Bondeaksjonene 1818: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Erstatter mal: Reflist
(Utbygging)
m (Robot: Erstatter mal: Reflist)
 
(21 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>[[Bilde:Intelligentssedlene 27-07-1818.jpg|thumb|<small>27 bønders adresse til Norges Storting, 20. juli 1818, publisert i Christiania Intelligentssedler 27. juli s.å.</small>]]'''[[Bondeaksjonene 1818|Bondeaksjonene i 1818]]''', også ofte omtalt som «bondetogene», «bondeurolighetene», «bonderøra» med mer, var en organisert protestbevegelse som rettet seg spesielt mot virkningene av [[Sølvskatt og formuesskatt 1816|sølvskatten 1816]], og mot Stortingets finans- og pengepolitikk generelt. Aksjonene var også uttrykk for mistro til embetsstanden og til dels også til selve det politiske systemet. Protestbevegelsen hadde et visst innslag av vilje til å avskaffe Stortinget og vende tilbake til en eneveldig styreform.  
<onlyinclude>{{thumb|Intelligentssedlene 27-07-1818.jpg|<small>27 bønders adresse til Norges Storting, 20. juli 1818, publisert i Christiania Intelligentssedler 27. juli s.å.</small>}}'''[[Bondeaksjonene 1818|Bondeaksjonene i 1818]]''', også ofte omtalt som «bondetogene», «bondeurolighetene», «bonderøra» med mer, var en organisert protestbevegelse som rettet seg spesielt mot virkningene av [[Sølvskatt og formuesskatt 1816|sølvskatten 1816]], og mot Stortingets finans- og pengepolitikk generelt. Aksjonene var også uttrykk for mistro til embetsstanden og til dels også til selve det politiske systemet. Protestbevegelsen hadde et visst innslag av vilje til å avskaffe Stortinget og vende tilbake til en eneveldig styreform.  


Bondeaksjonene fikk oppslutning bare på sentrale deler av Østlandet, og tok form av  skriftlige henvendelser til Stortinget, folkesamlinger og demonstrajonsmarsjer mot hovedstaden. Marsjene (bondetogene) ble stoppet av myndighetene ved bruk av militærmakt, og en del av lederne ble arrestert og seinere dømt og straffet. Den mest kjente blant dem som blir knytta til urolighetene var storbonden [[Halvor Hoel]] fra [[Nes]] på [[Hedmarken]]. Aksjonene er også stundom omtalt som «de Halvor Hoelske bondeoppløp» og lignende. </onlyinclude>
Bondeaksjonene fikk oppslutning bare på sentrale deler av Østlandet, og tok form av  skriftlige henvendelser til Stortinget, folkesamlinger og demonstrajonsmarsjer mot hovedstaden. Marsjene (bondetogene) ble stoppet av myndighetene ved bruk av militærmakt, og en del av lederne ble arrestert og seinere dømt og straffet. Den mest kjente blant dem som blir knytta til urolighetene var storbonden [[Halvor Hoel]] fra [[Nes]] på [[Hedmarken]]. Aksjonene er også stundom omtalt som «de Halvor Hoelske bondeoppløp» og lignende. </onlyinclude>
Linje 12: Linje 12:


== Organisering og hendelsesforløp ==
== Organisering og hendelsesforløp ==
[[Bilde:Halvor Hoel 1766-1852.jpg|thumb|<small>Halvor Hoel (1766-1852), den antatte hovedmannen bak «bonderøra». Tegningen fra Hoels eldre dager er visstnok utført av en sønnesønn.</small>]]
{{thumb|Halvor Hoel 1766-1852.jpg|<small>Halvor Hoel (1766-1852), den antatte hovedmannen bak «bonderøra». Tegningen fra Hoels eldre dager er visstnok utført av en sønnesønn.</small>}}


=== En brevstorm til Stortinget ===
=== En brevstorm til Stortinget ===


Det nye stortinget trådte sammen 1. februar 1818. Ganske raskt begynte det å strømme inn petisjoner og resolusjoner fra allmuen om å få utsettelse både med skattene og de tvungne innskuddene i Norges bank og om å få bedret adgangen til lån. Særlig oppmerksomhet vakte en søknad til Stortinget datert 22. mars fra Halvor Hoel og [[Peder H. Aske]] sammen med 59 andre bønder fra Hedmarken. Det er godtgjort at Halvor Hoel nå arbeidet fram et aksjonsnettverk over mange bygder, og laget brevformularar til undertegning. Ett eksempel er en søknad datert 13. juni 1818 undertegnet av ca. 100 menn og noen kvinner fra [[Ål]], [[Nes]] og [[Flå]] i [[Hallingdalen]] og overlevert Stortinget ved St. Hans. En klage undertegnet 11 mann på vegne av allmuen i [[Hole]] på [[Ringerike]] stod å lese i[[Christiania Intelligentssedler]] den 18. juni.
Det nye stortinget trådte sammen 1. februar 1818. Ganske raskt begynte det å strømme inn petisjoner og resolusjoner fra allmuen om å få utsettelse både med skattene og de tvungne innskuddene i Norges bank og om å få bedret adgangen til lån. Særlig oppmerksomhet vakte en søknad til Stortinget datert 22. mars fra Halvor Hoel og [[Peder H. Aske]] sammen med 59 andre bønder fra Hedmarken. Det er godtgjort at Halvor Hoel nå arbeidet fram et aksjonsnettverk over mange bygder, og laget brevformularer til undertegning. Ett eksempel er en søknad datert 13. juni 1818 undertegnet av ca. 100 menn og noen kvinner fra [[Ål]], [[Nes]] og [[Flå]] i [[Hallingdalen]] og overlevert Stortinget ved St. Hans. En klage undertegnet 11 mann på vegne av allmuen i [[Hole]] på [[Ringerike]] stod å lese i [[Christiania Intelligentssedler]] den 18. juni.


=== Ansamlinger og deputasjoner ===
=== Ansamlinger og deputasjoner ===


Ved blant annet bruk av løpesedler, brev og budstikke og personlig agitasjon var åpenbart en forholdsvis samordnet bevegelse i ferd med å ta form fra tidlig våren. I midten av april fant det sted en rekke samlinger i [[Asker]], [[Modum]], [[Eiker]] og andre sogn i [[Buskerud]]. Sjefen for [[politidepartementet]], statsråd [[Diriks]], kunne den 18. april rapportere til kongen at aktivitetene konsentrerte seg til disse bygdene, samt [[Ringerike]] og [[Hedmark]].
Ved blant annet bruk av løpesedler, brev og budstikke og personlig agitasjon var åpenbart en forholdsvis samordnet bevegelse i ferd med å ta form fra tidlig våren. I midten av april fant det sted en rekke samlinger i [[Asker]], [[Modum]], [[Eiker]] og andre sogn i [[Buskerud]]. Sjefen for [[Politidepartementet (1814–1818)|politidepartementet]], statsråd [[Diriks]], kunne den 18. april rapportere til kongen at aktivitetene konsentrerte seg til disse bygdene, samt [[Ringerike]] og [[Hedmark]].


Stortinget ble oppsøkt av flere bondedeputasjoner. Spesielt verdt å merke seg er den 30 mann sterke flokken som møtte opp og overleverte en adresse den 22. juli 1818 med anmodning om å få den behandlet i stortingsmøte. Et flertall på Stortinget nektet å la adressen leses opp under forhandlingene der. Dette vakte harme og frustrasjon blant bøndene. De fikk da i stedet adressen trykt i Intelligentssedlene noen dager seinere. Skrivet var da undertegnet av 27 bønder med angivelse av hvilke bygder de representerte. De kom fra henholdsvis [[Nes]], [[Flå]] og [[Gol]] i [[Hallingdal]], [[Hole]] og [[Norderhov]] på [[Ringerike]], [[Biri]] og [[Vardal]] på [[Vestoppland]], [[Gran]] på [[Hadeland]], [[Grue]] i [[Solør]], [[Valdres|«Valders og ytre Ourdal»]], [[Nes]], [[Ringsaker]] og [[Vang]] på Hedmarken, og [[Nes]] på [[Romerike]].
Stortinget ble oppsøkt av flere bondedeputasjoner. Spesielt verdt å merke seg er den 30 mann sterke flokken som møtte opp og overleverte en adresse den 22. juli 1818 med anmodning om å få den behandlet i stortingsmøte. Et flertall på Stortinget nektet å la adressen leses opp under forhandlingene der. Dette vakte harme og frustrasjon blant bøndene. De fikk da i stedet adressen trykt i Intelligentssedlene noen dager seinere. Skrivet var da undertegnet av 27 bønder med angivelse av hvilke bygder de representerte. De kom fra henholdsvis [[Nes]], [[Flå]] og [[Gol]] i [[Hallingdal]], [[Hole]] og [[Norderhov]] på [[Ringerike]], [[Biri]] og [[Vardal]] på [[Vestoppland]], [[Gran kommune|Gran]] på [[Hadeland]], [[Grue kommune|Grue]] i [[Solør]], [[Valdres|«Valders og ytre Ourdal»]], [[Nes kommune (Hedmark)|Nes]], [[Ringsaker]] og [[Vang i Hedmark|Vang på Hedmarken]], og [[Nes]] på [[Romerike]].
 
En ny bondepetisjon med lignende innhold ble overlevert den 8. august, men den fikk heller ikke den ønskede respons i Stortinget. Dette bidro til å radikalisere aksjonen og til å finne andre, mer drastiske aksjonsformer.  


En ny bondepetisjon med lignende innhold ble overlevert den 8. august, men den fikk heller ikke den ønskede respons i Stortinget. Dette bidro til å radikalisere aksjonen og til å finne andre, mer drastiske aksjonsformer.


=== Den første marsjen mot Christiania ===
=== Den første marsjen mot Christiania ===
Den 10. august vedtok de bøndene som hadde overlevert det siste skriftet til Stortinget at det skulle arrangeres et bondetog fra hele østlandsområdet mot hovedstaden de siste dagene i august. Hensikten var da å møte kongen, Carl Johan, som forberedte sin kroningsferd på den tiden. Aktivistene hadde mistet tålmodigheten med Stortinget. Radikaliseringen viste seg på flere måter. En løpeseddel på Hedmarken mante folk til å møte på garden Aske den 26. august «hver oppsitter, så vel liten som stor», under trussel av represalier om de ikke møtte. Løpeseddelen var undertegnet «Massena» som var navnet på en fransk revolusjonsgeneral.


Den 10. august vedtok de bøndene som hadde overlevert det siste skriftet til Stortinget at det skulle arrangeres et bondetog fra hele østlandsområdet mot hovedstaden de siste dagene i august. Hensikten var da å møte kongen, Carl Johan, som forberedte sin kroningsferd på den tiden. Aktivistene hadde mistet tålmodigheten med Stortinget. Radikaliseringen viste seg flere måter. En løpeseddel på Hedmarken mante folk til å møte på garden Aske den 26. august «hver oppsitter, så vel liten som stor», under trussel av represalier om de ikke møtte. Løpeseddelen var undertegnet "Massena" som var navnet en fransk revolusjonsgeneral.  
Myndighetene tok sine forholdsregeler etter de meldingene de fikk. Oberstløytnant Sparre på Hedmarken hadde fått melding om at kanskje 2000 mann ville delta i marsjen, og han satte sine tropper i beredskap. De statsrådene som ikke var med på kroningsferden satt ganske kontinuerlig sammen. Vertshusholderne i Christiania og forstedene fikk forbud mot å ta inn demonstranter. Borgergardene i kjøpstedene i hele Akershus stift og sju kompanier av hæren ble satt i beredskap og fikk utlevert skarp ammunisjon. De demonstrerende bøndene hadde den annen side hele veien vært påpasselig med at alle skulle møte ubevæpnet.


Myndighetene tok sine forholdsregeler etter de meldingene de fikk. Oberstløytnant Sparre på Hedmarken hadde fått melding om at kanskje 2000 mann ville delta i marsjen, og han satte sine tropper i beredskap. De statsrådene som ikke var med på kroningsferden satt ganske kontinuerlig sammen. Vertshusholderne i Christiania og forstedene fikk forbud mot å ta inn demonstranter. Borgergardene i kjøpstedene i hele Akershus stift og sju kompanier av hæren ble satt i beredskap og fikk utlevert skarp ammnuisjon. De demonstrerende bøndene hadde på den annen side hele veien vært påpasselig med at alle skulle møte ubevæpnet.
Marsjen ble likevel en fiasko sett fra aksjonistenes side. Bare de fra Valdres og Ringerike viste seg å komme av gårde. De kom den 29. august til Jonsrud i [[Lommedalen]] i [[Bærum]]. Da var Carl Johan for lengst dradd fra Christiania. Det var trolig en viktig grunn til at det gikk greit for fogden i distriktet, [[Jacob Tullin Thams]], å overtale bøndene til å snu, da han møtte dem der. Fogd Thams skal ha avtalt med bøndene å reise til Christiania og overbringe allmuens nød og krav. Thams gjorde som lovet og reiste til Christiania hvor han fikk snakke med flere myndighetspersoner og ble lovet at det skulle komme svar på bøndenes søknader. I Gol var det også samling av bønder som hadde tenkt seg til Christiania, men de ble stanset etter formaning fra presten [[Abraham W. Støren]].
 
Marsjen ble likevel en fiasko sett fra aksjonistenes side. Bare de fra Valdres og Ringerike viste seg å komme av gårde. De kom den 29. august til Jonsrud i [[Lommedalen]] i [[Bærum]]. Da var Carl Johan for lengst dradd fra Christiania. Det var trolig en viktig grunn til at det gikk greit for fogden i distriktet å overtale bøndene til å snu, da han møtte dem der.


Siden kongen var reist fra hovedstaden, sendte aksjonistene en deputasjon som dro nordover for å nå igjen kroningsfølget. De fikk møte Carl Johan på [[Støren]]. Der skal de ha framholdt at de ikke lenger tålte Stortingets skattetrykk, og at de ville tilby kongen enevoldsmakt, noe Carl Johan bestemt avviste.
Siden kongen var reist fra hovedstaden, sendte aksjonistene en deputasjon som dro nordover for å nå igjen kroningsfølget. De fikk møte Carl Johan på [[Støren]]. Der skal de ha framholdt at de ikke lenger tålte Stortingets skattetrykk, og at de ville tilby kongen enevoldsmakt, noe Carl Johan bestemt avviste.


=== Den andre marsjen ===
=== Den andre marsjen ===
Linje 48: Linje 45:


== Krav og argumentasjon ==
== Krav og argumentasjon ==
[[Bilde:Sebbelows finansplan 1818.jpg|thumb|<small>Sebbelows finansplan lovte ikke så rent lite: ... strax at afhjælpe det Norske Folks Nød, Frygt og Pengetrang, ved uopholdelig at give det tilbage Alt, hvad det har været aftvunget til den tvungne Banks Fond og siden at gjøre det stort og lykkeligt ved et stadigt Pengevæsen og en forbedret Agerdyrkning m.m.</small>]]
{{thumb|Sebbelows finansplan 1818.jpg|<small>Sebbelows finansplan lovte ikke så rent lite: ... strax at afhjælpe det Norske Folks Nød, Frygt og Pengetrang, ved uopholdelig at give det tilbage Alt, hvad det har været aftvunget til den tvungne Banks Fond og siden at gjøre det stort og lykkeligt ved et stadigt Pengevæsen og en forbedret Agerdyrkning m.m.</small>}}


=== Pragmatiske økonomiske krav ===
=== Pragmatiske økonomiske krav ===


Petisjonen som ble publisert i Intelligentssedlene den 27. juli, gir innsikt i det som var bøndenes klagemål og bevegelsens krav.  
Petisjonen som ble publisert i Intelligentssedlene den 27. juli, gir innsikt i det som var bøndenes klagemål og bevegelsens krav.  
Nøden i landet var så stor at «en Mængde Mennesker ikke have Føden til Munden». «Formedelst Pengemangel» var det umulig å skaffe tilstrekkeleig med såkorn. Bøndene fryktet å måtte gå fra gård og grunn. Skattene, pengenedskrivningen («2 s[killing] for en gammel Daler») og seddelinndragningen hadde tvunget mange til å bortpante og selge til spottpris «vore uundværligste Huusfornødenheder».
Nøden i landet var så stor at «en Mængde Mennesker ikke have Føden til Munden». «Formedelst Pengemangel» var det umulig å skaffe tilstrekkelig med såkorn. Bøndene fryktet å måtte gå fra gård og grunn. Skattene, pengenedskrivningen («2 s[killing] for en gammel Daler») og seddelinndragningen hadde tvunget mange til å bortpante og selge til spottpris «vore uundværligste Huusfornødenheder».


Som nødvendige tiltak for å lindre nøden og «Frede om Folkets Eiendom og Rettigheder», ber bøndene Stortinget gjøre to beslutninger:
Som nødvendige tiltak for å lindre nøden og «Frede om Folkets Eiendom og Rettigheder», ber bøndene Stortinget gjøre to beslutninger:
Linje 80: Linje 77:
=== Tre kommisjoner ===
=== Tre kommisjoner ===


Rettsforfølgelsen i etterkant av bondetogene ble organisert gjennom tre ulike kommisjoner: en forhørskommisjon, en undersøkelseskommisjon og en domskommisjon. Materialet etter disse oppbevares i Riksarkivet.<ref>[http://www.arkivportalen.no/arkivportalen-web/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000001367261 Arkivportalen.]
Rettsforfølgelsen i etterkant av bondetogene ble organisert gjennom tre ulike kommisjoner: en forhørskommisjon, en undersøkelseskommisjon og en domskommisjon. Materialet etter disse oppbevares i Riksarkivet.<ref>{{arkivportalen|arkiv=no-a1450-01000001367261|Justisdepartementet, Kommisjon i saken mot Halvor Hoel}}</ref>
</ref>


''Forhørskommisjonen''  
''Forhørskommisjonen''  
Linje 94: Linje 90:


ble oppnevnt den 19. november 1819 og bestod av sorenskriver [[Christopher Weidemann]] og regimentskvartermester og auditør [[Joh. C. Preus]]. Domskommisjonen foretok en del nye avhør. De kom fram til domsavsigelse den 17. juli 1821.
ble oppnevnt den 19. november 1819 og bestod av sorenskriver [[Christopher Weidemann]] og regimentskvartermester og auditør [[Joh. C. Preus]]. Domskommisjonen foretok en del nye avhør. De kom fram til domsavsigelse den 17. juli 1821.


=== Dom og straff ===
=== Dom og straff ===
Etter kommisjonens dom ble både Halvor Hoel og Peder Aske frifunnet, da ingen av dem hadde vært med på marsjene mot hovedstaden. Som hovedmenn ble to hallingdøler utpekt, [[Ole Olsen Berg]] («Kniplingsdunken») og [[Østen Ormerud]]. De ble begge dømt til to års festningsarbeid. Noen av de 17 tiltalte ble frifunnet, mens minstestraffen for de domfelte var fem dagers fengsel.
Halvor Hoel og Peder Aske ble mistenkt av domskommisjonen for majestetsforbrytelse og landsforæderi og for ha medvirket eller oppmuntret til folkeforsamlinger. Halvor Hoel ble frifunnet på alle punkter, mens Peder Aske ble dømt etter forordningen av 5. juli 1765 for å ha fått i stand forsamlinger og ha handlet som en formann. Som hovedmenn for uroen i Hallingdal ble to hallingdøler utpekt, [[Ole Olsen Berg]] («Kniplingsdunken») og [[Østen Ormerud]]. De ble begge dømt til to års festningsarbeid. En til av de 19 tiltalte ble frifunnet, mens minstestraffen for de domfelte var fem dagers fengsel.


Domskommisjonens avsigelse ble anket til Høyesterett. Ankepunktet var særlig utpekelsen av ledere. Kniplingsdunken og Ormerud var utvilsomt ivrige agitatorer, men det ble funnet urimelig å regne dem som de virkelige lederne. Derimot ble Halvor Hoel og Peder Aske nå dømt til henholdsvis ett og tre års festningsarbeid. Kniplingsdunken og Østen Ormerud fikk skjerpet sine straffer til tre år. En ble frikjent og de andre fikk sine dommer stadfestet ved Høyesteretts avgjørelse den 14. mars 1826. De dømte ble tilkjent saksomkostninger, fra 500 til 900 spesidaler på de enkelte.
Domskommisjonens avsigelse ble anket til Høyesterett. Ankepunktet var særlig utpekelsen av ledere. Kniplingsdunken og Ormerud var utvilsomt ivrige agitatorer, men det ble funnet urimelig å regne dem som de virkelige lederne. Derimot ble Halvor Hoel og Peder Aske nå dømt til henholdsvis ett og tre års festningsarbeid. Kniplingsdunken og Østen Ormerud fikk skjerpet sine straffer til tre år. En ble frikjent og de andre fikk sine dommer stadfestet ved Høyesteretts avgjørelse den 14. mars 1826. De dømte ble tilkjent saksomkostninger, fra 500 til 900 spesidaler på de enkelte.
Linje 107: Linje 102:


=== Akershus ===
=== Akershus ===
:''Eidsvoll''
*[[Lars Thorstensen Tønsager]]
=== Hedmark ===
=== Hedmark ===
'''Hedmarken fogderi'''
'''Hedmarken fogderi'''
*[[Ole Caulum]]
 
*[[Ole Wernsen Klongseth]]
*[[Østen Kokshus]]
*[[Østen Kokshus]]
:''Nes''
:''Nes''
*[[Peder Aske]]
*[[Peder Aske]]
*[[Ole Caulum]]
*[[Halvor Hoel]]
*[[Halvor Hoel]]
*[[Ole Wernsen Klungseth]]
=== Oppland ===
=== Oppland ===
'''Valdres'''
'''Valdres'''
Linje 143: Linje 142:


== Referanser ==
== Referanser ==
<references/>
<references />
 


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 150: Linje 148:
*Sejersted, Francis: ''Den vanskelige frihet. Norges historie bd. 10''. Cappelen, Oslo 1978.
*Sejersted, Francis: ''Den vanskelige frihet. Norges historie bd. 10''. Cappelen, Oslo 1978.
*Steen, Sverre: ''På fallittens rand. Det frie Norge bd. 2''. Cappelen, Oslo 1953.
*Steen, Sverre: ''På fallittens rand. Det frie Norge bd. 2''. Cappelen, Oslo 1953.
*[http://www.duo.uio.no/sok/work.html?WORKID=97054 Johansson, Sonja Serina Finstad: "til Christiania for at søge Forlindring i de store Tyngsler". Bondetogene på Østlandet og bøndenes motstand mot skattepolitikken i 1818. Masteroppgave, Oslo 2009.]
[[Kategori:Opprør]]
[[Kategori:1818]]
{{bm}}