Presterud (gård i Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Presterud
Kommune: Bærum
Fylke: Viken
Gnr.: 19
Bnr: 3 og 4
Adresse: Gamle Ringeriksvei 49

Presterud er et gårdsbruk i Bærum. Den var opprinnelig en selvstendig gård, men som ødegård ble den lagt under Nadderud.

Gården har hatt mange funksjoner opp gjennom tidene, blant annet skysstasjon på vegen mot Vestlandet.

Gården ble i 1932 kjøpt av Carl Herman Haug, en av stifterne av Stabekk skoles musikk-korps i 1915 og korpsets første dirigent. Dette korpset heter i dag Smågardistene. Han var en ivrig forkjemper for at Presterud skulle bli stasjonsnavnet da Bærumsbanen kom til bygda. Han måtte imidlertid gi tapt for navnet Bekkestua. I dag finnes Presterud-navnet igjen bare ett sted på Bekkestua utenom selve gårdsbygningene, nemlig i Presterud allé.

Presterud Veksthusgartneri, også kalt gartneriet Hvidtfeldt, lå nær krysset Gamle Ringeriksvei–Volten. Gartneriet ble i 1939 oppført med 20 dekar dyrket jord, 12 av dem med blomster, resten med poteter, brakk og «annet».

Hovedbygningen på Presterud ble etter diverse utvidelser av vei og fortau, liggende kloss inntil fortauet i Gamle Ringeriksvei. Gårdstunet på Presterud ble aldri nedbygget. Da gården i 2017 ble lagt ut for salg på det åpne markedet tok Bærums ordfører Lisbet Hammer Krog initiativ til at kommunen skulle kjøpe den, og det ble gjort for 16,5 millioner kroner. Kommunen hadde ingen spesifikk plan for hva gården skulle brukes til utover at den er et registrert kulturminne. Kjøpet må ses i sammenheng med fortettingen av Bekkestua, hvor det i 2017 forelå planer for å rive nabohusene til Presterud, trehus, og erstatte disse med blokkbebyggelse. Mens disse planene ble gjennomført, begynte oppussing av Presterud gård.

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Presterud (gård i Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9186° N 10.58274° Ø