Dælinvegen (Østre Toten)
Dælinvegen er forlengelsen av Kallrustadvegen i Nordlia, fra gamle Øver-Kallrustad til Dælin (Kraby-Dælin). Den er en bilfri beinveg mellom tettstedet Nordlia og Askjumgutua/Nordlihøgda. Vegen er framkommelig stort sett hele året, og brukes daglig av gående. Den nyttes mest som tur- og skoleveg, men har også som fungert som arbeidsveg og som ved- og tømmerveg (for hest og traktor). Om vinteren hender det at nedre delen av vegen brukes som akebakke. Vegen skal ha blitt bygd for mjølketransport fra Dælin til Kallrustad.
Ifølge Martha Haarstad (1900-90) på Dælin kjørte Kallrustad (både øvre og nedre?) og Dælin mjølk sammen. Dette var mjølk som skulle til fabrikken på Kapp. Samkjøringa foregikk trulig et par tiår først på 1900-tallet. Lokalkjente vil sikkert stusse over dette samarbeidet, for Kallrustad ligger nord for Dælin, mens Kapp ligger i motsatt retning. Det var allikevel rasjonelt å kjøre i hop, for mjølka ble trulig levert på mjølkefabrikkens mottak på Nordlia Handel, der det før hadde vært meieri. På det gamle meieriet ble det samla i hop mjølk fra flere garder og kjørt med store vogner til Kapp, slik andre kjørelag og leietransportører gjorde.
Mjølketrafikken gikk fra Dælin og nedover. Men i motsatt retning var det også trafikk. 1919 kjøpte Hans Kalrudstad på Øver-Kallrustad Ringstadjordet, like ovafor Dælin. Da fikk også han god bruk for denne vegen.
Navnet Dælinvegen finnes også i Lunner, der det er offisielt vegnavn.
Kilder og litteratur
- Folketellinga i 1910 for Østre Toten
- Muntlige opplysninger fra Arne Baakind (Martha Haarstads svigersønn) 14. september 2010.