Haslum (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Haslum kirke på 1920-tallet.

Haslum er et strøk i østre Bærum, mellom Gamle Ringeriksvei og Bekkestua i øst og et område litt vest for Øverlandselva i vest, mellom Bærumsveien i sør og et område litt nord for Haslum kirke i nord. Haslum er en av Bærums to middelalderkirker. Kirken antas oppført i 1190-årene, men er senere ombygd og påbygd. I dag er det ikke plass til flere graver på kirkegården, så i 2003 ble en ny gravlund opparbeidet i Steinsskogen ved Godthaab. Like nord for kirken ligger de to veldrevene Haslum-gårdene. Øst for kirken finner vi opphavsgården Hosle, som gjennom årene er delt i flere bruk, mens andre bruk er skilt ut fra hovedbølet slik som Haug, Øverland, Haga og flere. Vest i området ligger gården Avløs.

Gården Østre Haslum i 2016. Bak skimtes Haslum kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016).

I 1924 ble bondeidyllen brutt, da kom trikken og med den skinneleggere og andre håndverkere. På Avløs ble det bygd verksted og administrasjonsbygg for trikkeselskapet, men banen skulle videre til Kolsås. Aktivitetene økte, og arbeiderne fikk gunstige lån til kjøp av ettmålstomter. Mange nye innbyggere førte til bedre vilkår for skoler, musikkorps og idrettslag. I området ligger Haslum idrettspark med to idrettshaller (Gjønneshallen og Haslumhallen), grusbane, gressbane og klubbhus for Haslum Idrettslag. Folkets Hus kom tidlig på plass. I dag huser bygningen også Haslum seniorsenter.

Ved Øverland i nord ligger innfallsporten til Marka. Herfra kan man følge Pilegrimsleden. Man kan gå til Sæteren, Nygård, Muren eller Brunkollen, eventuelt til Østernvann. En kortere, men begivenhetsrik tur er å vandre inn i Dælivann-området i Fleskum-malernes fotefar. Ved gården Dalbo finnes det 3000 år gamle helleristninger. Sur nedbør er i ferd med å viske ut de fleste.

Nær Haslum ligger én større institusjon, Godthaab Rehabiliteringssenter. Senteret ble startet i 1925 som Norges første rehabiliteringssenter. Initiativtaker var Anne Holck. Under krigen ble senteret overtatt av tyskerne som gjennom organisasjonen Lebensborn startet et barnehjem for barn med norsk mor og tysk far. Etter krigen ble hjemmet igjen et rehabiliteringssenter. I området ved Haslum stasjon og Haslumkrysset på Bærumsveien ligger flere næringsbygg med forretninger og kontorer.


Koordinater: 59.92936° N 10.564245° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Haslum (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.