Bekkestua

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Bekkestua (Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bekkestua sett mot nord med Gamle Ringeriksvei kommer inn i nede til høyre, og i nedre venstre bildekant er jordene til Skallum og overfor disse, litt under til venstre for midten ligger de gamle skolebygningene til Stabekk skole og helt i høyre bildekant er «Slottet» til Statens husstellærerhøgskole. Gjønnes gård ligger i bakkant av bebyggelsen til venstre og Gamle Ringeriksvei går videre forbi der Nadderud stadion ble ferdigstilt i 1966 og videre over Haslum mot Lommedalen.

Bekkestua er en senterdannelse og et boligstrøk sentralt i østre Bærum, med kjernepunkt i krysset BærumsveienGamle Ringeriksvei der det har utviklet seg et forretningssentrum med kontor-, nærings- og blokkbebyggelse.

Historie

Bekkestua har navn etter husmannsplassen Bekken under Øvre Stabekk (senere kalt Ringstabekk). Bekkenstua ble revet 1911 og erstattet av forretningsgården Ruudgården.

Bekkestua som strøk omfatter i dag mye av Nadderud, bl.a. ligger skole- og idrettssanleggene egentlig på Nadderud og trolig området Furu (opprinnelig husmannsplass under Haslum gård). Mot Stabekk/Ringstabekk er Bekkestua avgrenset ved Skallumskogen som danner et naturlig, grønt skille mot sør.

Fagertun skole ble etablert 1902, men erstattet allerede i 1906 da Stabekk skole kom. Fagertun skole ble da omgjort til forretningslokale («kooperativen på Fagertun») og området utviklet seg deretter til et handlesenter, særlig etter at Bærumsbanen (Kolsåsbanen) ble forlenget til Bekkestua i 1924.

Området smeltet da sammen med husmannsplassen Presterud (Nadderud gård) med navnet Bekkestua.

Tettsted og kollektivknutepunkt

I dag er det et variert tettstedsmiljø med om lag 90 forretninger; sju spisesteder, bakeri, brannstasjon, apotek, bank og bibliotek.

Bussgarasjer på Furu bygget ut i 1984. Smia på Furu drives ennå, som Bærums siste. På slutten av 1990-årene ble det bygd en rekke leiligheter mot sørvest.

Første bussrute (Lommedalsbussen) 1928, i dag er Bekkestua et knutepunkt for bussruter i Bærum og til Oslo. Ny bussterminal innviet 1996. Veitunnel (riksvei 160) under Bekkestua 1994.

Foreninger

Bekkestua sentrum utgjør et møte mellom fire velforeninger; Bekkestua vel 1922, Presterud Vel mot Gjønnes, Egne Hjem Vel (opprinnelig Øvre Stabekk Vel) 1906 mot nord og Ringstabekk Vel 1915.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Bekkestua er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9176° N 10.5879° Ø