Agder

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Agder og Agdesiden omtalt i Snorres kongesagaer
Foto: fotograf/kilde

Agder er et landskap på Sørlandet. Det bestod inntil 31/12 2019 av de to fylkene Aust-Agder og Vest-Agder, og fra 1/1 2020 av Agder fylke. Det er dermed sammenfall mellom distriktet og fylket Agder, og dette tilsvarer også den vanligste definisjonen av landsdelen Sørlandet.

Historisk ble navnet brukt om de ytre delene av dette området. Navnet skal bety «kant», det vil si kanten av landet mot sjøen. Man kan spore det omkring 1500 år tilbake, da det var et småkongedømme. Det ble senere et fylke, Egđafylki, under Gulatingsloven.

Egdafylki ble senere til Agdesiden len, et av hovedlenene. Det var et landdistrikt, da det ikke var noen byer mellom Skien og Stavanger inntil 1400-tallet. Den første bymessige bebyggelsen kom i Arendal, som ble ladested under Tønsberg rundt år 1500.

Landskapet deles inn i distriktene Lister, Lindesnesregionen, Kristiansandregionen, Setesdal og Østre Agder.

I tilknytning til Regionreformen ble det igangsatt en prosess for å samle Aust-Agder og Vest-Agder til ett fylke/en region.[1] Dette er fulgt opp av vedtak i Stortinget, og fra 1. januar 2020 er fylkene samlet som det nye fylket Agder fylke. Folk fra Agder omtales ofte som Egder.

Fotnoter

  1. Aust-Agder fylkestings gjorde forpliktende vedtak 13/12/2016 og Vest-Agder fylkesting det samme 14/12/2016.