Sørlandet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Landsdeler
i Norge


Norske landsdeler G.png

Sørlandet (nynorsk/bokmål) er den sørligste delen av Sør-Norge og omfatter fylket Agder. Noen ganger blir sørlige deler av Rogaland og Telemark også regnet med. Statistisk sentralbyrå regner Agder og Rogaland som en egen landsdel.

Natur

Historie

«Sørlandet» ble første gang foreslått innført som begrep for dette området av Vilhelm Krag. Forslaget kom frem i en artikkel i Morgenbladet 16. mars 1902. På denne tiden var Sørlandet ingen egen landsdel, området hørte til Vestlandet. Avisen Vestlandske Tidende kom ut i Arendal og jernbanen som skulle gå fra Oslo til Kristiansand og Stavanger skulle kalles Vestlandsbanen.

Sørlandet dukket første gang opp som oppslagsord i Illustrert Norsk Konversasjonsleksikon i 1913. Samme år vedtok Stortinget med 83 mot 40 stemmer å omdøpe jernbanestrekningen Oslo-Kongsberg-Kristiansand-Stavanger fra Vestlands- til Sørlandsbanen.

Ifølge en annen sørlandsforfatter, Gabriel Scott, er det egentlige Sørlandet kun kyststripen som strekker seg fra Åna-Sira i vest til Oksefjorden ved Tvedestrand i øst og som i nord har en grense som bukter seg opp og ned fra 30 til 50 km inn i landet. Dette er i følge Scott «den bløde kyststribe» hvor dialekten har skarre r. Området han refererer til kalles fra gammelt av Agdesiden. Nord for Agdesiden ligger området som i gammel tid hadde navnet Råbyggelag.

Distrikter på Sørlandet

Se også: Distrikter i Norge

Sørlandsbyer

Fra vest mot øst:

Noen regner også telemarksbyen Kragerø som en del av Sørlandet

Se også: Portal:Byer.

Referanser

Litteratur

Eksterne lenker

  • Sørlandet var ukens kulturminne i uke 29 i Kulturminneåret 2009: Sørlandet