Brukersamtale:Ida Tolgensbakk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 76: Linje 76:
Hei, har laget en ekstra underside hos meg kalt [[Bruker:Siri J/1 - NHL-kafeén|NHL-kafeén]] for ting som kommer forbi ifm den siste store runden av arbeid med å klargjøre NHL. Enten det har med kategorisering, layout eller andre ting å gjøre - legg igjen en bemerkning der, evt. med en lenke til siden der kommentarer / spørsmål er lagt inn. Dette for å samle ting på et sted, og unngå å spre det over diskusjonsforumet og diverse andre diskusjonssider. Håper du vil sette den på overvåkning og gi ditt besyv (åtte?) med når ting kommer opp. Vil du og spre ordet videre om denne? Groeten, [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 11. mai 2009 kl. 15:07 (CEST)
Hei, har laget en ekstra underside hos meg kalt [[Bruker:Siri J/1 - NHL-kafeén|NHL-kafeén]] for ting som kommer forbi ifm den siste store runden av arbeid med å klargjøre NHL. Enten det har med kategorisering, layout eller andre ting å gjøre - legg igjen en bemerkning der, evt. med en lenke til siden der kommentarer / spørsmål er lagt inn. Dette for å samle ting på et sted, og unngå å spre det over diskusjonsforumet og diverse andre diskusjonssider. Håper du vil sette den på overvåkning og gi ditt besyv (åtte?) med når ting kommer opp. Vil du og spre ordet videre om denne? Groeten, [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 11. mai 2009 kl. 15:07 (CEST)


== Kladd: migrasjon (kom gjerne med innspill folkens) ==


'''Migrasjon''' betyr flytting (over landegrenser), og er et ord som dekker både [[emigrasjon]] (altså utvandring) og [[immigrasjon]] (innvandring).
Mennesker har alltid flyttet på seg, av ulike grunner: klimatiske, demografiske, sosiale og økonomiske grunner så vel som eventyrlyst. Det gir likevel lite mening å bruke begrepet migrasjon før de første mer solide statsdannelsene tok form. Som Knut Kjeldstadli skriver i Norsk innvandringshistories første bind: "Det må finnes en tilstedeværende befolkning som andre vandret inn i, og det må finnes en makt, en form for stat som gjorde krav på et territorium med grenser til omverdenen<ref>Kjeldstadli 2003:Bind 1:Side 9</ref>". Med denne begrunnelsen starter Kjeldstadli og hans medforfattere trebindsverket ''Norsk innvandringshistorie'' rundt år 900.
Migrasjon i Norge har dreid seg om høyst ulike fenomener. Kolonisering av fremmede territorier i [[vikingtiden]], ekspertmigrasjon i [[middelalderen]], embedsmannsstatens elitemigrasjon, arbeidsinnvandring i den moderne industrialiserte periode - og flukt i dag. Nomadisk befolkning som samer og romfolks flytting over landegrenser - innad i norden eller tvers over Europa, må kanskje også i enkelte tilfeller inngå i begrepet.
Man kan til tider ha inntrykk av at det dreier seg om så ulike fenomener at det gir lite mening å omtale dem under ett. Likevel finnes det likhetstrekk på det man kanskje kan kalle det menneskelige plan. Å bryte opp og å starte på nytt gir visse erfaringer som kan ha formet både menneskene som migrerte og de samfunn de kom fra og kom til.
Det kan hevdes med en viss rett at lokalhistorisk forskning og litteratur ikke i særlig stor grad har maktet å få med seg migrasjonens påvirkning på Norge og på de enkelte lokalsamfunn. Dette gjelder kanskje i særlig grad det man kan kalle den nyere innvandringen<ref>Alsvik 2008:1</ref>, mennesker som har kommet til landet i etterkrigstiden, gjerne fra fjernere strøk.
I følge Statistisk sentrabyrå bodde det ved inngangen til 2009 422 600 innvandrere fra 214 forskjellige land i Norge<ref>Statistisk sentrabyrå 2009</ref>. En stor andel bor i Oslo og i de andre større byene, men det bor innvandrere i alle landets kommuner. Innvandrere er altså en del av hele landets lokalhistorie.
Historisk har migrasjon hatt svært ulik påvirkning på de forskjellige delene av landet. Ikke alle fylker ble like berørt av utvandringen til Amerika. Bergverkskommunene og de store havnene har hatt en helt spesiell innvandringshistorie. I nord kom (og kommer fremdeles) finner og russere, og historikerne i nord-norge har da også i særlig grad klart å inkorporere denne dimensjonen i sine undersøkelser og tekster.


== Kilder ==
== Kilder ==

Sideversjonen fra 16. jul. 2009 kl. 11:58

Velkommen!

Velkommen ombord, Ida Tolgensbakk! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Hjelp:Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Siden wikien vår fremdeles er på betastadiet, så blir veien i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Ida Tolgensbakk! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Hjelp:Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Sidan wikien vår framleis er på betastadiet, så blir vegen i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

-- Siri Johannessen (Siri J) 17. jul 2008 kl. 14:12 (CEST)


Vesletjern

Hei :) Har vært en liten tur innom artikkelen og formattert den noe. Lagt inn et par lenker, og fikset litt på overskrifter og slikt. Ta en titt, og om du lurer på noe er det bare å stikke innom hos meg :) Lykke til videre! Siri Johannessen (Siri J) 30. jul 2008 kl. 17:02 (CEST)


Lokalhistoriewiki.no
Budstikka

Nr. 1, årg. 1 25. september 2008

 

Velkommen som medarbeider på lokalhistoriewiki.no!   Velkommen som medarbeidar på lokalhistoriewiki.no!
Mange nye har registrert seg, høsten er her med mer innetid og dermed er det på tide med et treff (kurs).   Mange nye har registrert seg, hausten er her med meir innetid og dermed er det på tide med eit treff (kurs).
Denne gang holdes kurset lørdag 11. oktober kl 9-16 i NLIs lokaler i Observatoriegt. 1 B (nybygget bak Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleder er Chris Nyborg. Kurset vil være praktisk, med vekt på ting dere støter på underveis i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, maler osv. og det er rom for ønsker fra dere i dette. Mail gjerne Chris, eller skriv det nederst på siden der du kan melde deg på. Videre vil kaffe og te være innen rekkevidde i pausen, og det blir mulighet til å jobbe litt på egen hånd - med noen som ser litt over skulderen om ønskelig. Du kan også ta med ting du lurer på om det er enklere enn å beskrive dem med ord.   Denne gongen blir kurset halde laurdag den 11. oktober kl 9-16 i lokala til NLI i Observatoriegt. 1 B (nybygget attom Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleiar er Chris Nyborg. Kurset vil vera praktisk orientert, med vekt på ting de støyter på undervegs i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, malar osv., og det er rom for ønske frå dykk i dette. Send gjerne Chris ein e-post, eller skriv det nedst på sida der du kan melde deg på. Elles vil det vera kaffi og te i pausen, og det blir mulegheiter til å arbeide litt på eiga hand — med nokon som ser deg litt over skuldra om du vil. Du kan ta med deg ting du lurer på òg om det er enklare enn å skildre dei med ord.
Datakapasiteten begrenser dessverre antall deltakere til ca. 30, men det kommer flere kurs (også andre steder i landet)! Selv om NLI har noen bærbare pc'er til disposisjon er det flott om dere som har mulighet for det, tar med egne bærbare pc'er. Det er trådløst nettverk i kurslokalene.   Datakapasiteten gjer dessverre at vi berre har plass til kring 30 deltakarar, men det kjem fleire kurs (inkludert andre stader i landet)! Sjølv om NLI har nokre berbare datamaskiner til disposisjon, er det flott om dei av dykk som kan, tek med eigne berbare datamaskiner. Det er trådlaust nettverk i kurslokala.
Ser frem til å møte dere!
Marianne Wiig, NLI
  Ser fram til å møte dykk!
Marianne Wiig, NLI

 


Diskusjonsforumet  |  Brukerinteresser  |  Hva er wikien ikke?

Kommuner :)

Heia :) Har blandet meg litt inn i Tolga kommune, lagt inn en infoboks og litt slikt. Innbyggertall blir lagt inn automatisk i den, slik at vi slipper oppdatere ;) Ta en titt? Siri Johannessen (Siri J) 10. mai 2009 kl. 22:35 (CEST)

Ohhh, så fin den ble helt plutselig. Takk! :-) Neste kommune jeg legger inn noe om skal jeg lære meg å lage info-boks til! Prøver å lokke venner og bekjente oppe i dalen til å være med, og da må jeg legge inn litt her og der.Ida Tolgensbakk 10. mai 2009 kl. 22:46 (CEST)
Er helt ok :) Jeg liker å fikse og trikse litt her og der ;) Du kopierer bare den boksen over - og endrer informasjonen i den ;) (men ikke sladre nu ;) ) Siri Johannessen (Siri J) 10. mai 2009 kl. 22:47 (CEST)

Ny prosjekt-kafe :)

Hei, har laget en ekstra underside hos meg kalt NHL-kafeén for ting som kommer forbi ifm den siste store runden av arbeid med å klargjøre NHL. Enten det har med kategorisering, layout eller andre ting å gjøre - legg igjen en bemerkning der, evt. med en lenke til siden der kommentarer / spørsmål er lagt inn. Dette for å samle ting på et sted, og unngå å spre det over diskusjonsforumet og diverse andre diskusjonssider. Håper du vil sette den på overvåkning og gi ditt besyv (åtte?) med når ting kommer opp. Vil du og spre ordet videre om denne? Groeten, Siri Johannessen (Siri J) 11. mai 2009 kl. 15:07 (CEST)


Kilder

Alsvik, Ola 2008: Innvandring i Norge - historiske avtrykk, foredrag ved seminaret Minner i migrasjon http://www.mangfoldigeminner.no/Members/idapida/Innvandring%20i%20Norge-%20historiske%20avtrykk.pdf] Kjeldstadli, Knur (red.) 2003: Norsk innvandringshistorie, Pax forlag Statistisk sentrabyrå 2009: Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, [1]


Referanser