Brakalsvålet under Skinnarbøl

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. jan. 2020 kl. 09:57 av ArveU (samtale | bidrag) (Ny side: {{Infoboks gard | navn = Brakalsvålet under Skinnarbøl | altnavn = Brakalsvala; Bracaelsvala; Bravkarlsvolet | førstnevnt = 1774 | sokn = Vinger | kommune = Kongsvinger | fylke = Innl…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brakalsvålet under Skinnarbøl
Alt. navn: Brakalsvala; Bracaelsvala; Bravkarlsvolet
Først nevnt: 1774
Sokn: Vinger
Fylke: Innlandet (Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Gnr.: 7
Bnr: Umatrikulert
Type: Husmannsplass

Felles forhistorie

Husmannsplassene Brakalsvålet nordre og Brakalsvålet søndre i tidligere Vinger kommune har en felles forhistorie.

På rektangelkartet er nav­net skrevet Brakalsvala, og første gang det nevnes i skriftlige kilder i 1774 er det skrevet Bracaelsvala. I folketellingen 1865 er navnet forvandlet til Bravkarlsvolet.

Opprinnelsen til navnet er antagelig finsk. Trolig var det området her i åshellingen nord for Digeren som bar dette navnet opprinnelig. Etter hvert ble det brukt på plassene etter at de var ryddet.

Det var Torgal Halvorsen som ville bygge seg en plass her i 1772, men han tok fatt uten å ha spurt landherren. Det var eieren av Skinnarbøl som da var Jørgen Paulsen på Skansgården. Tvert om hadde Jørgen Paulsen forbudt han å bygge, etter det han sa på tinget første gangen saken mot Torgal Halvorsen var oppe. Det gikk 2½ år før det falt dom i sa­ken, blant annet fordi Torgal Halvorsen ikke møtte på tingene.

Da dommen ble avsagt i januar 1774, gikk den Torgal Halvorsen imot. Det går fram av dommen at Torgal Halvorsen hadde hogd skog og begynt å bygge hus. Dette nektet han ikke for heller, og sa han hadde «den virkelige eiers tillatelse». Dette benektet altså eieren, og Torgal ble dømt til å flytte fra «det til beboelse antagne sted i Bracaelsvaala kallet».

Tømmeret han hadde hogd, 5 tylfter 4 stokker, eller verdien som var nesten 5 riksdaler, skulle landherren ha, mens bot, saksomkostninger til saksøker og justiskasse kom opp i nesten 9 daler.

Torgal Halvorsen kom altså ingen vei, men omkring 1785, bare et 10 år etter han ble bortdømt, kom det ikke bare en, men to husmenn til samme trakt.  Vi fikk Brakalsvålet øvre og Brakalsvålet nedre, og det ser ut til at de to plassene er ryddet nesten samtidig.

Opprinnelig var Brakalvålet en plass som omkring 1785 ble til to, Brakalsvålet øvre og nedre.

I 1950 ble begge skyldsatt.

Kilder og litteratur