Bydel Nordstrand

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Der Ekebergveien krysser Nordstrandveien ligger handelssenteret Sæter. Før Lambertseter ble en del av bydel Nordstrand i 2004, var Sæter bydelens definitive midtpunkt. Nordstrand kirke skimtes i bakgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2014)

Bydel Nordstrand er en av Oslos administrative bydeler. Den er omgitt av bydel Gamle Oslo i nord, Østensjø i øst, Søndre Nordstrand i sør og Bunnefjorden i vest. Det bodde pr. 1. januar 2020 51 952 innbyggere i bydelen, som har et areal på 16,9 km². Den består av følgende strøk:

Mangfoldet i bydelen er stort: I kystområdene i vest finnes fortsatt spor fra den tiden velstående kristianiaborgere skaffet seg sommerhus ved sjøen, og på Lambertseter oppsto en av Norges første drabantbyer i 1950-årene. Forøvrig domineres bydelen i hovedsak av småhusbebyggelse, selv om både Nordseter, Holtet og Brattlikollen har et betydelig innslag av boligblokker.

Bydelen ble opprettet i 2004 ved at de tidligere bydelene Nordstrand, Lambertseter og Ekeberg-Bekkelaget ble slått sammen. Det meste av Ekebergskrenten og Ekebergskråningen, som hadde tilhørt Ekeberg-Bekkelaget, ble lagt til Bydel Gamle Oslo. Nordstrand var opprinnelig ett av de fire sognene i Aker herred fram til kommunesammenslåingen med Oslo i 1948.

Galleri

Kilder og litteratur