Lysaker stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lysaker stasjon. Dette er Adalbert Kiellands stasjonsbygning, oppført 1915–1920 og revet 1987.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket
Stasjonsområdet med stasjonsbygningen og godshuset fra 1915 på gateplan som skimtes litt over midten av bildet. Bak disse det høyereliggende sporområdet og midtplattform med plattformhus mellom sporene som sees på bildet. Sporene i forkant går der hvor Vollsveien går idag.
Foto: Narve Skarpmoen/Nasjonalbiblioteket (1915–1920).

Lysaker stasjon i Bærum kommune er en stasjon på Drammenbanen ved km 6,02, 13 moh. Stasjonen ble opprettet ved åpningen av Drammenbanen i 1872 og ble bygget der bygningene til Lysaker gård lå, og disse ble revet i forbindelse med etableringen av stasjonen. Stasjonen har i dag stor trafikk fordi alle lokaltog, fjerntog og flytog har fast stopp her. På grunn av industrien i området var Lysaker lenge en viktig godsstasjon med stor aktivitet og flere lengre sidespor. 1990–2000 hadde stasjonen navnet Lysaker/Fornebu.

Fra 1990 ble Lysaker fjernstyrt fra stillverket på Oslo S, men på grunn av den store trafikken opprettholdt NSB billettsalg i egen regi. Lysaker hadde i mange år kun togstopp for lokaltogene. For å bedre tilgjengeligheten til flyplassen på Fornebu fikk stasjonen nytt navn Lysaker/Fornebu og stopp for alle fjerntog og intercitytog. Trafikkgrunnlaget viste seg å være så stort at togstopp for alle tog også ble beholdt etter at flyplassen på Fornebu ble nedlagt.

Den opprinnelige stasjonsbygningen fra 1872, som var tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull, brant i 1914. En ny murstasjonsbygning ble tegnet av Adalbert Kielland ved NSBs arkitektkontor i nordisk nybarokk, oppført 1915–20, revet 1987. Dette andre stasjonsanlegget hadde stasjonsbygning og godshus liggende på gateplan, mens sporene lå høyere og hadde midtplattform med plattformhus mellom sporene. Da den gamle stasjonsbygningen ble revet, fikk stasjonen nytt inngangsparti fra veien og plattformoverbygninger i stål og glass, tegnet av Arne Henriksen. Billettsalget foregår nå fra et mindre salgslokale på plattformen. Den siste store ombyggingen (2005–09) i forbindelse med anleggelse av fire spor, førte til at Arne Henriksens stasjonsanlegg ble revet, og et nytt anlegg, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, ble oppført.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Lysaker stasjon er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.913429° N 10.636225° Ø