Drøbak-sangen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Forandrer til persistent url)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''«[[Drøbak-sangen]]»''' er én av bysangene til [[Drøbak]] i [[Akershus fylke]]. Melodien er den som brukes til norske «Mens Nordhavet bruser», skrevet av Lars Møller Ibsen. Teksten ble skrevet av fjellklatereren [[Therese Bertheau]]. I 1894 var hun den første kvinnen som besteg Store Skagadølstind.
'''«[[Drøbak-sangen]]»''' er én av bysangene til [[Drøbak]] i [[Frogn kommune]]. Melodien er den som brukes til norske «Mens Nordhavet bruser», skrevet av Lars Møller Ibsen. Teksten ble skrevet av fjellklatereren [[Therese Bertheau]]. I 1894 var hun den første kvinnen som besteg Store Skagadølstind.


Bertheau pensjonerte seg som lærer ved [[Hartvig Nissens skole|Nissens Pigeskole]] i [[Kristiania]] i 1909.  
Bertheau pensjonerte seg som lærer ved [[Hartvig Nissens skole|Nissens Pigeskole]] i [[Kristiania]] i 1909.  
Linje 17: Linje 17:
[[Kategori:Drøbak]]
[[Kategori:Drøbak]]
[[Kategori:1932]]
[[Kategori:1932]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 3. jan. 2023 kl. 14:14

«Drøbak-sangen» er én av bysangene til Drøbak i Frogn kommune. Melodien er den som brukes til norske «Mens Nordhavet bruser», skrevet av Lars Møller Ibsen. Teksten ble skrevet av fjellklatereren Therese Bertheau. I 1894 var hun den første kvinnen som besteg Store Skagadølstind.

Bertheau pensjonerte seg som lærer ved Nissens Pigeskole i Kristiania i 1909.

I 1916 ble Seimbakken 3 overdratt til Mathilde og Inga Rasch Pettersen og til søstrene Elisabeth og Therese Bertheau. De to sistnevnte førte et stille og rolig liv i Drøbak. Therese Bertheau drev privatundervisning i engelsk, fransk og tysk.

Kanskje Bertheuas fascinasjon for Drøbak startet da hun besøkte Carl Johan Keyser som bodde i et hus i «Thorkildsbyen». Keyser var én av rektorene ved Nissens Pigeskole og lærerne brukte å besøke hjemmet hans hver sommer.

Therese Bertheu ble meget glad i Drøbak. Hun skrev til byens 100 års jubileum i 1942 teksten til «Drøbak-sangen» som en hyllest til den vesle byen. Den siste setningen i sangen er «blir du dog det beste på jorden».


Kilder