Hjelp:Forside

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Forsider er innfallsporter til forskjellige temaer på lokalhistoriewiki.no. De gir smakebiter på artikler om for eksempel et geografisk område, som et fylke eller en kommune, eller et emne, som landbruk eller arbeiderbevegelsen. Artiklene sirkulerer automatisk slik at forsidene stadig oppdateres og fornyes.

Nye forsider?

Alle artikler som hører sammen i en gruppe (som har en eller flere kategorier eller maler felles), kan presenteres i en forside. Vi kan for eksempel lage forsider for delprosjekter i wikien. For at vi skal sette opp en forside, må det finnes minst fire aktuelle artikler, men for at forsiden ikke skal bli statisk, bør det være flere. I hovedsak er det administratorene som oppretter forsider. Om du ønsker å få satt opp en forside, kan du ta kontakt med en administrator.

Nye artikler til forsider?

For å bli plukket ut som smakebit til en forside, må artiklene oppfylle visse kriterier. I hovedsak er det administratorene som merker artikler for forsideutplukk, ved å legge på en mal. Hvis du mener en artikkel du selv eller andre har skrevet bør få plass på en forside, kan du ta kontakt med en administrator eller legge inn malen {{F-merkingsforslag}} nederst i artikkelen.

Hvilke artikler plukkes ut som smakebiter til forsider?

For at en artikkel skal komme opp som smakebit på en forside, må den merkes med utplukksmalen {{F1}} eller {{F2}} (F for forside). Malene gjør at kategoriene F1 og F2 legges inn i artikkelen, og forsidemalene er definert slik at de henter inn F-merkede artikler. I tillegg må artikkelen være merket med en kategori som er relevant for forsiden. For eksempel kommer F-merkede artikler med Kategori:Harstad kommune opp som smakebiter på Forside:Harstad.

Hovedpoenget med utplukksmerkingen er å kunne presentere levende forsider, der man stadig kan finne nye og spennende artikler. Hvor lista ligger styres av hvor mange artikler det finnes i wikien om det som er temaet for forsiden. Er det mye å velge mellom, vil kravene til artiklene naturlig nok være høyere enn om det fins få artikler. Kriteriene nedenfor er derfor ikke absolutte!

F2-merking

Artikler som er merket med F2, vil i blant bli vist på wikiens hovedside. De bør:

F1-merking

F0-merking

Av tekniske grunner merker vi av og til artikler med F0, for å ha mulighet til å samle alle F-merkede artikler, uavhengig av om de er F1 eller F2.

Hvordan merkes smakebitene i artiklene?

Vi må bestemme hvilken del av artikkelen som skal hentes ut som smakebit, ellers vil hele artikkelen havne på forsiden. Oftest velger vi å bruke ingressen som smakebit, men også andre deler av artikkelen kan inkluderes. Merking av artikler må gjøres i kilderedigering, dette fungerer særs dårlig i visuell redigering.

Om du oppdager at det ligger en hel artikkel på en forside, kan du gi beskjed til en administrator, eller du kan bestemme utdraget selv ved hjelp av </onlyinclude>

Onlyinclude

Den viktigste merkingen skjer ved bruk av taggene <onlyinclude> og </onlyinclude>. De plasseres foran og etter teksten man vil plukke ut. Et eksempel:

<onlyinclude>Dette vil jeg at skal vises på forsida.</onlyinclude>

Når man redigerer en artikkel som har slike merker, er det viktig å tenke på at man samtidig kan komme til å endre det som er definert som utplukk. Det er noen ting som er greit å passe på:

  • Ikke smakebiten bli for lang eller for kort.
  • Når du setter inn bilder innenfor </onlyinclude>-taggene må du vurdere om bildene vil fungere på en forside. For å unngå å få med et bilde, kan du avslutte med </onlyinclude> før bildet og fortsette med en ny <onlyinclude> etter bildet.
  • Pass på at den utplukkede teksten gir et forståelig inntrykk av hva artikkelen handler om, så de som leser smakebiten på forsida får lyst til å lese resten av artikkelen.
  • Pass på at ikke referanser/fotnoter blir med i smakebiten. Avslutt onlyinclude og start opp på nytt etter referansen, eller bruk noinclude (se under).
  • Hvis du markerer tekst i slutten av artikkelen med onlyinclude, pass på at ikke maler eller kategorier blir med.

Includeonly

Koden <includeonly>, som avsluttes med </includeonly>, brukes når noe skal være med i utplukket, men ikke vises i selve artikkelen. Når artikler som har en infoboks (faktaboks) øverst i hjørnet skal inn på ei forside, er det vanskelig å få inn et bilde uten at artikkelen ser merkelig ut. Dette kan løses med <includeonly>. Et eksempel:

<onlyinclude><includeonly>[[Fil:Dette_bildet_skal_på_forsida|thumb|100px]]</includeonly>Det skal også denne teksten.</onlyinclude> Men dette skal ikke være med på forsida.

Her vil altså både bildet og den delen av teksten som står innenfor onlyinclude-markeringen vises på forsida, men bildet vil ikke synes i artikkelen, fordi den i tillegg er markert med includeonly.

Pass på en ting: Når både <onlyinclude> <includeonly> brukes i samme artikkel, må de stå i denne rekkefølgen, ellers vil ikke den delen som skal være bare på forsida være med i utplukket.

Noinclude

Koden <noinclude>, som avsluttes med </noinclude>, brukes når noe ikke skal være med videre; denne brukes mest i maler hvor det ligger malkategorier og forklaringer som bare skal vises på selve malsida. Den er lite hensiktsmessig å bruke i artikkelutplukk.

Oppslagsord

I artikler som kommer på forsider skal det lenkes til oppslagsordet i artikkelen. Hvis tittelen på artikkelen er noe annerledes enn oppslagsordet som er oppgitt i teksten (f.eks. hvis det er med et stedsnavn i tittelen) må man sørge for at lenken viser dette riktig, f.eks. '''[[Andre slag om Moss|Det andre slaget om Moss]]'''.

Spesielt for artikler om kommuner

Artikler om nåværende kommuner vises på kommuneforsidene - og skal derfor ikke kunne komme opp som smakebiter på disse sidene. Men gode kommuneartikler er allikevel fine å vise fram på regions- og fylkesforsider, og eventuelt på hovedforsida. For å løse dette må du, når du F-merker en kommuneartikkel legge inn {{Kommuneartikkel}} nederst på sida - helst sammen med F-merkinga, så det er lett å sjekke ting senere.

Det er ikke noen ordning for å gjøre dette med tidligere kommuner, distrikter eller fylker, men det kan ordnes.

Hjelpemidler for F-merking