Branntårnet på Grønliåsen: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
Teksterstatting – «[[Kategori:Oppegård» til «[[Kategori:Oppegård (tidligere kommune)»
m (Rettet to feilstavede etternavn.)
m (Teksterstatting – «[[Kategori:Oppegård» til «[[Kategori:Oppegård (tidligere kommune)»)
(2 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Ljansgodsets brannvakttårn.jpg|[[Ljansbruket]]s branntårn på Grønliåsen ca 1930}}'''[[Branntårnet på Grønliåsen]]''' [[Oppegård kommune|Oppegård]] sto på toppen av [[Grønliåsen]] der stien fra [[Tårnåsen senter]] (oppkalt etter tårnet) kommer opp. Her var det også trigonometrisk punkt. Tårnet ble reist av [[Ljansbruket]] før 1923. I 1932 ble det ombygget og i begynnelsen av 1960-årene ble det brent ned i form av en brannøvelse. Det var også branntårn på [[Haukåsen]] i [[Oslo kommune|Oslo]] og på [[Kjerringhøgda]] i [[Ski kommune|Ski]]. Disse hadde telefonforbindelse med hverandre og kunne krysspeile et brannsted meget nøyaktig. Etter at flyene overtok brannvakten ble ordningen nedlagt. Tårnet på Kjerringhøgda er restaurert til utkikkstårn. </onlyinclude>
<onlyinclude>{{thumb|Ljansgodsets brannvakttårn.jpg|[[Ljansbruket]]s branntårn på Grønliåsen ca 1930}}'''[[Branntårnet på Grønliåsen]]''' i [[Oppegård kommune|Oppegård]] sto på toppen av [[Grønliåsen]] der stien fra [[Tårnåsen senter]] (oppkalt etter tårnet) kommer opp. Her var det også et trigonometrisk punkt. Tårnet ble reist av [[Ljansbruket]] før 1923. I 1932 ble det ombygget og i begynnelsen av 1960-årene ble det brent ned i form av en brannøvelse. Det var også branntårn på [[Haukåsen]] i [[Oslo kommune|Oslo]] og på [[Kjerringhøgda]] i [[Ski kommune|Ski]]. Disse hadde telefonforbindelse med hverandre og kunne krysspeile et brannsted meget nøyaktig. Etter at flyene overtok brannvakten ble ordningen nedlagt. Tårnet på Kjerringhøgda er restaurert til utkikkstårn. </onlyinclude>


== Nytt tårn anno 2019 ==
== Nytt tårn anno 2019 ==
Linje 9: Linje 9:


=== Bygging ===
=== Bygging ===
Tårnet er bygget på dugnad og det har vært stort lokalt engasjement, både fra enkeltpersoner og næringslivet; en kunne for eksempel betale for enkelttrinn og få en plakett med navnet sitt på.  
Tårnet er bygget på dugnad, og det har vært stort lokalt engasjement, både fra enkeltpersoner og næringslivet; en kunne for eksempel betale for enkelttrinn og få en plakett med navnet sitt på.  


Dugnadsgjengen har bestått av disse, som har fått plaketter på ''"dugnadgutta's benk"'' på øverste nivå:
Dugnadsgjengen har bestått av disse, som har fått plaketter på ''"dugnadgutta's benk"'' på øverste nivå:
Linje 26: Linje 26:
* Skjellum, Ronny
* Skjellum, Ronny
* Sweder, Raymond
* Sweder, Raymond


=== Åpning av nytt tårn ===
=== Åpning av nytt tårn ===
Linje 36: Linje 35:


'''Branntårnet på Grønliåsen.'''
'''Branntårnet på Grønliåsen.'''
En gang i 1870 årene bygget ei-erne av Ljansbruket et brannvakttårn på sydspissen av Grønliåsen. Utsikten over brukets egne skoger var best der. I de periodene det var stor brannfare, var det fast bevoktning i tårnet. Karl Andresen Burud på Burud gård ble i 1880 årene ansatt som brannvokter. Han ble avløst av broren Petter Andresen. Den første tiden måtte vokteren løpe av sted for å varsle brann. Senere ble det lagt telefonlinje direkte til Ljans-bruket. Oppe i utkikken var det kartbord med kompass-retninger for å kunne stedfeste brannene. Da bruken av tårnet opphørte, ble det avlåst. Etter et meningsløst hærverk ble tårnet brent ned under kontroll av brann-vesenet en gang i 1960 årene. Nå er det bare resten igjen etter bardunfestene.
En gang i 1870-årene bygget eierne av Ljansbruket et brannvakttårn på sydspissen av Grønliåsen. Utsikten over brukets egne skoger var best der. I de periodene det var stor brannfare, var det fast bevoktning i tårnet. Karl Andresen Burud på Burud gård ble i 1880-årene ansatt som brannvokter. Han ble avløst av broren Petter Andresen. Den første tiden måtte vokteren løpe av sted for å varsle brann. Senere ble det lagt telefonlinje direkte til Ljansbruket. Oppe i utkikken var det kartbord med kompass-retninger for å kunne stedfeste brannene. Da bruken av tårnet opphørte, ble det avlåst. Etter et meningsløst hærverk ble tårnet brent ned under kontroll av brannvesenet en gang i 1960 årene. Nå er det bare resten igjen etter bardunfestene.
Tegnet av Pål Thomas Sundhell
Tegnet av Pål Thomas Sundhell
LC Oslo/Hauketo
LC Oslo/Hauketo
Linje 43: Linje 42:




[[Kategori:Oppegård kommune]]
[[Kategori:Nordre Follo kommune]]
[[Kategori:Oppegård (tidligere kommune)]]
[[Kategori:Bygninger]]
[[Kategori:Bygninger]]
[[Kategori:Brannvesen]]
[[Kategori:Brannvesen]]

Navigasjonsmeny