Kalkbrenning i Asker og Bærum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den restaurerte kalkovnen på Slependen.
Foto: Ulf Hansen (2008).

Kalkbrenning var tidligere utbredt i Asker og Bærum. Teknikken var trolig kjent i området fra rundt år 1100. Distriktet hadde rike forekomster av velegnet kalkstein, og mange gårder hadde egne kalkovner. De ble gjerne bygd rett ved og nedenfor kalkbruddene slik at transporten skulle bli kortest mulig. Kalken ble utvunnet med håndkraft. Kalkbrenningen berørte de fleste i samfunnet. De gårdene som ikke hadde egen ovn, bidrog med vedfangst, bryting eller transport til ovner og utskipningssteder som Sandvika og Slependen.

Kalkbrenningen i Asker og Bærum har bokstavelig talt satt dype spor etter seg. Spesielt i Bærum finnes det mange sjakter etter uttak av kalkstein. Middelalderkirkene Asker (brant 1878), Haslum og Tanum er sannsynligvis bygd ved hjelp av kalk fra distriktet. Det samme gjelder Akershus festning og mange av de bygningene som ble oppført under gjenoppbyggingen av Oslo (Christiania) etter bybrannen i 1624. Etter denne brannen ble alle byggherrer pålagt å bruke stein eller mur, og behovet for kalk var stort.

Det er dokumentert at all kalken til Slottet i Oslo (ferdig 1848) kom fra Asker og Bærum. Etter hvert ble gårdsovnene erstattet av industriell kalkproduksjon – fabrikkovner. Caspar Donato Brambani anla alene tre slike i Sandvika og omegn på slutten av 1800-tallet. Den siste kalken fra Slependen Kalkverk ble skipet ut fra havna i Sandvika i mai 1940. Denne ovnen ble restaurert av Bærum kommune i 1996. En restaurert gårdsovn finnes på Ringi. Asker og Bærum Historielag har engasjert seg for å kartlegge kalkbrenningen og utga i 2005 boka Brent kalk – 900 år med kalkbrenning i Asker og Bærum, skrevet av Kjell Kittelsen.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Kalkbrenning i Asker og Bærum er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.