Brukersamtale:Ola Alsvik: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 87: Linje 87:
Først til Olve: Mandag/tirsdag holder fint!
Først til Olve: Mandag/tirsdag holder fint!
Så til Siri: Ja, det er nok en metodeartikkel. Jeg rusler av gårde med den. Takk for råd og dåd. --[[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] 12. jun 2009 kl. 15:38 (CEST)
Så til Siri: Ja, det er nok en metodeartikkel. Jeg rusler av gårde med den. Takk for råd og dåd. --[[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] 12. jun 2009 kl. 15:38 (CEST)
'''== Lokalhistoriewiki.no =='''
Den digitale hovedveien fra sted til sted
== Lokalhistoriewiki.no er et interaktivt nettsted for: ==
alle som vil lese lokalhistorie
alle som vil skrive lokalhistorie
alle som vil bruke lokalhistorie
== Lokalhistoriewiki – åpen for alle – åpen hele tiden! ==
== Kjapp og uformell ==
Lokalhistoriewiki.no er basert på wikiteknologi, den samme teknologien som blant annet Wikipedia bruker. Det er denne unike teknologien, som gjør nettstedet til en krysning mellom et dynamisk oppslagsverk, et kreativt skriveverksted og et gratis byttemarked for kunnskap.
== Sikker og trygg ==
Lokalhistorewiki.no er administrert av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) med hjelp av en rekke frivillige deltakere, entusiaster og fagfolk. Dette er dugnad. NLI er et frittstående institutt under Kulturdepartementet. Vi tilbyr veiledning og kvalitetssikring av trafikken på den digitale hovedveien. Vi setter opp skilt. Vi sørger for flyt. Vi fungerer også som utrykningspoliti – hvis det blir nødvendig!
== Åpen og folkelig ==
Lokalhistoriewiki.no er til for alle som vil være med å forme historien om norske steder og lokalsamfunn. Uten at vi tenker så mye over det, er vi alle kilder til norsk lokalhistorie. Våre minner om et sted eller lokalsamfunn er kilder til stedets historie. Mange av oss har også kunnskaper om steder, personer, hendelser, bedrifter, foreninger eller organisasjoner på stedet. Wikien er til for å ta vare på og formidle all denne kunnskapen. Skriv det ned. Del det med andre!
== Hvordan komme i gang med å skrive artikler? ==
== Tre små trinn er nok for å komme i gang med å skrive: ==
Gå til hovedsiden, www.lokalhistoriewiki.no.
Klikk på lenken logg inn eller registrer deg i menyen øverst til høyre. (Vi oppfordrer alle til å registrere seg med fullt navn).
Klikk deretter på lenken hjelpesider i den samme menyen. I basismanualen du da kommer til, vil du finne lenker til en rekke nyttige hjelpesider, blant annet til Lag ny artikkel, som vil hjelpe deg i gang med din første tekst på lokalhistoriewiki.no!
Alle brukere har en egen brukerside. Den opprettes automatisk når du registrerer deg og vises i form av brukernavnet ditt i menyen øverst til høyre. Her kan du legge inn informasjon om deg selv. I den samme menyen finner du også diskusjonssiden din, der du blant annet vil kunne finne gode råd fra andre brukere.
== Startvansker? ==
Mange har litt startvansker. Stress ikke av den grunn. Kanskje har du allerede liggende på PC’en en artikkel om et lokalhistorisk tema? Da kan du bare kopiere den og lime den inn i wikien (se avsnittet over). Og har du først fått lagret dokumentet på wikien, kan vi love deg at andre brukere vil hjelpe til med redigering og tilrettelegging for wikiformat. Hvis du likevel synes det blir vanskelig, så send en e-post til nli@lokalhistorie.no, så tar vi kontakt og hjelper deg i gang med å legge ut artikkelen! Til glede for deg – til glede og nytte for andre. Selvsagt vil du bli kreditert for arbeidet. Alle bestemmelser om opphavsrett og personvern gjelder også i wikien. Samtidig er det et hovedpoeng ved wiki-ideen at du kan se gleden og nytten ved å tillate andre å supplere og forbedre den artikkelen du selv har skrevet eller bidratt til.
== Fem rom – forskjellige funksjoner ==
På Hovedsiden vil du finne forskjellige menyer i venstre kolonne. Merk deg særlig menyen Seksjoner. Her er det fem alternativer. De angir hvert sitt rom i wikien:
Allmenningen – er selve hovedrommet i Lokalhistoriewiki. Her finner du de fleste artiklene eller oppslagene om realhistoriske emner med lokalhistorisk relevans.
Norsk historisk leksikon – rommer samtlige artikler fra bokutgivelsen ved samme navn. NLI har fått tillatelse fra Cappelen forlag til å publisere leksikonet i wikien.
Kjeldearkiv – omfatter ulike typer av trykt og utrykt kildemateriale til lokal historie.
Galleri – er rommet der bilder ligger opplastet, både historiske fotografier og nyopptak.
Metode – inneholder artikler om hvordan vi går fram når vi forsker og framstiller lokalhistorie.
Lokalhistoriewiki er ikke et ferdig produkt. Lokalhistoriewiki er en prosess. Den formes og skapes hele tiden. Alle er velkomne til å delta. Vi skiller ikke mellom a-lag og b-lag. Lokalhistorien har aldri gjort det. Vår tradisjon er annerledes.
Bli med på å forme historien om ditt sted!
== Finne opp hjulet enda en gang? ==
Kanskje [[Hjelp:Basisredigering]] kan hjelpe videre med oppretting av nye artikler, og layout av dem? ;) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 5. sep 2009 kl. 08:53 (CEST)

Sideversjonen fra 5. sep. 2009 kl. 06:58

Bokmerker

Velkommen

Velkommen! — John Erling Blad (Jeblad) 5. mar 2008 kl. 08:53 (CET)

Velkommen ombord! :-) Olve Utne 5. mar 2008 kl. 10:27 (CET)

Lite ønske

Hei Ola! Tror du du har en mulighet til å riste en liten artikkel om Harald Winge ut av ermet? Det ligger 345 røde lenker og venter på ham :) Siri Johannessen (Siri J) 29. jul 2008 kl. 11:10 (CEST)

Steinar Imsen ligger forøvrig ikke langt bak i løypa, og vi burde også få på plass artikler om de andre forfatterne av NHL etterhvert (se http://www.lokalhistorie.no/w/index.php/Leksikon:Hovedside/Forfattere). Chris Nyborg (Cnyborg) 29. jul 2008 kl. 11:14 (CEST)
Og jeg som prøvde være snill å gi Ola bare én her ;) Siri Johannessen (Siri J) 29. jul 2008 kl. 11:15 (CEST)
Det er aldri bare én oppgave som venter på en wiki… En ting jeg tenkte på; dersom det er ønskelig er det enkelt å lage lister som trekker ut artikler signert av hver enkelt forfatter; det er bare et oppkall på artikler i leksikonnavnerommet som lenker til forfatterens navn. Når vi får lagt lenker på alle signaturer er det bare noen minutters arbeid å lage en slik oversiktsside. Chris Nyborg (Cnyborg) 29. jul 2008 kl. 11:18 (CEST)
Det der høres kjent og interessant ut. Skulle helst vært en minst tohodet blekksprut for å få gjort alt jeg har lyst til og ser trengs ;) Liker ideen om den oversiktssiden. Siri Johannessen (Siri J) 29. jul 2008 kl. 11:34 (CEST)
Fant en Fredrikstadmann, Arne Bugge Amundsen som jeg skrev litt om - håper dog at folk tettere ved kildene vil se at jeg ikke har ristet for mye rart ut av ermet her :) Siri Johannessen (Siri J) 29. jul 2008 kl. 11:46 (CEST)

Lokalhistoriewiki.no
Budstikka

Nr. 1, årg. 1 25. september 2008

 

Velkommen som medarbeider på lokalhistoriewiki.no!   Velkommen som medarbeidar på lokalhistoriewiki.no!
Mange nye har registrert seg, høsten er her med mer innetid og dermed er det på tide med et treff (kurs).   Mange nye har registrert seg, hausten er her med meir innetid og dermed er det på tide med eit treff (kurs).
Denne gang holdes kurset lørdag 11. oktober kl 9-16 i NLIs lokaler i Observatoriegt. 1 B (nybygget bak Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleder er Chris Nyborg. Kurset vil være praktisk, med vekt på ting dere støter på underveis i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, maler osv. og det er rom for ønsker fra dere i dette. Mail gjerne Chris, eller skriv det nederst på siden der du kan melde deg på. Videre vil kaffe og te være innen rekkevidde i pausen, og det blir mulighet til å jobbe litt på egen hånd - med noen som ser litt over skulderen om ønskelig. Du kan også ta med ting du lurer på om det er enklere enn å beskrive dem med ord.   Denne gongen blir kurset halde laurdag den 11. oktober kl 9-16 i lokala til NLI i Observatoriegt. 1 B (nybygget attom Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleiar er Chris Nyborg. Kurset vil vera praktisk orientert, med vekt på ting de støyter på undervegs i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, malar osv., og det er rom for ønske frå dykk i dette. Send gjerne Chris ein e-post, eller skriv det nedst på sida der du kan melde deg på. Elles vil det vera kaffi og te i pausen, og det blir mulegheiter til å arbeide litt på eiga hand — med nokon som ser deg litt over skuldra om du vil. Du kan ta med deg ting du lurer på òg om det er enklare enn å skildre dei med ord.
Datakapasiteten begrenser dessverre antall deltakere til ca. 30, men det kommer flere kurs (også andre steder i landet)! Selv om NLI har noen bærbare pc'er til disposisjon er det flott om dere som har mulighet for det, tar med egne bærbare pc'er. Det er trådløst nettverk i kurslokalene.   Datakapasiteten gjer dessverre at vi berre har plass til kring 30 deltakarar, men det kjem fleire kurs (inkludert andre stader i landet)! Sjølv om NLI har nokre berbare datamaskiner til disposisjon, er det flott om dei av dykk som kan, tek med eigne berbare datamaskiner. Det er trådlaust nettverk i kurslokala.
Ser frem til å møte dere!
Marianne Wiig, NLI
  Ser fram til å møte dykk!
Marianne Wiig, NLI

 


Diskusjonsforumet  |  Brukerinteresser  |  Hva er wikien ikke?

En beskjeden kar?

En beskjeden kar?

Hei :) Kan du ikke skrive bittelitt om hvem du er på brukersiden din? Den ser noe kraftig beskjeden ut ;) Siri Johannessen (Siri J) 30. apr 2009 kl. 16:17 (CEST)

Fin artikkel!

Artikkelen Syntese er utrolig bra og blir bare bedre... Fint vi får slike artikler! :-) Olve Utne 11. jun 2009 kl. 13:02 (CEST)

Her er det. :-) Olve Utne 12. jun 2009 kl. 13:28 (CEST)
Takk skal du ha, Olve! Jeg er på jakt etter noe som kan være gode illustrasjoner, i tråd med det du sa på kurset. Alle forslag - og praktiske tiltak - mottas med takk i den sammenheng. Jeg tenkte på et av bildene fra pointillismen, en kunstretning som i seg sjøl er en god illustrasjon på hovedpoenget - at helheten er mer enn summen av delene. Ola
Kanskje enten denne eller denne kan være til hjelp? Om den ene eller begge ser nyttig(e) ut, så kan du laste dem opp hit om du har tid. Blir det for travelt, så gi meg et hint, så skal jeg prøve å få tid til å laste opp den/de av dem du ser deg nytte i en gang i kveld. :-) Olve Utne 11. jun 2009 kl. 15:53 (CEST)

Hei, jeg synes det første bildet ser helt perfekt ut i forhold til hva jeg tenkte! Og ja, jeg er kjempetressa i dag og vil gjerne ha hjelp til opplasting. En ting til også, Olve, husker du at jeg nevnte for deg et foredrag jeg skal holde i Bergen om wikien, for historikere? Jeg vil gjerne ha noen innspill på noe som kan være litt overraskende eller uventet for alle som møter begrepet «lokalhistorie» med en masse fordommer! Ola

OK. Ang. bildet jeg hadde av davidsstjerner og vikingskip, så må jeg dobbeltsjekke at dette var bygården Nathan Nachman Nathan hadde tilknytning til. Kan nok få gjort dette rundt mandag el. tirsdag, realistisk sett. -- Olve Utne 12. jun 2009 kl. 12:25 (CEST)
Lite spørsmålstegn herfra - er det en metodeartikkel? Kan det være at den burde rusle inn i det navnrommet? :) Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 12:51 (CEST)
P.S. Du kan lett undertegne innleggene dine enten ved å bruke fire tilder ~~~~ eller ved å trykke på denne knappen over redigeringsvinduet Button sig.png ;) Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 12:54 (CEST)

Først til Olve: Mandag/tirsdag holder fint! Så til Siri: Ja, det er nok en metodeartikkel. Jeg rusler av gårde med den. Takk for råd og dåd. --Ola Alsvik 12. jun 2009 kl. 15:38 (CEST)