Ljan skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skoleanlegget i Gladvollveien 35 fra 1923 arkitekter Morgenstierne og Eide.
Foto: Roy Olsen (2014).

Ljan skole er en barneskole i Gladvollveien 35 på Ljan i bydel Nordstrand i Oslo. Den holder til i en murbygning i nordisk nybarokk fra 1923, arkitekter Morgenstierne og Eide. Bygningen ble utvidet i årene 1997 og 1999 med en lavere fløy mot øst, etter tegninger av arkitekt Hjørdis Egner.

Bakgrunn

Etter at Østfoldbanen kom til området, og særlig etter at Ljan stasjon åpnet i 1879, økt innbyggerantallet med nye utparsellerte boligfelt, særlig villabebyggelse på Ljan og Nordstrand. Dermed økte antallet elever som sognet til skolekretsen, og tyngdepunket for hvor hoveddelen av hvor elevene bodde ble flyttet nord- og vestover fra den eksisterende Hauketo skole som uansett var blitt altfor liten.

I 1891 ble det vedtatt en ny kretsregulering for området, hvor det ble besluttet at en ny og større skolebygning skulle bygges på Ljan. Den gamle Hauketo skole ble nedlagt da den nye skolen på Ljan åpnet i 1894.

Første skolebygninger

Den første skolebygningen i Herregårdsveien 4.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022).

De første skolebygningene ligger i Herregårdsveien 4 og er en skolebygning og en overlærerbolig.

Begge er trebygninger i sveitserstil som ble oppført i 1894. Arkitekt er Jacob Fredrik Schilling (1833–1904).

Skolebygningen

Skolebygningen består av to sammensatte hovedvolumer med et høyreist saltak med opprinnelige sperreender bevart ved takutstikkene. Mye av dagens bygning er skiftet ut, som vindusinnramning, båndgesims, vindskier og vannbord. Også vinduer er av nyere dato, men bygningens hovedform er bevart.

Interiøret i trapperom er godt bevart med trapp og paneler fra byggeåret.

Overlærerboligen

Overlærerboligen
Foto: Leif-Harald Ruud (2022).

Overlærerboligen er en rektangulær bygning med et høyreist saltak. Deler av taket er løftet mot vest. Også på denne bygningen er mye skiftet ut, som vindusinnramning, båndgesims, vindskier og vannbord, samt vinduer. Men også her er bygningens hovedforme bevart, med opprinnelige sperreender og bærekonstruksjon under balkong. Trapp og smijernsrekkverk er originale.

Behov for større skole

Allerede i 1905, etter drøyt ti års drift, begynte behovet for en større skole å melde seg. Imidlertid økte ikke elevtallet så fort som det hadde blitt antatt og bygging ble lagt på is. I 1913 åpnet Nordstrand og dette avlastet Ljan.

Imidlertid hadde tiden løpt fra de gamle trebygningene i forhold til tidens krav i 1920 og boligbyggingen innen skolekretsen gikk videre, slik at skolen hadde blitt for liten. Herredsrett i Aket vedtok bygging av ny skole og en ny tomt til denne ble innkjøpt.

Dagens murbygning fra 1923

Skoleanlegget ligger på en skogkledd høyde med hovedsakelig furutrær mellom Gladvollveien og Herregårdsveien. I samme naturområde, på eiendommen vest for skolen, ligger Ljan kirke som ble oppført i 1932.

Arkitektene Morgenstierne og Eide tegnet en murbygning i to etasjer, i nordisk nybarokk tegnet etter mønster av den nedbrente hovedbygningen på herregårdenStubljan.

Skolebygningen består av en hovedbygning med to symmetriske fløyer. Den har to hovedetasjer samt underetasje, kjeller og loft. Bygningen har et herskapelig preg gjennom den symmetriske framtoning, tårn, høy grunnmur, sidefløyer og valmede tak.

Foran hovedinngangen ble det anlagt en steinlagt borggård som kan nås via en bred trapp med skulpturer. Hovedinngangen ligger ved enden av en lang rett oppkjørsel fra Gladvollveien, skolen kan også nås fra baksiden gjennom en kort gangvei fra Herregårdsveien.

Bygningen ble utvidet i årene 1997 og 1999 med en lavere fløy mot øst. Denne er oppført i en harmoniserende arkitektur som videreføre det arkitektoniske uttrykket og karakteristiske kjennetegn ved hovedbygningen, i motsetning til kontrasterende arkitekturen som var vanlig på den tiden. Den nye fløyen mot øst har gymsal, formingsrom, musikkrom og andre spesialrom. Den nye gymsalen gjorde at den gamle kunne bli ominnredet til kontorer. Det ble også bygget en ny igjen mer praktisk hovedinngang, og det gamle brukes nå mest til høytidelige anledninger.

Vern

De to trebygningene i Herregårdsveien 4 ble kommunal listeført for bevaring 11. oktober 2023.

Hovedbygningen ble vernet etter Plan- og bygningsloven 11. desember 2000. Dette er begrunnet i at eksteriøret og interiøret er usedvanlig gjennomdesignet og svært godt bevart. Må anses som et av hovedverkene inne skolearkitektur fra denne perioden. Det regnes også som et av Morgenstierne & Eides hovedverk.

Vernet omfatter den eldste delen av hovedbygningen, både eksteriør, interiør og bygningsstruktur. Vernet inkluderer også utomhusanlegget og adkomsten fra nord, samt opprinnelige murer rundt skolen. Både hovedstrukturen i det arkitektoniske uttrykket og detaljering som fasadeløsning, originale dører, vinduer og interiører, herunder materialbruk, overflater, dekor og lamper skal bevares.

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.847002° N 10.786471° Ø