Christopher Blom Heimbeck: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(35 mellomliggende versjoner av 8 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Åsveien 11, Harstad,jpg.jpeg|Dette huset i Åsveien 13 ble opprinnelig bygd av [[Knut Saue]] av materialer som var brukbare etter at gården hans i Strandgata 4 ble brannskadet i [[1913]]. På den tiden var det ingen andre hus i Åsveien. Banksjef i [[Harstad Sparebank]], Christofpher Heimbeck, eide i sin tid huset, og det gikk da under betegnelsen Heimbäck-gården. Senere kjøpte lege [[Oddmund Skaanes]] det, og etter det har det tjent som kommunal bolig for bl.a. kommuneingeniøren og lederen i PP-tjenesten samt kommunalt kontor for kirkene i Harstad. De siste årene har huset kun vært brukt til boligformål (bl.a. for flyktninger) da kirkekontorene fikk felles kontor i sentrum. På Heimbecks tid hadde frambygget på huset glassveranda i begge etasjene. |[[Gunnar Reppen]] [[2013]].}}  
{{thumb|Åsveien 11, Harstad,jpg.jpeg|Dette huset i Åsveien 13 ble opprinnelig bygd av [[Knut M. Saue]] av materialer som var brukbare etter at gården hans i Strandgata 4 ble brannskadet i [[1913]]. På den tiden var det ingen andre hus i Åsveien. Banksjef i [[Harstad Sparebank]], Christopher Heimbeck, eide i sin tid huset, og det gikk da under betegnelsen Heimbeck-gården. Under okkupasjonstiden disponerte tyskerne deler av huset. I 1949 kjøpte lege [[Oddmund Skaanes]] det til bolig for familien, samtidig som Forsvaret hadde kontorer her. Etter det har huset tjent som kommunal bolig for bl.a. kommuneingeniøren og lederen i PP-tjenesten samt kommunalt kontor for kirkene i Harstad. De siste årene har huset kun vært brukt til boligformål (bl.a. for flyktninger) da kirkekontorene fikk felles kontor i sentrum. På Heimbecks tid hadde frambygget på huset glassveranda i begge etasjene. |[[Gunnar Reppen]]|[[2013]]}}  
[[Christopher Blom Heimbeck]], født [[29. november]] [[1885]] i [[Langesund]] i [[Bamble kommune|Bamble]], død 19. mai [[1967]] i Asker, var banksjef i [[Harstad Sparebank]] og mangeårig styreleder i [[Harstad Turlag]]. Han ble i 1933 gift med Karin von Schöenaich-Carolat (tysk prinsesse).
'''[[Christopher Blom Heimbeck]]''' (født [[29. november]] [[1885]] i [[Langesund]] i [[Bamble kommune|Bamble]], død 19. mai [[1967]] i Asker) var sønn av Johannes Marius Heimbeck (f. 1848) og Lovise Cristofa, (f. 1851), og gift i 1933 med en tysk prinsesse - Karin-Elisabeth Marie Renata Margarete von Schoenaich-Carolath. (Hennes borgerlige navn etter giftemålet ble Karin Heimbeck.) De fikk fem barn.


Heimbeck kom til Harstad for å ivareta statens interesser i Harstad Sparebank da denne ble satt under offentlig administrasjon den [[18. april]] [[1923]]. Etter at banken fikk sin selvstendighet tilbake [[1. mars]] [[1927]] var Heimbeck så etablert i byen at han ble værende.
Heimbeck tok examen artium i Telemark og utdannet seg til fotograf. Han ernærte seg en tid som omreisende fotograf og journalist sammen med en tysk fotograf som het Schimmermann og som han senere skulle bli i familie med. Heimbeck skal visstnok også i en periode vært guide på hurtigruta.


Heimbeck hadde spesiell interesse for turisme og var en av initiativtakerne til den offisielle etablering av Harstad Turlag (opprinnelig [[Harstad og Omegn Turistforening]]) [[18. juni]] [[1925]]. Laget hadde da vært i virksomhet et års tid. Han ble valgt til lagets første formann og hadde dette vervet til [[28. januar]] [[1937]]. Årsaken til at han sluttet, var at han ble valgt til sekretær i Turisttrafikkforeningen for [[Ofoten]], [[Lofoten]], [[Vesterålen]] og [[Troms]].
Heimbeck kom til Harstad fra en stilling i [[Sandnessjøen]] for å ivareta statens interesser i Harstad Sparebank da banken ble satt under offentlig administrasjon den [[18. april]] [[1923]]. det skulle egentlig være et kort opphold, men etter at banken fikk sin selvstendighet tilbake [[1. mars]] [[1927]], var Heimbeck så etablert i byen at han ble værende i 16 år. Her var han en person som ble lagt merke til. Han bar fine klær og hadde et fornemt, skridende ganglag som var på moten i enkelte sosiale lag dengang. Han hadde interesse for musikk og deltok i Harstad orkesterforening hvor han spilte cello.


Da [[Oluf Galschiødt]] nektet gjenvalg som formann i [[Harstad og Omegns Forsvarsforening]] høsten [[1939]], lot Heimbeck seg velge som foreningens nye formann.
Heimbeck hadde spesiell interesse for turisme og var en av initiativtakerne til den offisielle etablering av Harstad Turlag (opprinnelig [[Harstad og Omegn Turistforening]]) 18. juni [[1925]]. Laget hadde da vært i virksomhet ett års tid. Han ble valgt til lagets første formann og hadde dette vervet til 28. januar [[1937]]. Årsaken til at han sluttet, var at han ble valgt til sekretær i Turisttrafikkforeningen for [[Ofoten]], [[Lofoten]], [[Vesterålen]] og [[Troms]]. Da [[Oluf Galschiødt]] gikk av som formann i [[Harstad og Omegns Forsvarsforening]] høsten [[1939]], lot Heimbeck seg velge til foreningens nye formann.


== Pressekontrolløren som ble propagandaleder ==
==Gift med en tysk prinsesse ==
I mange år hadde Heimbeck vært oppført som leder av [[6. Divisjon]]s pressekontroll. Han ble ikke innkalt ved utbruddet av 2. verdenskrig, i det man ikke fant å kunne stole på hans nasjonale holdning. Da tyske styrker overfalt landet den [[9. april]] [[1940]] var Heimbeck medlem av NS ([[Nasjonal samling]]) og ivret for at man i Harstad skulle organisere støtte til okkupantene. Av referat i [[Harstad Tidende]] [[13. november]] 1940 ser vi at han ble propagandaleder i NS` lokale organisasjon.[http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Harstad_under_okkupasjonen#Nasjonal_Samling_.28NS.29_i_Harstad]
Karin-Elisabeth Marie Renata Margarete, prinsesse av Schoenaich-Carolath var født i Potsdam, sørvest for Berlin 28. mai 1900, og døde i Tønsberg 13. juni 1966. Hennes hjemsted ble etter hvert Doberan ved [[Østersjøen]] i det nordlige Tyskland der hennes foreldre bodde. De var Ferdinand Friedrich August Otto Heinrich Karl Eduard Martin  (16.04.1856-1952), prins av Schoenaich-Carolath og Elsa Fanny Auguste (16.10.1862-1948), grevinne av Schimmelmann. Familien tilhørte en fornem adelsslekt som i tysk historie nevnes allerede i 1329, og i fyrstelig linje fra 1741. Prinsessen hadde sterke bånd til aller øverste sosiale sjikt i tysk 1900-tallshistorie idet hennes kusine, Hermine (1887-1947), var gift med Tysklands siste keiser, [[Wilhelm II av Tyskland|Wilhelm II]] (1859-1941).
 
== Aktiv NS-medlem under okkupasjonen ==
I mange år hadde Heimbeck vært mobiliseringsdisponert som leder av [[6. Divisjon]]s pressekontroll. Han ble likevel ikke innkalt ved mobiliseringen 1940, idet man ikke fant å kunne stole på hans nasjonale holdning. Det var det antakelig god grunn til, for han ble medlem av NS fra 2. oktober 1940 og ivret for at man i Harstad skulle organisere støtte til okkupantene. Av referat i [[Harstad Tidende]] 13. november 1940 ser vi at han ble propagandaleder i NS' lokale organisasjon.[http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Harstad_under_okkupasjonen#Nasjonal_Samling_.28NS.29_i_Harstad]
 
Under [[Rettsoppgjøret etter andre verdenskrig|rettsoppgjøret etter krigen]] ble det reist tiltale mot ham for flere alvorlige forhold: Han hadde vært meget aktiv medlem av forskjellige underorganisasjoner av NS som [[NS Kamporganisasjon]], [[NS Hjelpeorganisasjon]] og [[Hirden]]. Videre var han propagandaleder for Hadsel lag av NS 1941-1945 og kretspropagandaleder for Vesterålen 1941-1943. Han deltok på hirdkurs i Bodø 1943, ga stemningsrapporter til den tyske [[Sicherheitsdienst]] (SD) i Svolvær og var stadig i kontakt med det NS-styrte, norske Statspolitiet. Tiltalen omfattet også anmeldelser og angiveri av nordmenn. Under «Hålogalandsutstillingen» i Oslo 1941 hadde han vært pressesjef.
 
Dommen i Hålogaland lagmannsrett 14. november 1946 lød på [[tvangsarbeid]] i 10 år samt tap av statsborgerlige rettigheter for 10 år og inndragning av kr 24 000,-. (Tilsvarer ca. kr 440 000 i 2015).


== Publikasjoner ==
== Publikasjoner ==
*''Harstad : Willkommen in Harstad! : Die Stadt am Vaagsfjord'' Harstad og omegns turistforening, Harstad 1934
*«Harstad : Willkommen in Harstad! : Die Stadt am Vaagsfjord» Harstad og omegns turistforening, Harstad 1934.
*«Die nördlichsten Landesteile Norwegens : die Provinzen Nordland, Troms und Finnmark : Die Bedeutung Nord-Norwegens in Vergangenheit und Gegenwart» i: ''Deutsch-Norwegische Wirtschafts-Zeitschrift'', 3. Jahrgang, heft 2 Oslo 1943
*«Die nördlichsten Landesteile Norwegens : die Provinzen Nordland, Troms und Finnmark : Die Bedeutung Nord-Norwegens in Vergangenheit und Gegenwart» i: ''Deutsch-Norwegische Wirtschafts-Zeitschrift'', 3. Jahrgang, heft 2 Oslo 1943
   
   
== Kilder ==
== Kilder ==
*Harstad Turlag: ''Jubileumsbok 1925-1985''. Harstad 1985.
*Harstad Turlag: ''Jubileumsbok 1925-1985''. Harstad 1985.
*Steines, Kristian: ''Ved egne krefter''. Harstad 2003.
*[[Steinnes, Kristian]]: ''Ved egne krefter''. Harstad 2003.
*[[Harstad Tidende]] november 1939 og 1940.
*[[Harstad Tidende]] november 1939 og 1940.
*Lokalhistoriewiki.no: Harstad Sparebank
*Lokalhistoriewiki.no: [[Harstad Sparebank]]
*[[Lindbäck-Larsen, Odd]]: ''Generalen og hans testamente'', Oslo 2009
*[[Lindbäck-Larsen, Odd]]: ''Generalen og hans testamente'', Oslo 2009
*[[Bruun, Ola]]: Artikkel i Harstad Tidende  26. mars 2005 om Heimbeck
*Facebook-gruppen Gamle Harstad.
*http://geneall.net/de/name/1689248/karin-elisabeth-marie-renata-margarete-prinzessin-von-schonaich-carolath/
* ''Aftenposten'' 18. juni 1966 nr. 273 (dødsannonse for Karin-Elisabeth Heimbeck).
* {{hbr1-1|pf01053274000762|Christopher Blom Heimbeck}}.


{{DEFAULTSORT:Heimbeck, Christopher Blom}}
{{DEFAULTSORT:Heimbeck, Christopher Blom}}
{{bm}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Bamble kommune]]
[[Kategori:Bamble kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1885]]
[[Kategori:Fødsler i 1885]]
[[Kategori:Dødsfall i 1967]]  
[[Kategori:Dødsfall i 1967]]
[[Kategori:Banksjefer]]
[[Kategori:Banksjefer]]
[[Kategori:Fotografer]]