Christian Ulven: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Industriledere» til «Kategori:Bedriftsledere»
(Opplasting av bilde av Chr. Ulven)
m (Teksterstatting – «Kategori:Industriledere» til «Kategori:Bedriftsledere»)
 
(14 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Christian ulven.jpg|Christian Ulven (1832-1908)|Ukjent}}'''Christian Ulven''' var født i [[Ringsaker]] i [[1832]]. Han drev garden [[Søndre Vea]] på [[Ring]] nord for [[Moelv]] i Ringsaker kommune. Ulven var ugift og barnløs. Han var kjent som en dyktig gardbruker og opparbeidet seg etter hvert en betydelig formue. I likhet med en rekke andre framtredende gardbrukere i Ringsaker var Ulven interessert i industriell virksomhet, spesielt virksomhet som kunne bidra til videreforedling av landbruksprodukter. Særlig viktig ble Ulven som investor og støttespiller for oppfinneren og industripioneren [[Theodor Krogvig]], som sto bak en rekke industrielle foretak i Ringsaker på slutten av 1800-tallet, som for eksempel treforedlingsbedriftene Strømmen Brug AS og Anderkværn Hjul- og Trævarefabrik. Da Krogvig døde i [[1898]], utgjorde Ulven sammen med svogeren [[Anton Fjelstad]], [[Martin G. Halvorsen]] og [[Ole Løken]], de sentrale aktørene i arbeidet med å berge og videreføre Krogvigs bedrift. Sammen med denne gruppen stiftet Ulven den [[24. Juli]] [[1899]] [[Moelven Brug]] AS. Ulven satt i bedriftens styre fra starten. Da bedriften måtte refinansiere i [[1907]], ble Ulven selskapets hovedaksjonær, men valgte samtidig å gå ut av styret av helsemessige årsaker. Samtidig som Ulven satt i styret for Moelven Brug, spilte han også en viktig rolle i stiftelsen av en annen industribedrift som fikk stor betydning i Ringsaker i første halvdel av 1900-tallet, nemlig AS [[Moelven Cellulosefabrik]]. Ulven stilte den 325 mål store eiendommen [[Borkerud]] under Søndre Vea til disposisjon for selskapet, som ble stiftet i [[1906]]. Christian Ulven døde i februar [[1908]]. Søndre Vea ble overtatt av [[Olaf Sørli]], som solgte eiendommen Borkerud til AS Moelven Cellulosefabrik.
{{thumb|Christian ulven.jpg|Christian Ulven (1832-1908)|Ukjent}}'''[[Christian Ulven]]''' (født [[1832]] i [[Ringsaker]], død i februar 1908) drev garden [[Søndre Vea]] på [[Ring]] nord for [[Moelv]] i Ringsaker kommune. Ulven var ugift og barnløs. Han var kjent som en dyktig gardbruker og opparbeidet seg etter hvert en betydelig formue. I likhet med en rekke andre framtredende gardbrukere i Ringsaker var Ulven interessert i industriell virksomhet, spesielt virksomhet som kunne bidra til videreforedling av landbruksprodukter.  
 
Særlig viktig ble Ulven som investor og støttespiller for oppfinneren og industripioneren [[Theodor Krogvig]], som sto bak en rekke industrielle foretak i Ringsaker på slutten av 1800-tallet, som for eksempel treforedlingsbedriftene [[Strømmen Brug AS]] og [[Anderkværn Hjul- og Trævarefabrik]]. Da Krogvig døde i [[1898]], utgjorde Ulven sammen med svogeren [[Anton Fjelstad]], [[Martin G. Halvorsen]] og [[Ole Løken]], de sentrale aktørene i arbeidet med å berge og videreføre Krogvigs bedrift. Sammen med denne gruppen stiftet Ulven den [[24. juli]] [[1899]] [[Moelven Brug]] AS. Ulven satt i bedriftens styre fra starten. Da bedriften måtte refinansiere i [[1907]], ble Ulven selskapets hovedaksjonær, men valgte samtidig å gå ut av styret av helsemessige årsaker.  
 
Samtidig som Ulven satt i styret for Moelven Brug, spilte han også en viktig rolle i stiftelsen av en annen industribedrift som fikk stor betydning i Ringsaker i første halvdel av 1900-tallet, nemlig AS [[Moelven Cellulosefabrikk|Moelven Cellulosefabrik]]. Ulven stilte den 325 mål store eiendommen [[Borkerud]] under [[Søndre Vea]] til disposisjon for selskapet, som ble stiftet i [[1906]]. Christian Ulven døde i [[1908]]. Søndre Vea ble overtatt av [[Olaf Sørli]], som solgte eiendommen Borkerud til AS Moelven Cellulosefabrik.
 
==Kilder==
*Dalseg, Trygve: ''Moelven Brug i forvandling og vekst''. En jubileumskavalkade 1899-1974. AS Moelven Brug 1974: s. 24.
*Hovde, Torbjørn: «AS Moelven Cellulosefabrik - storbedrift i 30 år», i ''Ringsaker Historielag Årbok 1985'': s. 52-59.
*''Moelven Industrier ASA 1899-1999''. Moelven Industrier ASA 1999: s. 7.
* {{hbr1-1|pv00000002145969|Christian Ulven}}.
 
{{DEFAULTSORT:ULVEN; CHRISTIAN}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Bedriftsledere]]
[[Kategori:Ringsaker kommune]]
[[Kategori:Moelv]]
[[Kategori:Gardbrukere]]
[[Kategori:Fødsler i 1832]]
[[Kategori:Dødsfall i 1908]]
{{bm}}