Hjelp:Utforming av artikler
Hjelp:Utforming av artikler gir veiledning om de ulike elementene i en artikkel og oppskrifter på hvordan du går fram. Hvis du lurer på hvordan du oppretter en artikkel, har vi en egen hjelpeside for det.
Oppbygningen av en artikkel er viktig for å sikre at leserne finner det de leter etter, og at de setter pris på å lese teksten. En tekst bør ha hode, kropp og hale, det vil si innledning, hoveddel og avslutning. I lokalhistoriewiki.no er det noen faste elementer som bør være med i alle artikler av en viss lengde.
Tittelen
Første gang du bruker artikkelens tittel - for eksempel Hjelp:Utforming av artikler - skal den stå i fet skrift og lenkes. Tittelen skal helst være første ord(ene) i artikkelen.
- Kopier eller skriv inn tittelen og marker den.
- Velg Halvfet i nedtrekksmenyen (se bilde 1).
- Klikk på lenkesymbolet: (se bilde 2). Deretter på Ferdig.
Grunnen til at vi lenker tittelen, er at det skal være lett å klikke seg inn på artikkelen fra eventuelle forsider (se også neste avsnitt).
Ingressen
- Start artikkelen med en ingress eller innledning, der du i korte trekk forteller hva artikkelen handler om og hva som gjør det du skriver om interessant.
- Innledningen kan gjerne være på fire–seks setninger og bestå av ett eller to avsnitt.
- For å kunne bruke den som smakebit på forsider, må den kodes som artikkelutdrag (onlyinclude). Hvis du er usikker på dette, kan en av wikiens administratorer hjelpe deg.
Poenget med innledningen er at den skal lokke folk til å lese artikkelen. Ha også i bakhodet at folk som bare leser ingressen, bør få med seg noen basisopplysninger.
Avsnitt og mellomtitler
I lengre artikler er avsnitt viktige for lesbarheten. I tillegg vil mellomtitler (overskrifter) gjøre teksten lettere å finne fram i for lesere som ønsker et overblikk.
- Merk teksten du vil bruke som mellomtittel - for eksempel «Avsnitt og mellomtitler» og velg «Overskrift» fra nedtrekksmenyen (se bilde 3).
- Dette er standard format for mellomtitler i wikien (tilsvarer nivå 2 om du bruker kilderedigering). Om du har behov for flere nivåer av mellomtitler, kan du velge blant underoverskriftene.
- Når en artikkel inneholder fire mellomtitler eller mer, kommer det automatisk opp en innholdsfortegnelse.
Kilder og litteratur
- Alle artikler skal ha kilde- eller litteraturhenvisninger. De plasserer du rett etter artikkelen (se bilde 4), gjerne som en punktliste (bullet list).
- Kildehenvisninger er viktige, for at andre skal kunne vite hvor vi har en opplysning fra. Hvis du skriver en artikkel som bygger på mange ulike kilder, må du føre opp alle sammen.
Les mer om hvordan du utformer kilde- og litteraturhenvisninger.
Fotnoter
Hvis du skriver en lang og kompleks artikkel, kan det være vanskelig for leseren å se hvor du har hentet de ulike opplysningene fra. Da kan du supplere kilde- og litteraturoversikten med fotnoter, som vi har en egen hjelpeside for.
Eksterne ressurser
Hvis du vil vise til kilder og litteratur som du ikke selv har brukt for å skrive artikkelen, men som du vil gjøre andre oppmerksomme på, kan du legge dem under overskriften «Eksterne ressurser».
Kategorier
Alle artikler skal ha kategorier, som forteller hvilke emner artikkelen handler om (se bilde 5). Kategorisystemet sørger for å samle artikler som handler om det samme. Kategoriene legger du inn helt nederst i artikkelen. Se egen hjelpeside for kategorisering.