Ås kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ås kommune
0214 Aas komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3218
Fylke Akershus
Kommunesenter Ås
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Grunnlagt 1838
Målform Nøytral
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Ås kommune er en kommune i Follo i Akershus. Den grenser til Vestby, Frogn og Nordre Follo, og har navn etter kommunesenteret Ås. Andre steder i kommunen er Nordby, Vinterbro og Kroer.

Kommunen ble opprettet i forbindelse med innføringen av formannskapslovene av 1837, og har hatt uendrede grenser med unntak av en mindre grensejustering mot Frogn i 1969. Kommunen har hatt en nesten sammenhengende vekst i folketallet i mer enn hundre år, i tiårsperioden 1996–2006 med 16,1 % mot 13,5 % i Follo som helhet. Av de yrkesaktive i kommunen har 59 % arbeid utenfor kommunen, hvorav 31 % i Oslo og 12 % i Ski (2001).

Kommunen er med i regionrådet Follorådet sammen med Enebakk, Frogn, Nesodden, Nordre Follo og Vestby.

Kommunen er kjent for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), tidligere Norges landbrukshøyskole. Store deler av kommunen består av dyrket mark og skog. Ås er også kjent for fornøyelsesparken Tusenfryd, som ligger på Vinterbro.

Nord i kommunen ligger gården Nøstvet på 109 moh. På Nøstvet ble det 1879 gjort rike funn fra eldre steinalder, rundt perioden 6000–2000 f.Kr. Denne har fått navnet Nøstvetkulturen etter gården og funnene der. Det er også gjort en rekke oldtidsfunn for øvrig i kommunen.

Ås hovedkirke (1867) er en langkirke i tegl og granitt i gotisk stil, tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan.

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!