Slependen Kalkverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den restaurerte kalkovnen på Slependen.
Foto: Ulf Hansen (2008).

Slependen Kalkverk A/S ble etablert i 1914 og var i drift til ca. 1940. Kalkverket lå på Slependen i Bærum kommune.

Dette var en moderne sjaktovn, der kalk og kull ble fylt ovenfra, med brennkammer under og uttak nederst. Ved oppfyring ble det først lagt inn en favn ved, deretter lagvis kull og kalkstein. Når temperaturen kom opp i 1000 grader ble kulldioksyden i steinen frigjort og man fikk brent kalk. Kalken ble tatt ut gjennom luker i bunnen og fraktet videre med jernbanen.

Det var ansatt 12 arbeidere og en formann ved verket. Ovnen gikk i kontinuerlig drift med seks mann som arebeidet på skift. De øvrige ansatte jobbet i kalkbruddene. Dette var lokale brudd og steinen ble fraktet med hest og vogn til ovnen.

Kalkverket leide bryggeplass på havnevesenets kai i Sandvika for utskipning av kalk. Kalkovnen ble restaurert i 1982 og 1994.

Kilder

  • Rik på historie : et riss av kulturhistoriens fysiske spor i Bærum. Utg. Bærum kommune, Regulering, Natur og idrett. Sandvika. 2012. Digital versjonNettbiblioteket.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Slependen Kalkverk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.88664° N 10.50194° Ø