Arne Eide

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkitekt Arne Eide.
Foto: Ukjent, hentet fra Dancke (2000): Norske arkitekter før 1914.

Arne Eide (født 9. april 1881 i Bergen, død 5. august 1957 i Oslo) var arkitekt, og hadde sitt virke i partnerskap med Christian Morgenstierne.

Han var sønn av boktrykker og forlegger Johan Wilhelm Eide og Anne Marie Lie. I 1914 gifta Arne Eide seg med Fanny Kristine Rolfsen, som var datter av generalkonsul Einar Rolfsen og Christiane Gustava Hellesen.

Eide begynte i 1899 som hospitant ved Technische Hochschule Berlin. Han hadde da ikke fullført examen artium, og i 1900 reiste han hjem for å gjølre dette som privatist. Deretter fortsatte han arkitektstudiene i Berlin til 1903. Etter noen år ved arkitektkontorer i Berlin og studiereiser til flere land dro han i 1909 tilbake til Norge og åpna praksis sammen med Morgenstierne under navnet Morgenstierne og Eide. De jobba sammen fram til Eides død i 1957, og utførte alle oppdrag i fellesskap.

Arkitektfirmaet vant en rekke priser, og står bak bygninger av en rekke forskjellige typer. I 1918 fikk de Sundts premie for Nils Olaf Young Fearnleys villa i Kristinelundveien 20, og i 1923 ble et losjihus for menn i Markveien 57 tildelt Houens diplom. De sto bak flere sosiale boligprosjekter, som Arctanderbyen (Egne Hjem-kolonien), Hasleby arbeider- og funksjonærbygninger for Freia sjokoladefabrikk, Myrens arbeiderboliger for Myrens verksted og losjihus i Markveien. Losjihuset i Markveien 57 ble i 1923 tildelt Houens diplom.

Av større prosjekter kan også nevnes Gabelshus hotel, Røde Kors klinikk, Torggata bad, den eldste delen av Bærum sykehus, Folketeaterbygningen og Akers Sparebank bygning i Grensen. De deltok også i industriutbygging og regulering, spesielt på Vestlandet. Kjente industriprosjekter fra duoen er Raufoss ammunisjonsfabrikk, reguleringen i Sunndalsøra og utbygginga av Høyanger. Stilmessig kunne de være eklektiske, men var kjent for tette bygninger med moderne former og elementer henta fra eldre stilarter. Fra 1920-åra vendte de seg mot klassisismen, og senere oppførte de også bygninger i art deco og funkisstil.

Eide engasjerte seg også i organisasjonsarbeid, blant annet i Kristiania Arkitektforening og Norske Arkitekters Landsforbund.

I 1937 ble han utnevnt til ridder av Dannebrogordenen.

Galleri

Kilder