Kalvøya (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kalvøya er spesielt populær som turmål på sommerstid. Høvikodden i bakgrunnen.
Foto: AB-leksikon

Kalvøya er øy i Bærum som ligger sør for Sandvika. Øya dekker et areal på 263 dekar og har forbindelse til fastlandet ved en gangbro til Kadettangen, ferdigstilt i 1962.

Historie

Det er registrert flere gravrøyser på Kalvøya, fra både bronsealder og jernalder. På 1500-tallet benyttet Nesøygodset øya til sommerbeite for sin kalvebesetning, derav navnet. Øya er et av Bærums mest benyttede badesteder, med opp mot 20 000 besøkende på en solfylt sommerhelg. Kalvøya eies i dag av Bærum kommune. På grunn av dyrelivet, med blant annet rådyr, grevling, ekorn og fasaner, er det båndtvang for hunder hele året. Mange sjeldne planter, for eksempel brudespore eller vill orkidé, gjør at det er totalforbud mot plukking av blomster på Kalvøya. På øya lå tidligere en husmannsplass under Kjørbo, avmerket på kart fra 1825. God brønn på vestsiden.

Forstkandidat Eskild Bruun, eier av Kjørbo hovedgård, var svært rointeressert. Han ga i 1912 Bærums roere mulighet til fritt å plukke ut gratis tomt på Kalvøya eller Borøya til klubbhus. I 1924 fikk Norske Studenters Roklub et lignende tilbud, men de måtte betale en symbolsk pris av kr. 1,-. Bærum Roklubb (stiftet 1917) valgte Kalvøya, nordøst for dagens naturiststrand. Det ble etter hvert for tungvint uten fastlandsforbindelse, og i 1925 ble klubbhuset revet, og flyttet over til Kadettangen. Dette var en omfattende arbeidsoperasjon som i sin helhet ble finansiert av Frydenlunds Bryggeri, mot at Roklubben forpliktet seg til kun å servere deres varer på kommende festligheter. De som var med på denne jobben, fikk en kvartrull skråtobakk i uka som lønn. Og festligheter var det mange av, blant annet de populære Sandviksrevyene. Da Bærum Folkebad på den lille øya Danmark ble nedlagt i 1925, fikk roklubben tilbud om å flytte dit. Like etter fulgte også Bærum Kajakklubb etter, og Kadettangen ble regulert til offentlig badestrand.

I moderne tid, særlig etter at øya fikk broforbindelse i 1962 (se Kalvøybroa), har øya vært populær ved større arrangementer som Kalvøyafestivalen, arrangert fra 1971, med besøk av verdensberømte artister. Barnas Kulturfestival, Sommerklubben, og fotballturneringer for de yngre årsklasser trekker store folkemengder ut til Kalvøya. Bærum Kajakklubb fikk klubbhus og båthall på nordsiden av øya i 1972, dette brant ned 1996 og ble erstattet av Båtsportens Hus.

Kalvøya naturreservat

Kalvøya naturreservat, opprettet ved Kgl. res. 15. jan. 1988, er fredet som geologisk naturreservat. Det omfatter 16 dekar på et område som i hovedsak består av blottet fjell, i strandsonen nord på Kalvøya. Formålet med fredningen er å verne en viktig lokalitet for forståelse av Oslofeltets fossilførende bergarter. Lokaliteten består av overordoviciske avsetninger; bergartslagene består de fleste stedene av kalkstein og skifer i veksling. Innen lokaliteten finnes kalksandstein avsatt i en kanal. Avsetningene er meget karakteristiske for den yngste delen av ordovicium. Lokaliteten har stor forskningsverdi og er mye brukt i undervisningssammenheng.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Kalvøya (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8846063093777° N 10.541362243652346° Ø