Ytre Enebakk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ytre Enebakk sett fra utsiktstårnet på Mjærskaukollen. Mari kirke sees tydelig i forgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).

Ytre Enebakk er et tettsted sørvest i Enebakk kommune, beliggende 10 kilometer vest for Kirkebygda og 15 kilometer øst for byen Ski. Bebyggelsen og servicefunksjonene er samlet omkring møtet mellom Riksvei 155 (Osloveien) og Riksvei 120 (Lillestrømveien). Innbyggertallet var 4528 i 2022, noe som gjør Ytre Enebakk til den største befolkningskonsentrasjonen i kommunen. Navnet Ytterbygda brukes også ofte om tettstedet.

Omkring tettstedet ligger flere store gårdsbruk, som Vestby gård og Bjerke bruk. Disse har gjennom flere hundre år beskjeftiget lokalbefolkningen, både gjennom arbeid på brukene og på sagbrukene som også var underlagt gårdsdriften. Det var imidlertid i etterkrigstiden utviklingen skjøt fart for alvor i Ytre Enebakk, og da først og fremst med feltutbyggingen i Våglia i 1960- og 1970-årene.

Utbyggingen av den vestvendte lia nordøst for innsjøen Våg skapte nye behov både knyttet til infrastruktur og kommunale servicefunksjoner. Ytre Enebakk har to grunnskoler, hvorav en for barnetrinnet og en for ungdomstrinnet. I tillegg finnes fire barnehager. Stedet har også egen kirke, nemlig Mari kirke som ble donert av eieren av Vestby gård på 1700-tallet.

Ytre Enebakk har bussforbindelse med Ski, Oslo sentrum og Kirkebygda, samt til Hauketo via Siggerud.

Kilder


Koordinater: 59.7248304° N 11.0418409° Ø