Bunnefjorden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bunnefjorden sett fra Svartskog i Oppegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Bunnefjorden er en arm av Oslofjorden og strekker seg fra øyene utenfor Oslo havn i nord, bl.a. Ormøya, Malmøya og Rambergøya og sørover i 20 km lengde. På østsiden av fjorden ligger bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand i Oslo inntil fjorden med badestedene Katten, Fiskevollbukta og Hvervenbukta. Ljanskollen, 83 meter over havet, ligger også ved Bunnefjordens østbredde.

Nordre Follo kommunes grense mot fjorden går ved Gjersjøelvas utløp i Bunnefjorden og innover til Breivoll og Nesset i Ås kommune og Knardal i Frogn kommune lengst sør i fjordarmen. I Oppegård i Nordre Follo er det flere populære badeplasser, bl.a. Bestemorstranda, Ingierstrand bad og Bekkensten og andre steder på Svartskog.

Nesodden ligger mellom fjordene og har dermed Oslofjorden mot vest og Bunnefjorden mot øst. I nord er Bunnefjorden bred og dyp. Største dybde er ca. 160 meter like utenfor Ingierstrand.

Det var båttrafikk på Bunnefjorden mellom bryggene på Svartskog i Oppegård, Nesodden og Oslo fram til andre verdenskrig. Siden midten av 1980-tallet er det bare båtforbindelse mellom Nesoddtangen og Oslo

Norges første billøp ble arrangert på isen på Bunnefjorden 25.februar 1912.


Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.7446334° N 10.7221194° Ø