Gåsøya (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gåsøya er Bærums sørligste øy, beliggende sør for Ostøya. Den har et areal på 282 dekar. Sogneprest Frantz Vogelius (1752–92) skrev i 1745 at Nesøya hovedgård benyttet øya som beiteplass for sauer og geiter. Senere kom Gåsøya under Oust gård.

Gåsøya har hatt mange private eiere, noe som også går igjen i flere lokale stedsnavn. Hattemakerbukta henspiller på hattemaker Lühnenschloss. Han kjøpte øya i 1874 av advokat Grønn, som selv hadde kjøpt øya 16 år tidligere.

Sommerboliger

Alf L. Whist kjøpte øya i 1917. Han dannet A/S Gaasøen ved å utparsellere mange eiendommer, alle på minst fire mål. I dag er det 37 sommerhus på Gåsøya.

Gåsøya naturreservat

Gåsøya naturreservat ble opprettet ved kongelig resolusjon 27. juni 2008, omfatter i alt 8 dekar i to delområder på den nordre og vestre delen av Gåsøya. Formålet med naturreservatet er å bevare to tilnærmet urørte og særpregete arealer med strandsump, strandeng og strandberg, som utgjør egenartede vokseplasser for en artsrik flora.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Gåsøya (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8527061° N 10.5803759° Ø