilde Tjønneland</small>
Minnesund bru sprengt.jpg|Minnesund bru fra 1913 ble sprengt 11. april 1940. {{byline|[[Olav Tjønneland]]|1940}}
Vingnes bru sprengt.jpg|
Vingnes bru sprengt.jpg|Vingnes bru ved Lillehammer ble sprengt 22. april 1940 av norske ingeniørsoldater. Brua var bygd etter «cantileverprinsippet», dvs at det ene spennet hviler på det neste. Ved bare én sprengning falt alle spenn under ett. {{byline|[[Olav Tjønneland]]|1940}}
Vingnes bru ble sprengt 22. april 1940 av norske ingeniørsoldater. Brua var bygd etter "cantileverprinsippet", dvs at det ene spennet hviler på det neste. Ved bare én sprengning falt alle spenn under ett. <small>Fotokilde Tjønneland</small>
Vegskilt tysk tekst.jpg|Vegskilt i Norge med tysk tekst.
Vegskilt tysk tekst.jpg|Vegskilt i Norge med tysk tekst.
Advarsel gassgenerator.jpg|Advarsel ved bruk av gassgenerator.
Advarsel gassgenerator.jpg|Advarsel ved bruk av gassgenerator.
Strømmenbrosjyre.jpg|Strømmens Værksted fikk tidlig i gang en bred produksjon av vedgassgenatorer.
Strømmenbrosjyre.jpg|Strømmens Værksted fikk tidlig i gang en bred produksjon av vedgassgenatorer.
Strømmenbrosjyre generator.jpg|Prinsippskisse for Strømmens Værksteds generator.
Strømmenbrosjyre generator.jpg|Prinsippskisse for Strømmens Værksteds generator.
Lastebil General Motors med generator.jpg|General Motors lastebil med generator fra "Solhaug Snedkerverksted", Skreia.
Lastebil General Motors med generator.jpg|General Motors lastebil med generator fra "Solhaug Snedkerverksted", Skreia. <small>Foto: Asbjørn Rolseth</small>
Drosjer med gassgenerator.jpg|Gassgenerator på samtlige drosjer ved Oslo Ø - ulike typer.
Drosjer med gassgenerator.jpg|Gassgenerator på samtlige drosjer ved Oslo Ø - ulike typer. <small>Foto: Ida og Jørgen Nystrøm, fra boken Norge i krig.</small>
</gallery>
</gallery>


=== Motorkjøretøyer for året 1949 (midlere antall over året) ===
=== Motorkjøretøyer for året 1949 (midlere antall over året) ===
Linje 265: Linje 251:
Okkupasjonsmakten innførte varerasjonering og prisregulering og undertrykte befolkningen med brutale midler og tolererte ikke avvik fra den offisielle linjen. Den økonomiske verdiskapingen sank år for år, det samme gjorde også det private forbruket. Ved effektiv prisregulering og varerasjonering rettet mot sivilbefolkningen sørget tyskerne for å kanalisere til seg de varene de trengte til krigføringen og underhold av den store kontingent soldater Hitler holdt i beredskap i Norge. Industrien arbeidet for fullt for å tilfredsstille tyskernes behov. Tyskerne satte også i gang en storstilet bygge- og anleggsvirksomhet for sine militære formål. Således ble nåværende E6 gjort ferdig til [[Kirkenes]] tidsnok til tyskernes angrep på [[Sovjetunionen|Sovjet Unionen]] sommeren [[1941]], riktignok bare som sommervei gjennom [[Finnmark]]. Faktisk forsvant den store arbeidsløsheten fra mellomkrigstiden og kom heller ikke tilbake i etterkrigstiden.
Okkupasjonsmakten innførte varerasjonering og prisregulering og undertrykte befolkningen med brutale midler og tolererte ikke avvik fra den offisielle linjen. Den økonomiske verdiskapingen sank år for år, det samme gjorde også det private forbruket. Ved effektiv prisregulering og varerasjonering rettet mot sivilbefolkningen sørget tyskerne for å kanalisere til seg de varene de trengte til krigføringen og underhold av den store kontingent soldater Hitler holdt i beredskap i Norge. Industrien arbeidet for fullt for å tilfredsstille tyskernes behov. Tyskerne satte også i gang en storstilet bygge- og anleggsvirksomhet for sine militære formål. Således ble nåværende E6 gjort ferdig til [[Kirkenes]] tidsnok til tyskernes angrep på [[Sovjetunionen|Sovjet Unionen]] sommeren [[1941]], riktignok bare som sommervei gjennom [[Finnmark]]. Faktisk forsvant den store arbeidsløsheten fra mellomkrigstiden og kom heller ikke tilbake i etterkrigstiden.


Under den andre verdenskrigen var Norge faktisk krigførende, og tapene ble naturligvis større enn under den første verdenskrigen. Ute og hjemme forliste mer enn 700 skip med en bruttotonnasje på 2,3 millioner tonn. I alt døde omtrent 11 500 norske kvinner og menn som følge av krigshandlinger. Krigsseilere utgjorde en betydelig gruppe blant de omkomne, som også omfattet sivile og militære på begge sider i krigføringen. Betydelige deler av landets infrastruktur og realkapital ble ødelagt.  
Under den andre verdenskrigen var Norge krigførende, og tapene ble naturligvis større enn under den første verdenskrigen. Ute og hjemme forliste mer enn 700 skip med en bruttotonnasje på 2,3 millioner tonn. I alt døde omtrent 11 500 norske kvinner og menn som følge av krigshandlinger. Krigsseilere utgjorde en betydelig gruppe blant de omkomne, som også omfattet sivile og militære på begge sider i krigføringen. Betydelige deler av landets infrastruktur og realkapital ble ødelagt.  


Da russiske styrker rykket inn i Finnmark høsten [[1944]], ble området fra Finnmark til Lyngen i [[Troms]] lagt øde av tyskerne under tilbaketrekningen. De tvangsevakuerte så stor del av befolkningen de kunne få tak på. Strategien var at russerne skulle finne et område tomt for folk og gjort mest mulig ubeboelig. For å gjøre området enda mer utilgjengelig etterlot tyskerne seg omtrent 90 000 landminer, de aller fleste var personellminer.  
Da russiske styrker rykket inn i Finnmark høsten [[1944]], ble området fra Finnmark til Lyngen i [[Troms]] lagt øde av tyskerne under tilbaketrekningen. De tvangsevakuerte så stor del av befolkningen de kunne få tak på. Strategien var at russerne skulle finne et område tomt for folk og gjort mest mulig ubeboelig. For å gjøre området enda mer utilgjengelig etterlot tyskerne seg omtrent 90 000 landminer, de aller fleste var personellminer.  
Linje 293: Linje 279:
I [[1946]] ble [[Samferdselsdepartementet]] opprettet, og det virker rimelig å oppfatte dette som en begynnende erkjennelse av sektorens nasjonale betydning i gjenreisningsarbeidet så vel som i samfunnslivet. Kyst og havn ble imidlertid ikke lagt inn under Samferdselsdepartementet. Fortsatt hørte kyst og havn til fiskerisektoren i statsadministrasjonen, en anomali kan vi kalle organiseringen.
I [[1946]] ble [[Samferdselsdepartementet]] opprettet, og det virker rimelig å oppfatte dette som en begynnende erkjennelse av sektorens nasjonale betydning i gjenreisningsarbeidet så vel som i samfunnslivet. Kyst og havn ble imidlertid ikke lagt inn under Samferdselsdepartementet. Fortsatt hørte kyst og havn til fiskerisektoren i statsadministrasjonen, en anomali kan vi kalle organiseringen.


Landets første samlede samferdselslov ble vedtatt av [[Stortinget]] i [[1947]]. Formålet var å få til en planmessig gjenoppbygging av transportapparatet, best mulig samarbeid mellom transport¬midlene samt hindre for stor tilstrømming til transportyrket. Rutetransport skulle styrkes, særlig i områder med svakt trafikkgrunnlag. Løyveplikten ble utvidet til å omfatte godstransport på vei utenfor rute og til hele den ervervsmessige innenlandske sjø-transporten. Virksomheter som ønsket å skaffe seg godsbil til egen virksomhet, måtte også ha løyve. På sett og vis kan vi se loven som virkeliggjøring av reguleringsønsker fra mellomkrigstiden. For å håndheve lovverket ble det opprettet samferdselskontorer i fylkene. Det var fortsatt viktig å favorisere jernbanen ved transportoppdrag.  
Landets første samlede samferdselslov ble vedtatt av [[Stortinget]] i [[1947]]. Formålet var å få til en planmessig gjenoppbygging av transportapparatet, best mulig samarbeid mellom transportmidlene samt hindre for stor tilstrømming til transportyrket. Rutetransport skulle styrkes, særlig i områder med svakt trafikkgrunnlag. Løyveplikten ble utvidet til å omfatte godstransport på vei utenfor rute og til hele den ervervsmessige innenlandske sjøtransporten. Virksomheter som ønsket å skaffe seg godsbil til egen virksomhet, måtte også ha løyve. På sett og vis kan vi se loven som virkeliggjøring av reguleringsønsker fra mellomkrigstiden. For å håndheve lovverket ble det opprettet samferdselskontorer i fylkene. Det var fortsatt viktig å favorisere jernbanen ved transportoppdrag.  
{{thumb|Godstog ved Buneset 1948.jpg|Godstog passerer Namsen ved Buneset 1948|Leif Rennemo/Jernbanemuseet}}
{{thumb|Godstog ved Buneset 1948.jpg|Godstog passerer Namsen ved Buneset 1948|Leif Rennemo/Jernbanemuseet}}


Da verdenskrigen sluttet i 1945, var både transportmateriell og -infrastruktur enten ødelagt eller nedslitt. Landet sto overfor betydelige utfordringer i gjenreisingen, og regjeringen ønsket dessuten høy økonomisk vekst. Det var lett å se at dette også kom til å innebære sterk transportvekst, eller sagt på en annen måte sterk etterspørsel. Myndighetene ønsket kontroll og styring med tilbudet av transport. For å gjennomføre kontrollen opprettet myndighetene et samferdselskontor med vidtgående fullmakter i hvert fylke. Kontoret ble ledet av en samferdselssjef med flere tilsatte på kontoret. Det var nødvendig med en stab til å håndtere de mange omfattende bestemmelsene. Løyvene ble tildelt på grunnlag av byråkratisk utregnede behov og gjaldt innenfor bestemte strekninger, en kommune eller for hele fylket. For landsdekkende behov ble løyvet gitt etter omstendelige statlige prosedyrer. Internasjonal godstransport var enda mer komplisert styrt ved at det var nødvendig med bilaterale avtaler mellom de landene som ble berørt som følge både av samhandelen og ved transitt. Det sier seg selv at en slik ordning bare kan virke etter sin hensikt så lenge transportmengdene har et beskjedent omfang som i de første etterkrigsårene.
Da verdenskrigen sluttet i 1945, var både transportmateriell og -infrastruktur enten ødelagt eller nedslitt. Landet sto overfor betydelige utfordringer i gjenreisingen, og regjeringen ønsket dessuten høy økonomisk vekst. Det var lett å se at dette også kom til å innebære sterk transportvekst, eller sagt på en annen måte sterk etterspørsel. Myndighetene ønsket kontroll og styring med tilbudet av transport. For å gjennomføre kontrollen opprettet myndighetene et samferdselskontor med vidtgående fullmakter i hvert fylke. Kontoret ble ledet av en samferdselssjef med flere tilsatte på kontoret. Det var nødvendig med en stab til å håndtere de mange omfattende bestemmelsene. Løyvene ble tildelt på grunnlag av byråkratisk utregnede behov og gjaldt innenfor bestemte strekninger, en kommune eller for hele fylket. For landsdekkende behov ble løyvet gitt etter omstendelige statlige prosedyrer. Internasjonal godstransport var enda mer komplisert styrt ved at det var nødvendig med bilaterale avtaler mellom de landene som ble berørt som følge både av samhandelen og ved transitt. Det sier seg selv at en slik ordning bare kan virke etter sin hensikt så lenge transportmengdene har et beskjedent omfang som i de første etterkrigsårene.
I avsnittet om [[andre verdenskrig]] har vi hatt betydelig nytte av manuskriptet til Bjørn Foss: Bilen under 2. verdenskrig (Molde 2015), se også litteraturreferansene.


=== Fotogalleri fra frigjøringsårene ===
=== Fotogalleri fra frigjøringsårene ===
Linje 303: Linje 291:
Mot normale tider Mil bensin 1945.jpg|Norsk Brændselolje viderebringer en optimistisk melding fra Kommunikasjonsdirektoratet.
Mot normale tider Mil bensin 1945.jpg|Norsk Brændselolje viderebringer en optimistisk melding fra Kommunikasjonsdirektoratet.
Volvo annonse 1945.jpg|Volvo PV 444 annonseres i desember 1945 med en motstandsmann i Vigelandsparken som ramme.
Volvo annonse 1945.jpg|Volvo PV 444 annonseres i desember 1945 med en motstandsmann i Vigelandsparken som ramme.
Volvo buss 1946.jpg|Det rullende materielle var sterkt nedslitt. Her er en Volvo buss med Vestfoldskilt i 1946.
Volvo buss 1946.jpg|Det rullende materielle var sterkt nedslitt. Her er en Volvo buss med Vestfoldskilt i 1946. <small>Foto: Rutebilhistorie.</small>
Wartburg.jpg|Importøren With & Wessel presiserer at øst-tyske Wartburg kan anskaffes uten kjøpetillatelse.
Wartburg.jpg|Importøren With & Wessel presiserer at øst-tyske Wartburg kan anskaffes uten kjøpetillatelse.
Ny og gammel VW.jpg|Volkswagen "boble" kom til å prege småbilsektoren helt fram mot århundreskiftet. Her i gammel og ny utgave. <small>Foto Bjørn Foss.</small>
Ny og gammel VW.jpg|Volkswagen "boble" kom til å prege småbilsektoren helt fram mot århundreskiftet. Her i gammel (1951) og ny utgave (1972). <small>Foto Bjørn Foss.</small>
</gallery>
</gallery>


Linje 411: Linje 399:
Vi kan dele ideologiske holdninger til markedsklarering i to vidt adskilte grupper: den sosialistiske og den kapitalistiske. Den sosialistiske ideologi, slik den ble praktisert i Øst-Europa på den tiden, bygget på den tro at det var mulig å styre fordelinger ved sentralt utregnet behov og direktiver til dem som skulle gjennomføre produksjon og transport. Den kapitalistiske ideologi bygget på den tro at markedsaktørene selv ved deres etterspørsel og tilbud ville klarere markedet på en tilfredsstillende måte. Sterke og svake sider ved de to formene for atferd i et marked er nå meget godt dokumentert både i teori og i praksis. I rendyrket form kan begge ideologier lede samfunnet og markedet på ville veier, se for eksempel Bjørnland (1962) Frikonkurransesystemet og økonomisk velferd. I de første årene etter verdenskrigen var nok den norske utformingen av markedsstyring fornuftig nok, men den ble etter hvert en sløsing med ressurser. Likevel ble ikke denne formen for markedsstyring skrotet før på 1980-tallet.  
Vi kan dele ideologiske holdninger til markedsklarering i to vidt adskilte grupper: den sosialistiske og den kapitalistiske. Den sosialistiske ideologi, slik den ble praktisert i Øst-Europa på den tiden, bygget på den tro at det var mulig å styre fordelinger ved sentralt utregnet behov og direktiver til dem som skulle gjennomføre produksjon og transport. Den kapitalistiske ideologi bygget på den tro at markedsaktørene selv ved deres etterspørsel og tilbud ville klarere markedet på en tilfredsstillende måte. Sterke og svake sider ved de to formene for atferd i et marked er nå meget godt dokumentert både i teori og i praksis. I rendyrket form kan begge ideologier lede samfunnet og markedet på ville veier, se for eksempel Bjørnland (1962) Frikonkurransesystemet og økonomisk velferd. I de første årene etter verdenskrigen var nok den norske utformingen av markedsstyring fornuftig nok, men den ble etter hvert en sløsing med ressurser. Likevel ble ikke denne formen for markedsstyring skrotet før på 1980-tallet.  


Innenlandsk godstransportarbeid (tonnkm) ble litt mer enn fordoblet mellom 1946 og 1960. Det var fraktefartøyene (løsfarten) og godsbil som utførte det meste av godstransport-arbeidet. Tonnkm med løsfart økte med nesten 150 %, og tonnkm med godsbil ble mer enn tredoblet. Det ble altså fraktefartøyene og godsbilen som stod for hovedtyngden av transport i gjenreisningsarbeidet. Krafttaket ble gjennomført under utfordrende forhold, og så vidt vi kan lese oss til uten at myndighetene applauderte. Det tok et par år før alle generatorene var borte og godsbilene var kommet i normal drift.
Innenlandsk godstransportarbeid (tonnkm) ble litt mer enn fordoblet mellom 1946 og 1960. Det var fraktefartøyene (løsfarten) og godsbil som utførte det meste av godstransportarbeidet. Tonnkm med løsfart økte med nesten 150 %, og tonnkm med godsbil ble mer enn tredoblet. Det ble altså fraktefartøyene og godsbilen som stod for hovedtyngden av transport i gjenreisningsarbeidet. Krafttaket ble gjennomført under utfordrende forhold, og så vidt vi kan lese oss til uten at myndighetene applauderte. Det tok et par år før alle generatorene var borte og godsbilene var kommet i normal drift.


Oversikten viser den relative fordelingen av godstransportarbeidet (tonnkm) i 1949 og 1960. Dermed får vi også frem forskyvningen mellom transportformene. Både sjø- og veitransport hadde økt sin andel av godstransportmarkedet, fløting og jernbanetransport hadde mistet andeler. Fløting skulle senere forsvinne helt. Vi kan ikke se at samferdselspolitikken gjenspeilet disse både dyptgripende og strukturelle forandringene i transportmarkedet.  
Oversikten viser den relative fordelingen av godstransportarbeidet (tonnkm) i 1949 og 1960. Dermed får vi også frem forskyvningen mellom transportformene. Både sjø- og veitransport hadde økt sin andel av godstransportmarkedet, fløting og jernbanetransport hadde mistet andeler. Fløting skulle senere forsvinne helt. Vi kan ikke se at samferdselspolitikken gjenspeilet disse både dyptgripende og strukturelle forandringene i transportmarkedet.  
Linje 490: Linje 478:
* Welle-Strand, Erling (1969), Ved et 100-års jubileum. Rutebok for samferdsel 1869 1969
* Welle-Strand, Erling (1969), Ved et 100-års jubileum. Rutebok for samferdsel 1869 1969
* Winding-Sørensen, Jon (2007), KNA 100, 1907-2007, ekte bilglede i 100. Yrkeslitteratur as. ISBN 978-82-584-0547-1
* Winding-Sørensen, Jon (2007), KNA 100, 1907-2007, ekte bilglede i 100. Yrkeslitteratur as. ISBN 978-82-584-0547-1


{{Samkult}}
{{Samkult}}
{{Bilisme}}


[[Kategori:Veg]]
[[Kategori:Bilisme]]
[[Kategori:Veger]]
[[Kategori:Vegvesen]]
[[Kategori:Vegvesen]]
[[Kategori:Kjøretøy]]
[[Kategori:Samferdsel, kultur og teknologi‏]]
[[Kategori:Samferdsel, kultur og teknologi‏]]
[[Kategori:Samferdsel og kommunikasjon‏‎]]
[[Kategori:Samferdsel og kommunikasjon‏‎]]
{{F1}}{{bm}}
Skribenter
95 046

redigeringer

Navigasjonsmeny