Dugnad

Revisjon per 14. jan. 2014 kl. 20:30 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Dugnad''' (fra norrønt ''dugnaðr'', «hjelp») eller '''dovning''' er en frivillig felles innsats for å få utført arbeid. Opprinnelig ble det særlig brukt om det å trå til for...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Dugnad (fra norrønt dugnaðr, «hjelp») eller dovning er en frivillig felles innsats for å få utført arbeid. Opprinnelig ble det særlig brukt om det å trå til for å hjelpe en nabo med arbeid som ikke var lett å få utført alene. Dette er det lange tradisjoner for i Norge. Arbeidet gjøres uten betaling, men det er vanlig med enkel servering til deltagerne.

I nyere tid er dugnader ofte knytta til felles, ulønna innsats i borettslag, velforeninger, båtforeninger eller lignende grupper, hvor man for eksempel utfører vårrengjøring. Dugnaden har vært et viktig prinsipp i Norge, men fra slutten av 1900-tallet har det blitt meldt fra mange kanter at dugnadsånden er i ferd med å dø ut.

Man kan også snakke om nasjonale dugnader, for eksempel TV-aksjonen på NRK hvert år hvor mange går med bøsser og enda flere gir penger til et veldedig formål.

Kilder

  • Dugnad i Store norske leksikon