Follo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Follo museum ligger i Drøbak i Frogn kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Follo er et landskap i Akershus. Det består av kommunene Nesodden, Frogn, Nordre Follo, Vestby og Ås, samt Dalefjerdingen og Ytre Enebakk i Enebakk kommune. Som distrikt, med omfattende interkommunalt samarbeid samt felles tingrett og prosti, er hele Enebakk inkludert i Follo.

Navnet kommer fra det gamle navnet på Oslofjorden, 'Fold', sammensatt med -lo som betyr 'åpent område ved vann'. Opprinnelig form kan ha vært *Foldarló eller 'Foldló', som så ble til gammelnorsk 'Folló'. I norrøn tid ble det brukt om området fra Ruđin (Oppegård) til Morsdalr (Hobøl).

Follo fogderi dekka stort sett det samme området som landskapet Follo. Det var fra 1693 slått sammen med Aker til Aker og Follo fogderi.

Follo tingrett dekka også omtrent det samme området som landskapet, men hele Enebakk var lagt under rettskretsen. I 2021 ble området del av nye Follo og Nordre Østfold tingrett.

Follo politidistrikt omfatta i tillegg til landskapet Follo også deler av indre Østfold. Årsaken til dette er at raskeste vei fra Østfoldbyene til indre Østfold ofte er E6/E18, og man ender da opp med å kjøre forbi Ski. Det var derfor mer hensiktsmessig at de delene av indre Østfold som ligger nær E18 ble lagt til Follo politidistrikt. I 2016 ble distriktet del av det nye Øst politidistrikt. Politistasjonen i Ski heter per 2023 fortsatt Follo politistasjon.

Galleri

Eksterne lenker