Conrad Christian Parnemann Langaard: Forskjell mellom sideversjoner

→‎Virke: korrektur
(→‎Virke: korrektur)
Linje 8: Linje 8:


== Virke ==
== Virke ==
Som sin far, farfar og oldefar, ville han som 14-åring reise til sjøs, da det ikke var mulig å få npen formell utdannelse. Men han ble i stedet sendt til Christiania av foreldrene og gikk i handelslære. Han var først i seks år i firmaet Mentz Ramm og etter dette også seks år hos sin eldre bror Nils Christian Langaard, som drev bondehandel i hovedstaden.
Som sin far, farfar og oldefar, ville han som 14-åring reise til sjøs, da det ikke var mulig å få noen formell utdannelse. Men han ble i stedet sendt til Christiania av foreldrene og gikk i handelslære. Han var først i seks år i firmaet Mentz Ramm og etter dette også seks år hos sin eldre bror Nils Christian Langaard, som drev bondehandel i hovedstaden.


På denne tiden ble tobakksvarer ofte imporert ferdigprodusert til konsum, i tillegg til råtobakk. I bondehandelen ble Conrad Langaard gofdt kjent med produktet, både sortiment og behandlingen, samt den stabile omsetningen av dette. Samtidig var dette i industrialiseringen, med tilhørende vekst, og kjøpekraft og etterspørsel økte. Også byen hadde i disse årene en meget sterk vekst, slik ata også den lokal etterspørselen økte derfor enda raskere for standard konsumvarer som tobakk. Slik ble det en voksende etterspørsel etter industrielt framstilte varer som kunne utkonkurrere importvarene.
På denne tiden ble tobakksvarer ofte importert ferdigprodusert til konsum, i tillegg til råtobakk. I bondehandelen ble Conrad Langaard godt kjent med produktet, både sortiment og behandling, samt den stabile omsetningen av dette. Samtidig var dette under industrialiseringen, med tilhørende økonomisk vekst, hvor kjøpekraft og etterspørsel økte. Hovedstaden hadde også i disse årene en meget sterk vekst, slik at også den lokal etterspørselen økte enda raskere for standard konsumvarer som tobakk. Slik ble det en voksende etterspørsel etter industrielt framstilte varer som kunne utkonkurrere importvarene.


I denne situasjonen startet Conrad Langaard et lite tobakksspinneri i leide lokaler i [[Storgata (Oslo)|Storgata]] 22 i 1849/1850. Han opplevde en rask økning av omsetningen av sine produkter, som var skrå, pipetobakk, sigarer, snus og sigaretter. Han flyttet til større lokaler i [[Karl Johans gate]], hva han i 1854 etablerte i egne lokaler sin tobakksfabrikk.
I denne situasjonen startet den 26 år gamle Conrad Langaard et lite tobakksspinneri i leide lokaler i [[Storgata (Oslo)|Storgata]] 22 i 1849/1850. Han opplevde en rask økning av omsetningen av sine produkter, som var skrå, pipetobakk, sigarer, snus og sigaretter. Han flyttet til større lokaler i [[Karl Johans gate]], hvor han i 1854 etablerte i egne lokaler sin tobakksfabrikk.
{{Utdypende artikkel|Conrad Langaards tobakksfabrikk}}
{{Utdypende artikkel|Conrad Langaards tobakksfabrikk}}
I 1871 flyttet produksjonen til nybygde lokaler i [[Pilestredet (Oslo)|Pilestredet]] 56, ved siden av broren [[Mads Ellef Langaard]] virksomhet [[Frydenlunds bryggeri]]. Samtidig flyttet han med sin familie inn i direktørboligens andre etasje, etter å ha bodd i [[Skippergata (Oslo)|Skippergaden]] 27. I tillegg besto husholdningen portner, stuepiker, kokke og andre tjenestefolk.
I 1871 flyttet produksjonen til nybygde lokaler i [[Pilestredet (Oslo)|Pilestredet]] 56, ved siden av broren [[Mads Ellef Langaard]]s virksomhet [[Frydenlunds bryggeri]]. Samtidig flyttet han med sin familie inn i direktørboligens andre etasje, etter tidligere å ha bodd i [[Skippergata (Oslo)|Skippergaden]] 27. I tillegg besto husholdningen også av portner, stuepiker, kokke og andre tjenestefolk.


Tobakksfabrikken økte omsetningen og ble etter hvert Norges største tobakksselskap. Allerede ved århundreskiftet hadde fabrikken rundt 400 ansatte, og bearbeidet rundt 1/4 av all importert råtobakk til Norge. På det meste var det rundt 500 ansatte, i de første tiårene av 1900-tallet.
Tobakksfabrikken økte omsetningen og ble etter hvert Norges største tobakksselskap. Ved Langaards død, rett før århundreskiftet hadde fabrikken rundt 400 ansatte, og bearbeidet rundt 1/4 av all importert råtobakk til Norge. På det meste var det rundt 500 ansatte, i de første tiårene av 1900-tallet.


== Legatstifter og sosialt arbeid ==
== Legatstifter og sosialt arbeid ==
Skribenter
95 092

redigeringer