Dælinvegen (Østre Toten): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(korr.)
m (Dælinvegen flytta til Dælinvegen (Østre Toten): flere Dælinveger)
(Ingen forskjell)

Sideversjonen fra 19. jan. 2011 kl. 10:52

Dælinvegen er forlengelsen av Kallrustadvegen i Nordlia, fra gamle Øver-Kallrustad til Dælin (Kraby-Dælin). Vegen er framkommelig stort sett hele året, og brukes daglig som turveg. Den er en bilfri beinveg mellom tettstedet Nordlia og Askjumgutua/Nordlihøgda. Vegen skal ha blitt bygd for mjølketransport fra Dælin.

Ifølge Martha Haarstad (1900-90) på Dælin kjørte Kallrustad (både øvre og nedre?) og Dælin mjølk sammen. Dette var mjølk som skulle til fabrikken på Kapp. Samkjøringa foregikk trulig et par tiår først på 1900-tallet. Lokalkjente vil sikkert stusse over dette samarbeidet, for Kallrustad ligger nord for Dælin, mens Kapp ligger i motsatt retning. Det var allikevel rasjonelt å kjøre i hop, for mjølka ble trulig levert på mjølkefabrikkens mottak på Nordlia Handel, der det før hadde vært meieri. På det gamle meieriet ble det samla i hop mjølk fra flere garder og kjørt med store vogner til Kapp, slik andre kjørelag og leietransportører gjorde.

Mjølketrafikken gikk fra Dælin og nedover. Men i motsatt retning var det også trafikk. 1919 kjøpte Hans Kalrudstad på Øver-Kallrustad jordet Ringstadjordet, like ovafor Dælin. Da fikk også han god bruk for denne vegen.

Sia 1980-tallet har vegen vært mest brukt som tur- og skoleveg.


Kilder og litteratur