Malmskrivergården (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Malmskrivergården i Sandvika.
Foto: Ukjent / Budstikka

Malmskrivergården i Sandviksveien 159 er et lite gårdsanlegg i Sandvika fra midten av 1600-tallet. Det var en del av Bærums Verk. Hele det lille anlegget som utgjør den eldste bevarte bebyggelsen i Sandvika, er et viktig kulturminne fra virksomheten på Bærums Verk; det ble fredet i 1979.

I våningshuset, som er i panelt tømmer, bodde malmskriveren som holdt orden på lossing, lagring og transport av jernmalmen som kom med seilskuter fra Sørlandet og skulle fraktes videre med kjerrer opp til Verket. Den første malmskriveren var tyske Jon Hagedorn. Den eldste delen av våningshuset som vender mot Drammensveien, ble trolig bygd rundt 1650. Eiendommen var et lite gårdsbruk med våningshus, bryggerhus med bakerovn og kombinert fjøs med låvebygning. Fjøset er murt av slaggstein fra masovnen på Bærums Verk. Uthusene er datert til 1790-årene.

I 1835 hadde Sandvika 127 innbyggere i 27 husholdninger. Kalk- og malmtransport sysselsatte de fleste.

Malmskrivergården er den dag i dag en handel- og kulturstasjon som per 2017 huser Barnebokforlaget, musikkskolen Lyd & Fryd og ulike kosulent- og arkitektvirksomheter.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Malmskrivergården (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.Koordinater: 59.8910592° N 10.5281811° Ø