Josef Faaland. Foto: Norges filologer og realister 1933
Josef Faaland (født 30. november 1891 i Kristiansand, død 10. november 1965) var lektor. Han var sønn av hotelleier Tobias Gunstensen Faaland (1850–1925) og Torgerd f. Knudsen (1857–1907). Både faren, moren og seinere stemoren Thea var fra Hægebostad, men faren eide nå hotellet i Rådhusgata 12. I henhold til folketellinga 1900 hadde Josef minst ni søsken, født mellom 1879 og 1899. Ifølge samme kilde var Josef også den eneste av de ti søsknene som ikke hadde et mellomnavn.
Etter examen artium på latinlinja ved Kristiansand katedralskole i 1910, som «i særklasse den beste elev» det kullet, innrullerte han seg på universitetet. Han ble gift i desember 1917 med en annen kristiansander, Elna Hansen, og fikk tre sønner og en datter. De to eldste sønnene var tvillinger, hvorav bare én vokste opp. Familien bosatte seg etter hvert i Vollsveien 54 på Jar i Bærum. Les mer …
Veteraner fra Osvald-gruppa i forbindelse med avdukinga av minnesmerket «Knus nazismen». I forgrunnen komitéleder for monumentet Hans O. Felix. Veteranene er, fra venstre mot høyre: Lars Bottolfs, Karsten Hansen, Anne Marie Mamo, Signy Raasum (sittende) og Harry Sønsterud. Foto: Chris Nyborg (2015)
Signe Raassum (født 18. desember 1924 på Lunner) var under andre verdenskrig aktiv i Osvald-gruppa, som var en del av den kommunististiske motstandsbevegelsen. Hun gikk under dekknavnet «Grete».
Da krigen brøt ut, var hun skjortesyerske på en fabrikk på Hadeland, og bodde sammen med sin hjemmeværende mor. Da fabrikken begynte å levere varer til tyskerne, slutta hun i jobben. Også mora deltok i motstandsarbeid, blant annet ved å bruke sitt hjem som dekkleilighet. Faren, som var sag- og høvelmester, var ukependler, og visste i starten lite om hva som foregikk. Men da han kom hjem og møtte en bevæpna mann i huset ba han om en forklaring, og godtok den med en gang. Også broren Jul Johansen ble motstandsmann, under dekknavnet «Ludvik».
Mora døde i 1944, og etter dette dro Signe Raassum til skogs sammen med andre motstandsfolk. Hun var blant annet med under razziaen på Sollia våren 1944, og var nær ved å bli truffet av ei tysk kule før hun sammen med Asbjørn Sunde og andre i gruppa kom seg ut og slapp unna tyskerne. Da Oslvad-gruppa ble oppløst etter razziaen på Sollia, kom Raassum seg over til Sverige og ble der resten av krigen. Les mer …
Løkke bro i Sandvika. Foto: Ukjent / Mittet & Co.
Foto: Art Institute of Chicago
Løkke bro er ei støpejernsbro i Sandvika; åpnet 19. desember 1829. Den var Norges første støpejernsbro, 5,20 meter bred med et spenn på 22,8 m.
Broen ble laget på Bærums Jernverk i 1829 og var lenge en del av Drammensveien, senere av Ringeriksveien. I 1977 ble broen erstattet av en ny, moderne bro, og den gamle ble flyttet ca. 100 meter oppover langs Sandvikselva. Her tjener den som gangforbindelse mellom Løkkeparken og Sandvika videregående skole, tidligere Bedriftsøkonomisk Institutt. Nye Løkke bro er 13,5 meter bred og 40,5 meter lang, og mer tilpasset moderne trafikk enn den gamle.
Les mer …
Samvirkelaget på Bekkestua. Under konseptet Snarkjøp hadde det som første dagligvareforretning i Bærum i 1973 åpent på påskeaften. Gården var nyreist i 1965. Foto: Asker og Bærum Budstikke
Bærum Samvirkelag ble etablert 15. mai 1972 ved sammenslåing av Østre Bærum Samvirkelag, stiftet i 1904, og Vestre Bærum Samvirkelag, stiftet i 1920. Samvirkelaget endret i 2001 navn til Coop Bærum og etter sammenslåing med Geilo Samvirkelag, Røa Handelsforening, Coop Sunhov (Sunnhovd) og Coop Nedre Buskerud, endret selskapet navn til Coop Vestviken BA. I 2010 ble selskapsformen omgjort fra Begrenset Andelslag (BA) til Samvirkeforetak (SA). Daglig leder er Wenche Wahlstrøm Løvland. Les mer …
|