Egne Hjem (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. feb. 2024 kl. 13:39 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Egne Hjem.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket (1920-åra).

Egne Hjem er et boligstrøk i østre Bærum, ligger i den tidligere Nadderudskogen, også kalt Bjellumskogen, i dalsøkket der Bærumsveien nå går mellom Bekkestua og Ringstabekk holdeplasser på Kolsåsbanen.

Typografenes Byggeselskap, fra 1902 navneendring til Egne Hjem, bygde en rekke selveierboliger på Nedre Nadderud gårds grunn i tiåret 1900–10. Dette var det første boligselskapet i Norge utenom byene. I denne perioden ble det reist hus til en hel liten landsby – «Typebyen». Selskapet Egne Hjem ble oppløst i 1911, men navnet lever fortsatt videre i veinavnet Egne Hjems vei.

Etter videre utparsellering av Nadderud og Stabekk fra 1920-årene har området etter hvert smeltet sammen med sine nabostrøk, særlig i sørøst mot Ringstabekk, og strøket Egne Hjem er vel i dag bare området omkring holdeplassen Egne Hjem på Kolsåsbanen, avgrenset av Bekkestua i sørvest og Ringstabekk i nordøst.

Vel

Egne Hjem vel ble stiftet som Øvre Stabekk vel i 1906, det omfatter nordvestsiden av Bærumsveien og store deler av strøkene Nadderud og Bekkestua opp til og med Bjerkelunden som var et fellesareal for Egne Hjem-sameiet. Ringstabekk vel 1915, sørøst for Bærumsveien.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Egne Hjem (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.