Farsund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Farsund sentrum før 1901.
Foto: C. Christensen Thomhav

Farsund er et tettsted og administrasjonssenter i Farsund kommune i Vest-Agder. Stedet har omkring 3200 innbyggere (2012). Det ligger ved et farbart sund, hvilket er opphavet til navnet.

På 1500- og 1600-tallet fungerte Farsund mest som nød- og reparasjonshavn for utenlandske handelsskip når været hadde vært for hardt ved Lista eller Lindesnes. Etternhvert begynte man med eksport direkte fra Farsund, spesielt hummer til Nederland. På slutten av 1700-tallet hadde Farsund vokst til en handels- og sjøfartsby. Status som ladested ble gitt i 1795.

Kjøpmann og verftseier Jochum Brinch Lund (1743–1807) regnes ofte som Farsund bys grunnlegger, ettersom han var sentral i å sikre ladestedsprivilegiene. Farsunds byvåpen, som også ble kommunevåpen, har som motiv fire trær, og disse vokste i Lunds hage. Blant bygningene han etterlot seg i Farsund er Husan, som i dag fungerer som rådhus.

I mellomkrigstiden var Farsund en tid verdens største sjøfartsby om man måler i tonnasje pr. innbygger. Med tilbakegangen i sjøfarten fulgte nye tider. Turisme har blitt en viktig næringsvei, og kommunen legger vekt på å ta vare på gamle, hvite trehus og murhus i jugendstil.

Kilder

Vintermotiv fra Farsund, januar 2015.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Koordinater: 58.0948° N 6.8046° Ø