Morgenbladet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Første nummer av Morgenbladet.

Morgenbladet er ei ukeavis som gis ut fra Oslo. Den ble grunnlagt i 1819 som landets første dagsavis av Niels Wulfsberg. Avisa er uavhengig, og omtales gjerne som en kultur- og kommentaravis. Den eies av Fritt Ord og Forlagskonsult.

Wulfsberg begynte raskt å fylle behovet for nyhetsformidling. Bordtomtbrannen i Christiania 1819, da plankelagrene brant i tre dager, ble avisas første virkelig store sak. Wulfsberg var i 1821 først ute med referater fra Stortinget, da han fikk på plass en egen stortingskorrespondent. Morgenbladet ble mens Adolf Bredo Stabell var redaktør, fra 1831 til 1857, et viktig litterært og politisk opposisjonsorgan. Blant de som skrev for avisa i denne perioden var Henrik Wergeland. Under Stabells etterfølger Christian Fredrik Friele, som var redaktør fra 1857 til 1894, ble avisa et ledende høyreorgan. Historikeren Jostein Nerbøvik skriver i Norsk historie 1870–1905 at «Avisa vart med åra ikkje berre konservativ, men beint fram konfirmativ. I dei høgare samfunnslaga stod Morgenbladet i sanningsinnhald rett etter Bibelen, vart det sagt».

Avisa hadde en fast holdning under andre verdenskrig, og i september 1941 ble sjefredaktør Olaf Gjerløw og nyhetsredaktør Fredrik Ramm arrestert og sendt i tysk fangenskap. Utgivelsen av avisa fortsatte under ledelse av Rolv Werner Erichsen, inntil avisa ble stoppa den 15. april 1943. At avisa ble stansa førte til at det var tungt å fortsette konkurransen mot andre aviser, særlig Aftenposten.

I 1980-åra opplevde Morgenbladet store økonomiske problemer. Organisasjonen Libertas gikk inn som eier fra 1983 til 1987. Den ble så overtatt av Hroar Hansen, som satte inn Hans Geelmuyden som redaktør. Det kom søndagsutgave, og avisa gikk over til tabloidformat. I 1988 ble redaksjonsledelsen bytta ut, og avisa definerte seg som liberalistisk. Politisk nærma den seg Fremskrittspartiet. I 1993 ble Morgenbladet så solgt til IT-gründer Truls Lie, som etablerte den som uavhengig ukeavis. Den gikk etter en tid tilbake til fullformat. Dagsavisen, Forlagskonsult og Fritt Ord kjøpte avisa i 2003, og i 2008 ble Dagsavisen kjøpt ut. Etter at Alf van der Hagen ble redaktør gikk avisa på ny over til tabloidformat, og opplevde en betydelig opplagsvekst. Anna B. Jenssen overtok som redaktør i 2012. Hun ble i 2019 etterfulgt av Sun Heidi Sæbø.

Ansvarlige redaktører

Avishodet 6. oktober 1837.

Kilder

Videre lesing

  • Rudeng, Erik: Morgenbladet – en historie for seg, utg. 2021.

Se også